ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Двотижневі лінзи: що це таке?

Двотижневі лінзи: що це таке? - linza.com.ua

Наукові дослідження показали, що при носінні щомісячних і квартальних МКЛ люди починають відчувати дискомфорт вже через 2 тижні. Причина — поява білкових, жирових і кальцієвих відкладень. Розчини й пероксидні системи очищення далеко не завжди справляються з ними на 100%. Тому вже через два-три тижні людина починає відчувати легкий дискомфорт, який з часом посилюється.

Якщо замінити лінзи раніше — очам буде комфортніше. Разом з тим знизиться ризик розвитку алергічних та інфекційних ускладнень. Таким чином ваші очі залишаться здоровими, а самі ви будете насолоджуватися хорошим зором і карколомним комфортом.

Так що ж робити? Викидати щомісячні лінзи завчасно? Ні, адже шкода і збитково... Здавалося б, безвихідна ситуація. Але компанія Johnson&Johnson знайшла ідеальне рішення проблеми — двотижневі лінзи.

Що таке двотижневі лінзи

Двотижневі контактні лінзи працюють в точності так само, як і інші МКЛ, однак розраховані на заміну раз в 2 тижні.

Вперше їх створила американська компанія Johnson&Johnson спеціально для людей з чутливими очима. Пізніше МКЛ двотижневої заміни почали випускати і інші, менш відомі компанії.

Переваги лінз з терміном носіння два тижні:

  • Можливість носити в гнучкому і пролонгованому режимах. З дозволу лікаря в деяких двотижневих МКЛ можна спати і навіть ходити по кілька днів, не знімаючи. Погодьтеся, це дуже зручно.

  • Якісна корекція зору. Завдяки частій заміні на поверхні МКЛ не встигає зібратися багато відкладень. Отже, вони залишаються прозорими і дарують гарний зір протягом усього періоду використання.

  • Мінімальний ризик ускладнень. З двотижневими МКЛ ви найменше ризикуєте захворіти кератитом, виразкою рогівки або алергічним кон'юнктивітом. Завдяки частій заміні на лінзах не встигає зібратися багато мікробів, які провокують розвиток інфекційних ускладнень.

  • Дешевше одноденок. Двотижневі МКЛ обходяться набагато дешевше одноденних. Наприклад, упаковка з шести Acuvue Oasys коштує 570 грн. Вам її вистачить на шість тижнів. Приблизно стільки ж ви заплатите за пачку недорогих одноденок, які будете носити всього два тижні.


Підведемо підсумки:

Двотижневі лінзи підійдуть людям з чутливими очима, які не можуть дозволити собі одноденки або не хочуть користуватися ними. Вони — ідеальне рішення для тих, хто відчуває дискомфорт при носінні МКЛ планової (щомісячної, квартальної) заміни.

Які двотижневі лінзи кращі

На сьогоднішній день найкращими вважаються вироби компанії Johnson&Johnson. Вони виготовлені з якісного силікон-гідрогелевого матеріалу Senofilcon A, який пропускає до 100% кисню. Лінзи дозволяють очам вільно дихати протягом дня. А завдяки добре зволоженим поверхням вони дарують приголомшливий комфорт при носінні. 

Johnson&Johnson випускає 2 види двотижневих МКЛ:

  • Acuvue Oasys — для корекції короткозорості і далекозорості;

  • Acuvue Oasys for Astigmatism — для людей з різними видами астигматизму.

В Україні продаються і інші лінзи двотижневої заміни — SOLENTE VETANA і Freeyes. Однак вони зроблені з гідрогелю і не так добре пропускають повітря. Отже, в них очі гірше дихають і частіше відчувають дискомфорт. Більш того, вони розраховані виключно на денний режим носіння — до 8 годин на добу. У них ви не зможете спати і, тим більше, ходити протягом тижня.


Підведемо підсумки:

Якщо сумніваєтеся, які двотижневі лінзи вибрати, то віддавайте перевагу Acuvue Oasys. Вони — найкращі з тих, які є в продажу. Acuvue Oasys мають високу кисневу проникність (147 Dk / t) і зволожену поверхню. Завдяки цьому вони не викликають гіпоксії рогівки, а носити їх — комфортно і безпечно.

Як користуватися двотижневими лінзами

Acuvue Oasys і Acuvue Oasys for Astigmatism можна носити в декількох режимах:

  • денному — до 16 годин на день з обов'язковим зняттям на ніч;

  • гнучкому — допускає сон в МКЛ, але не частіше 1-2 в тиждень;

  • пролонгованому — до 6 діб поспіль, не знімаючи.

Режим носіння і періодичність заміни МКЛ визначає офтальмолог. Тільки лікар може сказати, чи можна вам спати в лінзах і чи припустимо ходити в них тиждень, не знімаючи. Для цього фахівець повинен оглянути вас і оцінити стан ваших очей.

Терміни заміни лінз Acuvue Oasys:

  • 2 тижні при носінні в денному і гнучкому режимі. Якщо ви знімаєте МКЛ на ніч і спите в них не частіше 1-2 разів на тиждень — ви можете користуватися ними протягом двотижневого терміну.

  • 6 діб при безперервному носінні. У пролонгованому режимі ви можете носити МКЛ тільки з дозволу фахівця. В цьому випадку вам доведеться замінювати вироби щотижня.


Підведемо підсумки:

Двотижневими контактними лінзами компанії Johnson&Johnson можна користуватися 1 або 2 тижні. Все залежить від того, в якому режимі ви будете їх носити — денному, гнучкому або пролонгованим.

Лінзи SOLENTE VETANA и Freeyes дозволяється носити тільки в денному режимі (до 8 годин підряд). Міняти їх потрібно кожні 2 тижні.

Як доглядати за двотижневими МКЛ

Догляд за лінзами двотижневої заміни практично нічим не відрізняється від догляду за щомісячними МКЛ. І ті й інші знімати/одягати потрібно тільки чистими, вимитими з милом руками. На ніч їх необхідно поміщати в контейнер з багатофункціональним розчином для очищення.

Крім розчину з контейнером для догляду вам може знадобитися пінцет (з його допомогою набагато легше діставати лінзи з ємності з рідиною). А для зволоження МКЛ протягом дня вам можуть стати в нагоді зволожуючі краплі. Вони особливо необхідні в тому випадку, якщо ви тільки починає користуватися засобами контактної корекції зору.

Якщо ви хочете носити МКЛ тиждень не знімаючи — обов'язково проконсультуйтеся з офтальмологом!

Схожі статті

Більше новин