ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Чи можна купатися в контактних лінзах в морі та басейні?

Чи можна купатися в контактних лінзах в морі та басейні? - linza.com.ua

Наскільки безпечне купання в контактних лінзах? Думки з цього приводу розходяться. Лікарі стверджують, що плавати в МКЛ небезпечно через ризик інфікування очей. Їх страхи небезпідставні. Під час купання гідрофільні лінзи вбирають воду разом зі шкідливими мікробами, які містяться в ній. Якщо патогенні мікроорганізми проникають в рогівку — у людини розвивається кератит, який може привести до погіршення і навіть втрати зору.

Деякі вчені вважають, що купатися в лінзах корисно для очей. В ході досліджень вони спостерігали за людьми, які плавають в басейні. Виявилося, що контактні лінзи відіграють роль щита і захищають рогівку. Вони не допускають попадання на неї сполук хлору, які використовують для дезінфекції води. Цікаво, що купання в лінзах викликає менше роздратування очей, ніж купання без них.

Яка з цих думок вірна і де ховається істина? Давайте розбиратися по порядку.

Чи можна в лінзах купатися в морі

Під час плавання в морі ви ризикуєте втратити контактні лінзи. У разі потрапляння в очі води вони можуть просто змитися і загубитися. Але це не найстрашніша біда з тих, які можуть з вами статися.

У 2012 році 28-річна мешканка Великобританії Дженні Херст втратила зір через безтурботне плавання у відкритій водоймі. Англійка ретельно доглядала за контактними лінзами, але вирішила не знімати їх під час купання. Вона захворіла акантамебним кератитом, лікування якого виявилося безрезультатним. За кілька місяців вона повністю осліпла на одне око.

Ніколи не купайтеся в гідрогелевих лінзах з тривалим періодом носіння. Пам'ятайте, що вони мають високу гідрофільність і легко вбирають вологу. Під час купання в їх товщу можуть проникнути мікроби, які викличуть розвиток кератиту. Якщо мікроорганізми виявляться агресивними — біди не оминути.

Плавання в морській воді шкодить і силікон-гідрогелевим лінзам. Сіль пошкоджує МКЛ і робить їх непридатними для подальшого носіння. Більш того, під час купання під лінзу може потрапити пісок. І навіть одна-єдина піщинка може подряпати рогівку і викликати розвиток ерозії.

Чи можна в лінзах купатися в басейні

Плавання в лінзах тривалого носіння в басейні і аквапарку досить небезпечне. Ваші МКЛ може пошкодити хлор, також ви ризикуєте занести в очі інфекцію. Але якщо на час водних процедур ви надягаєте одноденні лінзи — небезпека зводиться до мінімуму.

Тому ходіть в басейн тільки в щоденних МКЛ. Обов'язково знімайте і викидайте їх через 20-30 хвилин після того, як закінчите плавати. Дотримуйтесь цих нескладних правил — і ви вбережете себе від ускладнень.

Чи можна в лінзах купатися в річці та інших водоймах

Плавати в лінзах в річці і озері набагато небезпечніше, ніж в морі або океані. Справа в тому, що в прісній воді живуть акантамеби — мікроби, які викликають розвиток акантамебного кератиту. Якщо вони потраплять на контактні лінзи, то незабаром можуть спровокувати запалення рогівки. Щоб цього не сталося, купайтеся тільки в одноденних МКЛ.

Схожі статті

Більше новин