ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Що таке короткозорість

Що таке короткозорість - linza.com.ua

Очі - це складна організація, яка дозволяє всім живим істотам бачити, пізнавати, запам'ятовувати навколишнє середовище. Наші органи зору в великій мірі відповідають за нормальні процеси життєдіяльності. Якщо ми добре бачимо - ми якісно сприймаємо навколишнє середовище, а це значить, що ми можемо розвиватися, бути активними і ставати краще. Якщо ж функції очей порушені, мають дефекти, це моментально позначається на нашому житті і її якості.

Мати хороший зір - сьогодні це дуже велика розкіш. На жаль, прогрес зі своїми інноваційними творіннями, екологія, спосіб життя негативно позначаються на стані здоров'я зорових органів. Не залежно від віку люди скаржаться на постійну втому очей, зниження зору, сухість в очах і т.д.

Сьогодні серед найбільш поширених захворювань, від яких страждає сучасне суспільство, називають міопію, пресбіопію, вікову далекозорість. І ми поведемо мову про міопії.

Міопія (вона ж короткозорість) - це захворювання органів зору, яке характеризується нечітким сприйняттям предметів на далекій відстані. При цьому предмети поблизу розрізняються добре і чітко. Короткозорість трапляється тому, що картинка формується перед сітківкою ока, в той час, коли вона повинна формуватися на самій сітківці.

Найпоширеніша причина короткозорості - очне яблуко збільшене в довжину. Рідше короткозорість трапляється тому, що промені світла заломлюються сильніше, ніж потрібно. Все це негативно відбиваються на здатності бачити предмети далеко від людини.

Чому виникає короткозорість

Біологія ока вивчає міопію досить давно, але навіть сьогодні з урахуванням усіх передових технологій і прагнуть чином розвитку офтальмології, всіх причин цього захворювання так і не виявлено. Фахівці в цій галузі вже виділили кілька факторів, які дуже сильно впливають на процес розвитку короткозорості. І ось вони:

  • спадковість;
  • нездорове харчування;
  • постійна напруга очей;
  • слабкість м'язів очного яблука;
  • невірна корекція.

Спадковість. Наскільки серйозно спадковість може вплинути на нечітке сприйняття предметів далеко, вчені вивчають дуже давно. Було проведено безліч експериментів і наукових спостережень в даній галузі. В результаті отримуємо такі дані: якщо обом батькам був поставлений діагноз міопія, у 50% дітей це захворювання проявиться вже до 18 років; у батьків з хорошим зором діти піддаються захворюванню короткозорості лише в 8% випадків.

Прийнято вважати, що спадковість впливає на наявність дефектів при білковому синтезі колагену (тобто сполучних тканин), який відповідає за формування склери - зовнішньої оболонки ока.

Нездорове харчування. Для правильного розвитку склери нашому організму необхідно систематично споживати велику кількість мікроелементів, таких, як: цинк, марганець, мідь, хром і ін. А ось їх відсутність або недолік тягне за собою погіршення зору у вигляді прогресування короткозорості.

Австралійські і американські вчені не так давно визначили, що при споживанні в дитячому віці великої кількості вуглеводів (хлібобулочні вироби, кондитерські вироби, солодкі напої) прямо пропорційно впливає на якість роботи очних органів. Все тому, що надлишок вуглеводів збільшує рівень інсуліну в крові, який розтягує очне яблуко в довжину і призводить до короткозорості.

Постійна напруга очей. Очі людини можна порівняти з механізмом фотоапарата. Щоб добре розглянути будь-який предмет, нам потрібно фокусуватися і постійно змінювати фокус на різних відстанях. Ця здатність тягне великі енерговитрати організму в цілому і очей зокрема.

Міопія починає проявлятися найчастіше в шкільному віці, коли дитина займається. Погане освітлення робочого місця, робота за комп'ютером, неправильна посадка за столом при виконанні письмових завдань, занадто маленьке відстань очей від підручників - ось головні чинники ризику для розвитку короткозорості в дитячому віці. Діти починають носити окуляри або контактні лінзи. А далі ситуація тільки погіршується сидячою роботою в офісному приміщенні з поганою вентиляцією повітря, постійною роботою за монітором і всілякими гаджетами. Очі весь час знаходяться в напрузі.

Слабкість м'язів очного яблука. Слабкий розвиток м'язи очного яблука, яка відповідає за акомодаціонние процеси (кришталик ока змінює свою кривизну, щоб чітко розпізнавати предмети на ближніх і далеких відстанях) тягне за собою прогресування міопії.

Невірна корекція. Ні в якому разі не можна ігнорувати таку проблему, як короткозорість. Якщо людина почала помічати, що далекі предмети важко розглянути, в терміновому порядку слід звернутися до офтальмолога. Ігнорування цієї хвороби спричинить за собою різке погіршення зору, іноді може розвиватися косоокість. Точно також невірно підібрана оптична або контактна корекції тільки погіршать ситуацію. Недостатня корекція тягне за собою постійну напругу очних органів і поступове зниження зору.

Ознаки короткозорості

Самий основна ознака міопії - це погане і нечітке сприйняття предметів, які знаходяться далеко від пацієнта. Наскільки погано людина бачить далекі точки, залежить тільки від ступеня короткозорості.

Перший дзвіночок, по якому негайно потрібно звертатися до фахівців - людині важко прочитати вивіску, розглянути цінник, побачити номер наближається транспорту. Якщо труднощі виникають при розгляді предметів, які знаходяться не так далеко (1-2 метри), вони здаються розмитими - мова вже йде про короткозорості високого ступеня.

Інші ознаки міопії:

  • зовні розширені зіниці, опуклі очі, прикурювання ока під час розгляду будь-яких далеких предметів, наявність зморшок навколо очей;
  • частий головний біль, яка «тисне» на очі, високий тиск в області перенісся, скроневій частці, часті запаморочення;
  • наявність плям і мушок перед очима, а так само випадають поля зору будуть вказувати на ускладнення, які починаються при ігноруванні почалася короткозорості. Це може бути початком серйозної проблеми - ураження сітківки ока.

Ступеня короткозорості

З огляду на наявність тих чи інших симптомів, сьогодні прийнято виділяти 3 головних форми даного захворювання: слабка ступінь, середня ступінь, високий ступінь.

  • Короткозорість слабкого ступеня визначають в діапазоні до трьох діоптрій.
  • Середній ступінь - діапазон від 3 до 6 діоптрій.
  • Висока міопія - все, що вище 6 діоптрій.

В окрему групу прийнято виділяти прогресуючу короткозорість. Це означає, що якість гостроти зору постійно знижується, мінус збільшується. Прогресуюче захворювання найчастіше трапляється через неправильну корекції або повного її відсутності. Вона може привести до серйозних проблем із зором і змін структури очного яблука. 

Також існує поняття удаваної міопії. Це спазміческое явище акомодації в слідстві постійного навантаження очних м'язів. При цьому на час може погіршитися зір на далеку відстань. А з часом та цьому грунті може початися справжня короткозорість.

Методи виправлення міопії

Як тільки людина помічає погіршення зору, необхідно відразу ж звернутися до фахівця для визначення проблеми і своєчасної корекції міопії. Сьогодні існує кілька найбільш популярних методів, які допомагають скоректувати зір і звести проблему до нуля.

  1. Очкова корекція міопії. Після обстеження лікар призначає пацієнтові лінзи з урахуванням його ступеня короткозорості і діоптрій. При низького ступеня окуляри можуть бути призначені не для постійного використання, а час від часу при явної необхідності.
  2. Контактна корекція. Лікування міопії за допомогою контактних лінз стає все більш популярним. Це зручні засоби, які зможуть відкоригувати навіть найвищу короткозорість (мінус 15-мінус 22 діоптрій), при цьому дуже зручні у використанні.
  3. Гімнастика для очей. Ряд гімнастичних вправ для очей допоможе нормалізувати зір при дуже низького ступеня короткозорості, зробити очні м'язи більш стійкими і невразливими перед навантаженнями.
  4. Лікарські засоби. Іноді лікар може призначити пацієнтові спеціальні очні краплі, які також знижують напругу і розслаблюють очні м'язи.
  5. Правильне харчування, яке містить всі необхідні вітаміни і мікроелементи, покращує стан очних органів і захищає їх від прогресування короткозорості.
  6. Лазерна корекція. Дуже поширений спосіб корекції короткозорості. Під час втручання відбувається корекція рогівки ока, за рахунок чого зір відновлюється при навіть дуже високій ступені міопії.

Схожі статті

Більше новин