ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Силікон-гідрогелеві лінзи

Силікон-гідрогелеві лінзи - linza.com.ua

Останнім часом на ринку контактних лінз все більшою популярністю і попитом серед офтальмологів і їх пацієнтів користуються силікон-гідрогелеві лінзи, але не всі наважуються їх спробувати, тому що не знають про переваги такого рішення. Насправді є певні особливості, які виділяють саме ці засоби корекції серед всіх інших.

Особливості силікон-гідрогелевих лінз:

  • силікон-гідрогелеві лінзи доносять до рогівки набагато більше кисню, ніж інші види лінз, рекомендуються пацієнтам, які схильні до гіпоксичних захворювань;
  • вміст води в цих лінзах, як правило, менше, а це означає, що вони в меншій мірі схильні дегідратації, завдяки цьому підвищується комфорт тривалого носіння;
  • силікон-гідрогелеві лінзи краще тримають форму і добре підходять первинним пацієнтам, такі лінзи легше одягаються і знімаються;
  • такі лінзи менш схильні до накопичення білкових відкладень;

Як працюють силікон-гідрогелеві лінзи і чому вони з'явилися

Киснепроникність звичайної гідрогелевої лінзи залежить від кількості води в лінзі і товщини, тобто чим більше води і чим тонше лінза, тим більше кисню отримує рогівка ока. Тому, як правило, в гідрогелевій контактній лінзі велика кількість води, яка і поставляє кисень до рогівки, але його кількість достатньо тільки для денного носіння. До того ж чим більше води в складі лінзи, тим більше вона схильна до зневоднення до кінця дня носіння і тим складніше маніпуляція з нею. Навіть якби лінза складалася лише з води, кількість кисню все одно була б недостатньою для сну в такій лінзі.

Як показують дослідження багато пацієнтів, які носять гідрогеліевие лінзи, часто порушують правило заборони сну в лінзах, що надалі призводить до негативних наслідків. Тому метою вчених було створити таку лінзу, яка була б безпечною для сну. І такі лінзи були створені трохи більше 10 років тому одночасно двома компаніями Ciba Vision і Bausch & Lomb, запровадивши в матрицю лінзи силікон, який пропускає крізь себе кисень до рогівки ока, за це такі лінзи отримали назву «дихаючих». Вважається, що для безпечного сну в лінзах рівень проникності кисню (Dk / t) повинен бути не менше 100 одиниць (Air Optix Night & Day AquaPureVision2, Biofinity, Acuvue Oasys).

Комфорт і зручності, які забезпечуються силікон-гідрогелеві лінзами

Так як силікон-гідрогелеві лінзи забезпечують краще надходження кисню до ока, то відчуття при їх носінні більш комфортні. Також зручність забезпечує і те, що вони не так швидко втрачають воду, а значить, їх можна довго носити, і при цьому не відчувати дискомфорту. Саме тому провідними виробниками представлені силікон-гідрогелеві лінзи постійного носіння протягом 6, 14, 30 днів, і такий вибір забезпечує і комфорт, і турботу про здоров'я органів зору. Звертаємо увагу, що безперервний режим протягом 30 днів не можна собі призначати самостійно, його може призначити тільки лікар після повного обстеження очей та бесіди з пацієнтом.

Різноманітність силікон-гідрогелевих лінз

Деякі силікон-гідрогелеві лінзи можуть безпечно використовуватися протягом 30 днів постійного носіння, але це не означає, що такі лінзи не можна носити в денному чи гнучкому режимі, ви можете разом з доктором підібрати собі оптимальний режим носіння. Останнім часом почали з'являтися силікон-гідрогелеві лінзи не тільки для продовженого, але і для денного носіння, в таких лінзам збільшено кількість води, і з цього по своїй гнучкості та м'якості вони дуже схожі на гідрогелеві. Ці лінзи часто рекомендуються пацієнтам, які мають багаторічний досвід носіння лінз з гідрогелевих матеріалів з високим вологовмістом для спрощення переходу до лінз із сучасних матеріалів. Приклади таких лінз - Clearlux Clariti, Zeiss Contact Day 30 Air. У таких лінзах не можна спати, проте їх можна носити більшу кількість годин: з раннього ранку до пізнього вечора. У цьому правилі є виключення - Cooper Vision Biofinity - лінзи з великим вмістом води (48%) і високим рівнем пропускання кисню (160 од.), Лінзи гнучкі, як гідрогелеві і дозволені для безперервного носіння.

Самими ж інноваційними вважаються силікон-гідрогелеві лінзи одноденного носіння, які використовуються всього лише один раз (ClearLux OneDay AsphericJohnson & Johnson 1-Day Acuvue TruEye). Пацієнти й лікарі по достоїнству оцінили надзвичайний комфорт і безпеку цього винаходу.

Для кого силікон-гідрогелеві лінзи є засобом вибору, правила підбору та догляду

Однозначно підбирати будь лінзи повинен тільки кваліфікований офтальмолог або лікар-контактолог. Міняти одні лінзи на інші потрібно тільки після консультації з лікарем. Залежно від Ваших переваг, способу життя, стан здоров'я очей підбирається оптимальний варіант.

Силікон-гідрогелеві лінзи гнучкого і безперервного носіння підходять людям, які забувають або не хочуть щораз знімати лінзи на ніч або під час денного сну. Ці лінзи будуть першочерговим вибором для тих, чиї професії чи спосіб життя змушують перебувати в стані неспання цілу добу підряд, або в ситуаціях, коли не має можливості догляду за лінзами.

Для догляду за силікон-гідрогелеві лінзами підходять більшість багатофункціональних розчинів. Для чутливих і схильних до алергій очей ідеальними будуть пероксидні розчини для глибокого очищення без консервантів (Aosept, Sauflon One Step). Звертаємо увагу, що навіть якщо Вам призначений безперервний режим носіння, обговоріть з лікарем правила і періодичність очищення, зазвичай рекомендується піддавати лінзи глибокому очищенню як мінімум раз на тиждень. Силікон-гідрогелеві лінзи менш схильні до білкових відкладень та схильні до накопичення ліпідних, тому перед зануренням в розчин обов'язкова механічна очистка подушечками пальців.

Асортимент силікон-гідрогелевих лінз

Схожі статті

Більше новин