ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Що робити якщо прилипла лінза

Що робити якщо прилипла лінза - linza.com.ua

Засоби контактної корекції зору стали набагато зручніші і комфортніші у використанні, ніж звичайні коригуючі окуляри. Переходячи з окуляр на контактні лінзи (мкл), пацієнт забуває про такі проблеми, як запотівання лінз при різкій зміні погоди, поломка оправи, незручна оправа, яка тисне на скроні, нездатність займатися активними видами спорту, носячи при цьому окуляри.

Зробивши перехід з традиційної оптики на контактну корекцію, ми отримуємо багато переваг, і з першого дня відчуваємо максимальний комфорт, як при носінні, так і в питанні догляду за цими маленькими приладами для виправлення дефектів зору.

Що краще носити, лінзи або окуляри, які вагомі аргументи на користь контактної корекції, чому лінзи зручніші очок - такі теми час від часу піднімають провідні офтальмологи, та й самі пацієнти.

В останні кілька років спостерігається активний попит на засоби контактної корекції, користувачів окуляр стає менше і менше. Ця тенденція свідчить про те, що такий новий спосіб поліпшення зору виграє багато в чому перед традиційною корекцією.

У чому плюси корекції зору за допомогою мкл:

  • вони непомітні на очах;
  • мкл можуть коригувати різні ступені короткозорості, далекозоростіастигматизму, вікових змін без потовщення лінзи;
  • в деяких видах мкл можна ходити більше шість годин на добу і навіть спати;
  • це компактний засіб, який не займає багато місця в сумці;
  • в м'яких оптичних приладах зручно займатися будь-яким видом спорту, можна плавати, не знімаючи їх і т.д.

При всіх явних перевагах корекції зору засобами мкл, найчастіше через брак досвіду, можна відчути деякі незручності в носінні лінз. Одна з найбільш поширеною і незручною проблемою носіїв мкл - прилипання лінз до очей. Чому так трапляється, що може бути наслідком такої проблеми, як виправити ситуацію, давайте розберемося.

Чому контактні лінзи прилипають до очного яблука

Прилипша лінза до поверхні ока - несильно поширене явище, трапляється воно найчастіше з тими пацієнтами, які не завжди дотримуються гігієнічних норм у поводженні з мкл.

Така ситуація викликає масу неприємних відчуттів, дискомфорт при відкритті очей, часто можуть виникати почервоніння, свербіж, подразнення очного яблука. І якщо вчасно не вирішити проблему, звичайне прилипання може стати причиною серйозного захворювання і повної відмови від контактної корекції зору.

Найпоширенішими причинами прилип лінзи може бути:

  • сухість лінзи і очей. Найчастіше це проблема, яка може трапитися з людиною, яка багато часу проводить в кондиціонованих приміщеннях. Або, наприклад, під час відпустки на пляжі в спекотну жару. Сильний вітер і довге перебування на ньому (наприклад, спортсмени-велогонщики, легкоатлети, футболісти і т.д.) може в короткий час вивести з матеріалу лінзи вологу, тим самим приклеїти її до рогівки ока;
  • ви спите в своїх контактних лінзах, які для цього не призначені. Якщо ви будете експериментувати з нічним носінням мкл, які розраховані виключно на денний режим використання, ви не тільки будете відчувати дискомфорт і різь при їх носінні, вони запросто можуть прилипнути до очних яблук і «подарувати» вам масу небезпечних проблем;
  • травма, удар, падіння. При великому механічному пошкодженні контактна лінза може сильно притиснутися до поверхні очного яблука. Сильні больові відчуття будуть супроводжуватися дискомфортом при баченні. У таких випадках слід в найкоротші терміни звернутися за допомогою до лікаря, краще всього викликати швидку допомогу, не втрачаючи ні секунди часу. Щоб не втратити зір, і тим більше очей, в цій ситуації краще перестрахуватися.

Як правильно знімати прилиплу до ока лінзу

Насамперед, щоб не нашкодити собі ще більше, людина, яка зіткнулася з проблемою прилипшої лінзи, повина взяти себе в руки і заспокоїтися. Зрозумійте, ви - не поодинокий випадок, це не смертельно. Головне, робити всі маніпуляції правильно, без зайвих емоцій.

Ось ті дії, які слід виконувати в обов'язковому порядку:

  1. добре помийте руки з милом, витріть їх насухо, щоб на шкірі пальців не залишалися ворсинки;
  2. станьте в зручному положенні, закрийте очі, спробуйте зрозуміти, де саме на оці знаходиться прилипша контактна лінза. Якщо в такому вигляді ви не зрозумієте, де її шукати, відкрийте очі, візьміть дзеркало, бажано, збільшувальне, і ретельно розглянете очне яблуко, підніміть обидві повіки, можливо контактний прилад скрутився і заліз під повіку. Якщо ж і так ви не знайдете мкл в оці, є велика ймовірність того, що вона все-таки випала;
  3. якщо на оці ви побачили прилипшу лінзу, щоб її зняти і не пошкодити і без того вже намучене око, скористайтеся спеціальними зволожуючими очними краплями. Якщо їх не виявилося в потрібний момент, підійде також ваш універсальний розчин. Закапайте кілька крапель рідини на поверхню прилипшої лінзи, закрийте верхню повіку і пальцями дуже акуратно помасажуйте повіку;
  4. в разі, якщо і це не допомогло, вам варто дуже швидко, не відкладаючи справу на завтра, звернутися до офтальмолога. Він точно знає, як вам допомогти швидко впоратися з незручною проблемою!

Головне правило, чого робити не можна! Ні в якому разі, якщо лінза прилипла до ока, не намагайтеся дістати її за допомогою будь-яких гострих предметів, в тому числі пінцетів, нігтів, манікюрних ножиць. Всі ці невірні маніпуляції можуть занести інфекцію в око, порвати контактний прилад, пошкодити очне яблуко!

 

Як користуватися лінзами, щоб вони не прилипали

Будь-якої неприємної ситуації можна уникнути. Все залежить тільки від дисциплінованості людини, її бажання зберегти здоров'я. Про проблему прилипшої лінзи до очного яблука ви можете ніколи не дізнатися, якщо у поводженні з цими контактними приладами будете дотримуватися кількох простих правил:

  • ніколи не переношує лінзи довше, ніж передбачалося терміну;
  • якщо час від часу починаєте відчувати сухість очей, вчасно користуйтеся краплями для зволоження мкл;
  • не спіть в лінзах, з яких спати заборонено. А також знімайте на ніч час від часу лінзи безперервного носіння.
  • якщо ви помічаєте, що під час носіння мкл з'явився дискомфорт, очі почервоніли, сверблять, сльозяться, картинка стала каламутною - зверніться до офтальмолога, не ігноруйте ці симптоми.

Схожі статті

Більше новин