ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Що робити, якщо лінзи натирають очі

Що робити, якщо лінзи натирають очі - linza.com.ua

Контактні лінзи — штука досить підступна. При правильному догляді вони дарують ідеальний зір і комфорт протягом усього дня. Але варто знехтувати правилами їх підбору або носіння — і вас буде чекати дискомфорт, сльозотеча і почервоніння очей. А якщо вчасно не відреагувати, то ще й небезпечні ускладнення, які загрожують безповоротним погіршенням зору.

В яких випадках МКЛ натирають очі і що робити в таких ситуаціях? На ці питання ми постараємося відповісти в даній статті.

Чому сльозяться очі в лінзах

Легка сльозотеча може з'являтися відразу після надягання МКЛ. Зазвичай цей симптом турбує новачків, які тільки починають користуватися засобами контактної корекції. В цьому випадку переживати не варто. Адже короткочасна сльозотеча — це рефлекторна реакція на поміщення чужорідного тіла в кон'юнктивальну порожнину.

Хвилюватися варто в інших ситуаціях. Особливо коли сльозотеча триває цілий день і супроводжується свербінням, дискомфортом, почервонінням очей. Переживати варто і якщо очі починаються сльозитися ближче до кінця дня або закінчення терміну експлуатації МКЛ. У таких випадках потрібно йти на прийом до лікаря офтальмолога, щоб той з'ясував причину і призначив лікування.

Найчастіші причини сльозотечі:

  • Неправильний підбір МКЛ. Контактні лінзи з невідповідною оптичної силою (діоптріями) змушують очі перенапружуватися. Це веде до появи астенопії — підвищеної зорової стомлюваності. Вона проявляється сльозотечею, головним болем, болями в області очей і перенісся.

  • Носіння гідрогелевих лінз довше 8-12 годин в день. МКЛ з гідрогелю погано пропускають повітря. Через це ближче до кінця дня рогівка починає страждати від кисневого голодування. Її гіпоксія призводить до сльозотечі і почервоніння очей. Щоб цього не відбувалося — гідрогелеві МКЛ потрібно знімати вчасно.

  • Поява відкладень на лінзах планової заміни. Через 2-3 тижні носіння на виробах накопичуються білкові, ліпідні, кальцієві відкладення. Вони можуть викликати подразнення очей, через що ті починають сльозитися. Щоб такого не сталося — МКЛ необхідно регулярно очищати пероксидними системами (Aosept Plus HydraGlyde, Wöhlk Peroxid).

  • Порушення режиму заміни МКЛ. В ході експлуатації лінзи дряпаються, покриваються відкладеннями і зношуються. Якщо їх вчасно не замінити — вони починають подразнювати очі. Тому вироби потрібно вчасно викидати без всякого жалю.


Підведемо підсумки:

Якщо сльозяться очі — перевірте, чи дотримуєтеся ви правил догляду за МКЛ. При необхідності викиньте зношені лінзи, а замість гідрогелевих виробів купіть силікон-гідрогелеві. Якщо це не допомагає — сходіть до лікаря. Може виявитися, що засоби корекції вам були підібрані неправильно.

Щипає очі при знятті лінз

В деяких випадках після зняття МКЛ у людини з'являється пощипування і відчуття, ніби очі обдало холодним вітром. Подібне зазвичай трапляється при використанні неякісного багатофункціонального розчину. Погані засоби для догляду недостатньо зволожують лінзи, що призводить до їх пересихання та розвитку синдрому сухого ока.

При появі пощипування слід задуматися про додаткове зволоження МКЛ. Для цього можна використовувати багатофункціональні розчини, які містять змочуючі компоненти (Opti Free PureMoist, Unica Sensitive). Якщо цього недостатньо — потрібно застосовувати ще й зволожуючі краплі.

Можливі варіанти:

  • Biotrue Drops;
  • Avizor Moisture Drops;
  • ReNu Lubricating & Rewetting drops;
  • Maxima Revital Drops.

Підведемо підсумки:

Пощипування очей вказує на те, що ви використовуєте багатофункціональний розчин, який вам не підходить. Замініть його більш якісним або купіть зволожуючі краплі. А краще — зверніться до офтальмолога, щоб той підібрав вам хороші засоби.

Швидко втомлюються очі в лінзах

Підвищена стомлюваність найчастіше викликана неправильним підбором засобів контактної корекції. Подібне трапляється, коли людина купує лінзи за рецептом для окулярів або вибирає їх самостійно, без допомоги офтальмолога.

Надлишкова чи недостатня корекція погано впливає на очі, викликаючи їх перенапруження. В результаті у людини з'являється зорова стомлюваність, головні болі, почервоніння очей та інші неприємні симптоми. Щоб позбутися їх, необхідно замінити лінзи на ті, що мають підходящу оптичну силу. Зробити це можна лише за допомогою офтальмолога.


Підведемо підсумки:

Якщо очі в лінзах швидко втомлюються — вам слід сходити до лікаря. Швидше за все причина в тому, що ви носите вироби з невідповідною оптичної силою. Роблячи це, ви ризикуєте нашкодити своєму зору.

Червоніють очі при носінні МКЛ

Почервоніння очей може говорити про те, що ви носите неякісні лінзи або неправильно доглядаєте за ними. Воно може вказувати і на розвиток небезпечних ускладнень: кон'юнктивіту, синдрому сухого ока, гіпоксії і неоваскуляризації рогівки. У будь-якому випадку вам потрібно проконсультуватися з офтальмологом. Адже самостійно ви не зможете з'ясувати причину почервоніння.

Відчуття стороннього тіла в оці

Відчуття стороннього тіла може з'являтися при забрудненні або пошкодженні МКЛ. Зазвичай позбутися цього симптому допомагає звичайна чистка лінз. У більшості випадків пил, бруд і смітинки вдається змити розчином або видалити подушечками пальців.

Якщо очищення не допомагає, перевірте чи не порвана лінза. Виявивши розриви або надриви, без сумнівів викидайте МКЛ, адже носіння зіпсованих виробів може призвести до тяжких наслідків.

Відчуття піску в очах може вказувати на алергічний кон'юнктивіт, виразку рогівки, кератит і навіть увеїт. Це вкрай серйозні захворювання, які вимагають негайного лікування. Тому при появі тривожних симптомів відразу ж звертайтеся до лікаря. Пам'ятайте: своєчасна медична допомога допоможе вам уникнути багатьох проблем.


Підведемо підсумки:

При появі відчуття чужорідного тіла огляньте лінзу і перевірте, чи не пошкоджена вона. Промийте її і одягніть назад. Якщо дискомфорт не пройшов — спробуйте надіти МКЛ на друге око і подивитися, чи буде вона викликати подразнення. Якщо так — викиньте лінзу, адже проблема в ній. Ні — негайно йдіть до офтальмолога.

Схожі статті

Більше новин