ua



Оптичний блог

#глибина різкості

У яких лінзах можна спати

У яких лінзах можна спати - linza.com.ua

Сучасний ритм життя не залишає часу для догляду за контактними лінзами. У більшості з нас ввечері немає сил, щоб зняти їх, очистити і помістити в контейнер. Тому в наші дні все більшим попитом користуються МКЛ, в яких можна спати і ходити по кілька днів, не знімаючи.

Які лінзи можна не знімати вночі

Засипати можна тільки в силікон-гідрогелевих лінзах з хорошою кисневою проникністю (рекомендуємо не нижче 100 Dk/t). Вони пропускають достатню кількість повітря до рогівки і не викликають її гіпоксії (кисневого голодування).

Цікаво, що в деяких МКЛ дозволяється засинати 1-2 рази в тиждень, а в інших можна безперервно ходити цілий місяць. Причому чим вища киснева проникність виробів — тим довше їх можна не знімати.

Виробники завжди вказують рекомендований режим носіння МКЛ. Знайти його можна на упаковці або в описі на сайті.

Режими носіння МКЛ:

  • Денний. Передбачає носіння лінз тільки вдень, протягом 8-12 годин. При цьому засинати в них не можна.

  • Гнучкий. Допускає не тільки денне носіння МКЛ, а й періодичне (1-2 рази на тиждень) засипання в них.

  • Пролонгований. Дозволяє безперервно ходити в лінзах до 7 днів поспіль. Після зняття вироби потрібно очистити пероксидною системою, а очам — дати відпочити протягом одного-двох днів.

  • Безперервний. Розрахований на безперервне носіння протягом 30 днів. Перш ніж носити МКЛ місяць не знімаючи, потрібно обов'язково проконсультуватися з офтальмологом.


Щоб зрозуміти, чи можна спати в лінзах, вам достатньо подивитися, на який режим носіння вони розраховані.


Якщо ви плануєте регулярно спати в МКЛ, вам краще всього підійдуть:

Ці МКЛ — найкращі з тих, які є в продажу на сьогоднішній день. Всі вони мають високу кисневу проникність і добре зволожені поверхні. Завдяки цьому вони не викликають дискомфорту, подразнення очей і гіпоксії рогівки. Тому ходити і спати в них — приємно і безпечно.

 

Чи можна носити лінзи вночі

Якщо ви спите вдень і працюєте вночі — ви можете ходити в будь-яких МКЛ. Навіть в тих, які розраховані на денний режим носіння. Однак при цьому ви повинні враховувати один нюанс. Якщо в рекомендаціях зазначено, що МКЛ можна носити не довше 8 години — ви повинні знімати їх не пізніше цього часу.

Завзятим тусовщикам і людям з ненормованим робочим графіком не завжди підходять лінзи, які можна носити всього 8-12 годин на добу. Тому їм краще вибирати МКЛ з гнучким, пролонгованим або безперервним режимом носіння. Таким людям відмінно підійдуть і одноденки, в яких можна ходити до 16 годин поспіль (наприклад, Dailies Total 1).

Контактні лінзи, які одягаються на ніч

Крім звичних для нас МКЛ існують ще й нічні контактні лінзи для сну. Їх надягають на ніч, перш ніж лягати спати. Під час сну вироби здавлюють рогівку і змінюють форму епітеліальних клітин, які розташовані на її поверхні. Вранці, коли людина знімає такі лінзи, вона починає добре бачити. На жаль, протягом дня отриманий ефект поступово сходить нанівець. Ближче до вечора гострота зору знижується, через що людині доводиться знову надягати лінзи на ніч. На наступний день все повторюється.

Жорсткі нічні лінзи — можуть бути альтернативою звичним МКЛ. Однак вони коштують дорожче, а підбирати їх складніше. Але разом з тим мають незаперечну перевагу: гальмують розвиток короткозорості. Якщо вам цікава можливість коригувати зір з їх допомогою — ви можете обговорити це зі своїм лікарем.

Схожі статті

Більше новин