ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Що таке далекозорість

Що таке далекозорість - linza.com.ua

Одним із найпоширеніших захворювань очей вважається далекозорість. Наукова назва цієї хвороби – гіперметропія.

Це таке спотворення зору, при якому картинка фокусується за оком, при тому, що правильно фокус повинен утворюватися на сітківці.

Фахівці знають як визначити далекозорість, до того ж її легко можна розрізнити візуально. У людей з цим захворюванням довжина очей на кілька міліметрів коротша, ніж у здорової людини (середньостатистичне око досягає в довжину 23,5 мм, у пацієнтів з діагнозом далекозорість очі приблизно 20-22 міліметра). Укорочена довжина ока досить згубно впливає на якість зору, адже кожний відсутній міліметр – це +3 діоптрії гіперметропії.

Фахівці у сфері офтальмології схильні стверджувати, що далекозорість – найгірша оптична проблема, яка може бути властива людським очам. Все тому, що ця хвороба має типові ознаки – людина бачить неоднаково: вдалину зір чіткіший, поблизу картинка відображається розмитою і нечіткою. Зір гіперметропіків знижується поступово, але після 30 років ситуація може різко погіршитися, і зір буде погіршуватися більш стрімко. Це відбувається тому, що в силу віку починає знижуватися природна акомодація (здатність швидко змінювати фокус залежно від зміни картинки поблизу-далеко і навпаки).

Для простішого позначення: далекозорість – це плюсові діоптрії. Саме збірні плюсові лінзи здатні витягувати фокус за оком і переводити його на сітківку.

Причини далекозорості

Виникнення даної очної хвороби відбувається в наступних випадках:

  • неправильна, в деякому роді, стисла форма очного яблука, тому фокус виникає не на сітківці, а за нею;
  • слабка оптична сила рогівки ока (ця причина є фактором виникнення далекозорості набагато рідше).

У молодому віці діагноз гиперметропия проявляється не так яскраво виражено, підлітки і молоді люди можуть справлятися з проблемою без особливих зусиль тому, що кришталик ока ще здатний пристосовуватися так, щоб збільшити оптичну силу. А ось після 30 років, а особливо, починаючи з 40, далекозорість явно прогресує, що змушує людей звертатися за засобами корекції (вікова далекозорість).

Ступені далекозорості

Дослідження багатьох пацієнтів протягом декількох десятків років дали можливість виділити в далекозорості кілька її ступенів. Виділяють 3 основних види:

  • слабка далекозорість. При цьому використовують корекційні лінзи в діапазоні до +3.00 діоптрій. Найчастіше люди з таким діагнозом дуже добре бачать далекі предмети. А ось прочитати в книзі текст дрібним шрифтом доставляє їм дискомфорт. Очі швидко перенапружуються, якщо працювати з предметами на близькій відстані;
  • середня далекозорість. Корекційні лінзи в діапазоні + 3.25 – + 5.00 діоптрій. Такий діагноз свідчить про нормальний зір вдалину. Але будь-які дії з предметами поблизу будуть для людини досить скрутними і незручними, тому що картинка "пливе";
  • висока далекозорість. Використовують лінзи для корекції в діапазоні понад +5.25 діоптрій. Найважча форма гіперметропії, при якій зір порушується як поблизу, так і в далечінь.

Сьогодні існує кілька видів лікування, які допомагають впоратися з проблемою далекозорості. Все зводиться до того, щоб знизити симптоми розпливчатої картинки поблизу, сфокусувавши зображення через очі на сітківку.

Сучасна офтальмологія користується чотирма надійними і перевіреними методами лікування далекозорості:

  1. Коригуючі окуляри з позитивними рефракції лінз. Їх можуть призначати з наймешого віку, так як це єдине, що може допомогти дітям у корекції гіперметропії. При цьому таких людей можна дуже легко вирахувати у натовпі, тому що лінзи візуально збільшують розмір очей. Це відбувається тому, що лінзи притягують на себе промені, тим самим допомагаючи витягнути фокус на сітківку ока.
  2. Контактні лінзи для далекозорих людей – це дуже зручний засіб. Тому що візуально не спотворюють обличчя, зручні у використанні і якісно коригують проблему. Для вікової далекозорості використовують мультифокальні лінзи.
  3. Вправи для очей. На ранніх стадіях гіперметропії офтальмологи рекомендують щодня робити комплекс вправ для очей, спрямований на профілактику і зниження напруги в очах, а так само він допомагає тренувати власні сили для гарної акомодації.
  4. Лазерна корекція. Дуже ефективний спосіб позбутися від неприємної хвороби. Корекцію призначають пацієнтам у віці від 18 до 50 років, у яких діоптрійний діапазон не перевищує +5.00 діоптрій.

Схожі статті

Більше новин