ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Які контактні лінзи підійдуть для чутливих очей

Які контактні лінзи підійдуть для чутливих очей - linza.com.ua

Використання контактних лінз для корекції зору має набагато більше переваг перед традиційним способом корекції - окулярами для зору. Адже вони надягають безпосередньо на очне яблуко, вони не помітні, візуально не змінюють ваш зовнішній вигляд, їх зручно використовувати, робити все те, що в окулярах ви собі не дозволяєте. Вони не обмежують ваші рухи, можна без проблем займатися спортом, вести активний спосіб життя.

При всіх цих перевагах контактної корекції, не кожна людина може їх носити. Вся справа в неприємних відчуттях і дискомфорті, який може виникати при надяганні і носінні мкл.

У деяких людей дискомфорт проявляється в тому, що очі починають активно сльозитися, хтось відчуває сухість, з'являються почервоніння очного яблука, іноді розвивається алергія. І все ж, ці проблеми можна мінімізувати або повністю їх уникнути, якщо правильно підібрати контактні лінзи.

При всіх цих перевагах контактної корекції, не кожна людина може їх носити. Вся справа в неприємних відчуттях і дискомфорті, який може виникати при надяганні і носінні мкл.

У деяких людей дискомфорт проявляється в тому, що очі починають активно сльозитися, хтось відчуває сухість, з'являються почервоніння очного яблука, іноді розвивається алергія. І все ж, ці проблеми можна мінімізувати або повністю їх уникнути, якщо правильно підібрати контактні лінзи.

Найголовніше правило, яким ніколи не можна нехтувати: самостійний підбір будь-яких засобів для корекції зору може тільки нашкодити зору і в цілому здоров'ю. Підбором контактної корекції повинен займатися виключно фахівець-офтальмолог. Доктор проведе всі необхідні дослідження, на підставі їх результатів підбере потрібні вам засоби, навіть якщо у вас надчутливі очі.

Під чутливістю очей слід розуміти:

  • відчуття сухості, червоні очні яблука, швидка стомлюваність. Найчастіше це виникає тому, що людина довгий час безперервно контактує з монітором комп'ютера або екраном телевізора; сигаретний дим, примыщення, що погано провітрюється, попадання сторонніх предметів також можуть викликати чутливість органів зору;
  • алергії різного роду. Від них може з'явитися відчуття сухості в очах, почервоніння білка, сильна сльозоточивість. Алергія також може початися через пильне повітря, побутову хімію, косметичні засоби, лікарські препарати тощо;
  • сльози. Надлишок слізного секрету найчастіше провокується неправильною роботою слізних шляхів. Також сльози можуть говорити про наявність якогось серйозного захворювання;
  • світлобоязнь. Неприємні відчуття можуть виникати на яскравому світлі і навіть при природному нормальному освітленні.

Які параметри лінзи важливі для чутливих

Якщо ви знаєте, що ваші очі досить чутливі, а при носінні засобів контактної корекції зору, час від часу ви відчуваєте дискомфорт, зверніться до лікаря, щоб вам підібрали лінзи, відповідно до особливостей ваших зорових органів.

При підборі м'яких контактних приладів для чутливих очей, слід звернути увагу на кілька дуже важливих показників:

  1. киснева проникність матеріалу мкл. При підвищеній чутливості дуже важливо, щоб рогівка була забезпечена максимальною кількістю кисню. Чим більше лінзи пропускають крізь себе кисню, тим краще буде стан органів зору, а процес носіння лінз буде більш комфортним. Так, офтальмологи не рекомендують кольорові лінзи для дуже чутливих очей, тому що вони товщі звичайних за рахунок запечатаного шару пігменту і пропускають менше кисню;
  2. кількість вологи і матеріал лінз. На перший погляд здається, що лінзи з великою кількістю вологи повинні більше підійти для чутливих очей, однак це не зовсім так. Справа в тому, що як раз лінзи з великим вмістом води схильні до втрати вологи у кінці дня. А це в свою чергу викликає дискомфорт і бажання скоріше зняти лінзи. Досить зволожена лінза оберігає від сухості і неприємних відчуттів. Щоб усунути цей недолік створюються спеціальні матеріали, що краще утримують вологу всередині лінзи, а так само додаються спеціальні зволожувачі. Як правило лінзи з силікон-гідрогелевих матеріалів рекомендують для чутливих очей, так як вони менше «підсихають» у кінці дня, не даючи поверхні очей пересихати;
  3. термін носіння мкл. Чим частіше міняти лінзи, тим безпечніше вони будуть. Справа в тому, що при тривалому використанні однієї і тієї ж лінзи, на її поверхні можуть накопичуватися всілякі відкладення: білки, бруд, косметичні частинки. Все це часто стає причиною розвитку алергії і захворювань очей. Тому, якщо ваші очі чутливі, робіть вибір у бік м'яких приладів з щоденним терміном заміни.

Лінзи, які найкращим чином підійдуть для чутливих очей

Прилади, які підбирають для очей з підвищеною чутливістю, повинні мати мінімальний модуль жорсткості - дуже тонкі і при цьому м'які, бути добре зволоженими, бути біосумісними з очними тканинами.

Для пацієнтів з чутливими органами зору найкращим варіантом стануть силікон-гідрогелеві контактні лінзи. Сьогодні цей матеріал вважається найбільш безпечним, який не перешкоджає кисневому збагаченню рогівки (якщо порівнювати з гідрогелевими кл), а ще дуже зручним у використанні.

Для первинних користувачів контактними приладами найкращим варіантом стануть одноденні лінзи:

  • Dailies Total 1. Рівень кисневої проникності - 156 одиниць. Лінза дуже тонка - 0,09 мм товщини в центрі, рівень вмісту вологи - вище 30% в її центрі, по краях зволоженість прирівнюється до 80%;
  • My Day від компанії Cooper Vision. Лінзи були розроблені по системі «розумний силікон». Завдяки цьому до рогівки ока надходить набагато більше кисню, ніж у інших одноденних лінз. При цьому силіконова складова в матеріалі нижче, що робить лінзу м'якшою, а значить, зручною в обігу і комфортною в носінні.

Для чутливих очей також підійдуть мкл з більш тривалим терміном заміни, наприклад, мкл на 2 тижні або на 1 місяць. Серед таких лінз слід звернути увагу на продукцію компанії Cooper Vision: сімейство лінз Biofinity останнього покоління. Американська компанія приділяє особливу увагу проблемі чутливості очей, тому вся продукція відповідає найвищим стандартам і сприяє комфортному використанню мкл, навіть для пацієнтів з дуже проблематичними очима.

Ще одна компанія, продукція якої буде ідеальною для очей з проблемами підвищеної чутливості: Alcon з лінійкою Air Optix. У лінзах цього виробника показники по кисневій проникності досить високі. У деяких мкл додані спеціальні зволожуючі агенти, які дозволяють проятгом всього дня відчувати комфорт і забути про неприємні відчуття, такі як сухість очей, гостра різь, відчуття «пісок в очах».

Схожі статті

Більше новин