ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Догляд за контактними лінзами

Догляд за контактними лінзами - linza.com.ua

При виборі контактних лінз як основного засобу для корекції зору, кожній людині слід запам'ятати, що тільки правильний щоденний догляд, так само як і виконання рекомендацій офтальмолога, забезпечить ефективність і комфорт їх використання. Потрібно тільки раз вивчити ці нехитрі основні правила, і виробити звичку у їх здійсненні.

Основні аспекти догляду за контактними лінзами включають наступне:

  • гігієна і чистота контактних лінз і всього, що з ними контактує;
  • правильне використання всіх аксесуарів;
  • дотримання режиму носіння;
  • періодичне відвідування лікаря для коригування діагнозу.

Гігієна насамперед

Гігієна має велике значення для здоров'я людини взагалі, але при використанні контактних лінз це особливо актуально, так як будь-які брудні чужорідні тіла в оці здатні викликати і як просто нестерпний дискомфорт, так і стати причиною різних захворювань. І якщо перше, хоч і не приємно, але легко виправити, то друге потребуює спеціального лікування. А адже це дуже просто - підтримувати чистоту при роботі з лінзами. Для цього достатньо тільки добре вимити руки перед тим, як торкатися до контактних лінз. Потім проходить їх ретельно витерти рушником, тільки потрібно стежити, щоб на руках не залишилися ні ворсинки, ні ще що-небудь. Лише тоді можна відкривати контейнер і діставати лінзу спеціальним пінцетом, ну або знімати її з ока. Потім її слід покласти на чисту долоню і промити розчином. Це, звичайно, не потрібно при носінні одноденних лінз, адже їх потрібно відразу ж викинути. Кольорові лінзи також не варто забувати дезинфікувати.

Види розчинів для лінз, процедура очищення

Розчин для догляду за контактними лінзами, повинен Вам порекомендувати лікар, оскільки не всі розчини сумісні з певними лінзами. Існує два основних види рідин для лінз - багатофункціональні розчини і пероксидні системи. Пероксидні системи не містять консервантів, тому можуть бути рекомендовані пацієнтам, які схильні до алергій, а також при підвищеному накопиченні відкладень. Як здійснюється чистка контактних лінз від різних білкових і ліпідних відкладень, зазначено також і в інструкції до самого розчину. Але, загалом, ця процедура приблизно така: на викладену лінзу нанести пару крапель розчину, потім потрібно мізинцем потерти з обох сторін кожної лінзи, причому робити це потрібно акуратно і уважно, щоб не порвати ніжний матеріал. Важливо, не пропускайте процедуру механічного очищення лінз! На сьогодні офтальмологи сходяться на думці, що очищення лінз руками обов'язкова для будь-яких розчинів, навіть з позначкою "не терти, не полоскати". Не полінуйтеся витратити кілька секунд часу для забезпечення здорового носіння лінз. Щоб помістити контактні лінзи на зберігання в контейнер, їх потрібно спочатку промити, а потім вже покласти у відповідні ємності і залити розчином. Скільки можна таким чином тримати лінзи без використання залежить від самої рідини, прочитати цю інформацію потрібно на упаковці. Важливо не забути, що використовуючи пероксидні системи, лінзи повинні знаходиться в рідині не менше 6-8 годин і тільки в спеціальному контейнері, при недотриманні цього правила можна отримати опік рогівки.

Багато хто зберігає лінзи в простій воді, слині, звичайних очних краплях та інших рідинах для заміни розчину, приготовлених в домашніх умовах. Робити це аж ніяк не можна, як і промивати лінзи перекис водню або хлоргексидином, які можуть порушити структуру матеріалу і виправити лінзи.

Чистота контейнера теж дуже важлива

Також слід подбати і про контейнерах, адже в них контактні лінзи проводять значну кількість часу. Для цього після кожного вилучення лінз необхідно вилити рідину, а сам контейнер добре промити чистим дезинфікуючим розчином і залишити у відкритому вигляді, щоб він міг висохнути, це запобіжить розмноження мікробів. Ще ці ємності потрібно міняти якомога частіше, найкраще - раз на місяць, а так само при купівлі нового розчину. Зверніть увагу, що саме вчасно не замінений контейнер часто є причиною інфекційних захворювань очей!

Сухість очей? Зволожуючі краплі

Якщо пацієнт відчуває дискомфорт при носінні лінз, особливо до кінця дня, який викликаний сухістю очей, лікар може порекомендувати зволожуючі краплі, які можуть значно підвищити комфортність носіння. Однак, зверніть увагу, що не всі препарати можна капати безпосередньо на лінзу, особливо звичайні зволожуючі краплі, які спеціально не призначені для контактних лінз, тому уважно читайте інструкцію.

Режим носіння і терміни заміни

При покупці контактних лінз кожен покупець знає, на який термін використання вони розраховані. Але не всі цим керуються. А адже така зневага лікарськими рекомендаціями може привести до проблем зі здоров'ям, не кажучи вже про дискомфорт для очей. Залежно від типу лінз, носити їх можна або тільки один день, або ж кілька днів і ночей поспіль, а можливо носіння та деякий період часу, але тільки вдень. Всі ці варіанти припускають тільки такі схеми застосування і певні терміни. Дуже важливо для здоров'я очей не порушувати дані приписи. Пам'ятайте, що ні в яких гідрогелевих лінзах не можна спати, порушення цього правила призводить до кисневого голодування рогівки, а так само до можливості виникнення інфекційних захворювань, що надалі може призвести навіть до повної заборони на носіння лінз. Силікон-гідрогелеві лінзи, які дозволені для безперервного носіння, можна носити тільки за рекомендацією лікаря після обстеження очей. Також потрібно кожному, не залежно від діагнозу, проходити планові огляди в офтальмолога, щоб той міг не тільки виявити можливі ускладнення чи загострення, але і підібрати оптимальний варіант контактних лінз, оскільки з часом змінюється і зір, і спосіб життя людини, з'являються нові матеріали і технології.

Схожі статті

Більше новин