ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Чому не можна спати в лінзах денного носіння

Чому не можна спати в лінзах денного носіння - linza.com.ua

Велика частина м'яких контактних лінз (МКЛ) розрахована на денний режим носіння. Це означає, що в них можна ходити тільки вдень. Різні контактні лінзи дозволяється носити від 8 до 16 годин поспіль.

Чи потрібно знімати МКЛ перед сном

В контактних лінзах не можна спати — це вам скаже будь-який офтальмолог. І ви начебто знаєте, що лікарів потрібно слухатися. Але на ділі все відбувається інакше. Перемагає лінь або небажання носити з собою розчин і контейнер. У підсумку ви залишаєте МКЛ на ніч, а після сну виявляєте, що у вас почервоніли і почали свербіти очі.  Чому так відбувається?

Справа в тому, що більшість лінз денного носіння зроблено з гідрогелю. Цей матеріал має низьку кисневу проникність, через що погано пропускає повітря. Вдень, коли очі відкриті, кисень все ж проникає до рогівки, хоч і в невеликих кількостях.

А ось під час сну доступ повітря до поверхні ока обмежений, що призводить до кисневого голодування (гіпоксії) і набряку рогівки. Це, разом з наявністю стороннього тіла в оці, і викликає неприємні відчуття вранці.

Слід зазначити, що хронічна гіпоксія рогової оболонки призводить до її неоваскуляризації. Якщо людина кілька місяців спить в МКЛ — в її рогівці розростаються судини, яких там бути не повинно. На жаль, позбавитися від них неможливо.

Протягом дня на МКЛ осідає чимало шкідливих мікроорганізмів. У нормі вони легко змиваються і нейтралізуються багатофункціональним розчином. Увечері ви кладете забруднені лінзи в рідину, а вранці дістаєте чисті, свіжі і зволожені вироби.

Залишаючи брудні МКЛ на ніч на очах, ви дозволяєте мікробам вільно розмножуватися в кон'юнктивальній порожнині. Це особливо небезпечно на тлі гіпоксії, яка робить рогівку вкрай вразливою. В результаті патогенні мікроорганізми з легкістю проникають в рогову оболонку і викликають її запалення. Доведено, що у людей, які сплять в МКЛ, ризик розвитку виразкового кератиту підвищується в 9 разів.


Підведемо підсумки:

Ні в якому разі не засинайте в гідрогелевих МКЛ, адже це може призвести до небезпечних ускладнень. При виборі засобів контактної корекції віддавайте перевагу лінзам з силікон-гідрогелю.

Чому не можна спати в одноденках

Одноденні м'які контактні лінзи вважаються найбільш гігієнічними і безпечними в носінні. Адже весь пил і мікроби, які осіли на них протягом дня, відправляються в сміттєвий кошик разом з використаною парою лінз.

Лягаючи спати в одноденки, ви зневажаєте зусиллями розробників, які придумували і створювали для вас МКЛ щоденної заміни.

Контактні лінзи, які не були зняті на ніч заважають очам самоочищатися. Через це в кон'юнктивальній порожнині скупчуються білкові і ліпідні відкладення. Вони є ідеальним середовищем для розмноження мікробів, які осіли на МКЛ за день. Як ви думаєте, до чого це призводить? Правильно, до розвитку інфекційних ускладнень!


Підведемо підсумки:

Якщо не хочете захворіти кератитом або кон'юнктивітом — обов'язково знімайте і викидайте одноденки перед сном. Винятки можете робити лише в тих випадках, коли плануєте задрімати на пару годин протягом дня.

Чи можна спати в лінзах на місяць

Згідно із запевненнями виробників, у багатьох сучасних МКЛ можна спати без найменших побоювань.

Але як зрозуміти, в яких МКЛ можна спати, а в яких — не можна? Для цього достатньо подивитися на упаковці їх режим носіння. Для сну підходять лінзи з гнучким, пролонгованим і безперервним режимами. Причому кожен з них має свої особливості і обмеження. Давайте розглянемо їх детальніше.

Режими носіння МКЛ:

  • денний — виключає можливість сну в лінзах;
  • гнучкий — допускає періодичне засинання в МКЛ;
  • пролонгований — дає можливість ходити в них до 6 днів поспіль;
  • безперервний — дозволяє носити МКЛ до 30 днів, не знімаючи.

Для безперервного носіння підходять лінзи Biofinity, Air Optix Night & Day Aqua і PureVision 2. Але навіть в них можна спати тільки з дозволу лікаря офтальмолога.


Підведемо підсумки:

Якщо ви хочете спати в лінзах — вибирайте силікон-гідрогелеві МКЛ з високою кисневою проникністю. Перш ніж носити їх, обов'язково проконсультуйтеся з фахівцем.

Пам'ятайте, що всі кольорові МКЛ призначені виключно для денного носіння. Отже, спати в них не можна.

Чи шкідливо спати в лінзах нічного носіння

Крім добре відомих нам МКЛ існують ще й ортокератологічні лінзи. Вони призначені спеціально для нічної корекції зору. Це означає, що людина з короткозорістю надягає їх перед сном, а потім знімає рано - вранці. Після цього вона добре бачить протягом дня.

У порівнянні з денними, нічні контактні лінзи набагато рідше викликають ускладнення. З ними ви практично не ризикуєте захворіти інфекційним кератит або кон'юнктивітом. Однак останні наукові дослідження показали, що ортокератологічні лінзи можуть спровокувати викривлення рогівки і розвиток рогівкового астигматизму. Отже, використовувати їх потрібно вкрай обережно.


Підведемо підсумки:

Ортокератологічні лінзи можна розглядати як альтернативу денним МКЛ. Але застосовувати їх слід тільки після ретельного обстеження і консультації з лікарем офтальмологом.

 

Схожі статті

Більше новин