ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Синдром сухого ока

Синдром сухого ока - linza.com.ua

Деякі люди заздалегідь відмовляються від контактних лінз, щоб уникнути синдрому сухого ока. Але таке порушення може бути як окремої патологією, так і ознакою різних захворювань, причому найчастіше це не пов'язано безпосередньо з самими лінзами. Тому за наявності такого страху потрібно розібратися в особливостях цієї неприємної ситуації.

Особливості синдрому сухого ока

Більшість і не замислюється про значення сліз для здоров'я людини, поки не зіткнуться з порушенням цього природного процесу. Сльози природою покликані захищати органи зору людини від різних подразників (мікроби, пил тощо) і пересихання. Тому, коли змінюється або якість цієї рідини, або час її перебування на рогівці, людина відчуває дискомфорт, що проявляється у різних індивідуальних симптомах.

Синдром сухого ока у дітей небезпечний тим, що для дитини симптоми не завжди очевидні, або ж він просто не звертає на них уваги. Тому так важливо відвідувати з малюком офтальмолога для регулярних оглядів, а також звертатися при найменших скаргах і ознаках: дитина мружиться, постійно тре очі.

Найчастіше дискомфорт не такий великий і більшість навіть дорослих не намагаються від нього позбутися. Але захворювання не лікувати, стан погіршується і як наслідки - ускладнення, які можуть викликати пошкодження ока, ослаблення зору або навіть втрату зору (хоч це й рідкість).

Діагностика синдрому сухого ока

За якими ж основними симптомами можна визначити синдром сухого ока:

  • відчуття сухості на поверхні ока;
  • печіння;
  • свербіж;
  • біль;
  • порушення зору, який приходить в норму після моргання;
  • почервоніння;
  • дискомфорт і втома після роботи за комп'ютером, перегляду телевізора або читання книги;
  • підвищена світлобоязнь.

Більш детальну діагностику може провести тільки офтальмолог. Для цього він зробить пробу Ширмера, щоб визначити кількість слізної рідини, також потрібно буде з'ясувати швидкість утворення та випаровування сльози, ще лікар оцінить якість рідини. Все це потрібно робити не тільки тоді, коли якісь симптоми вже з'явилися, але і до того, щоб запобігти захворюванню. І перед початком носіння контактних лінз слід виконувати такі маніпуляції, щоб не боятися за стан своїх органів зору.

Причини виникнення синдрому сухого ока

Таких причин може бути безліч, в кожному конкретному випадку є свої передумови виникнення цього синдрому:

  • природний процес старіння, коли організм починає виробляти менше жирової секреції;
  • особливі періоди в житті жінки (вагітність, лактація, менопауза, клімакс);
  • порушення харчування, коли не дотримується баланс вітамінів;
  • спадковість також підвищує ризик такого синдрому;
  • прийом певних лікарських препаратів (наприклад, оральних контрацептивів);
  • порушення якості повітря (його сухість, підвищена забрудненість, наявність димів від куріння);
  • використання контактних лінз;
  • хвороба Шегрена або хронічний кон'юнктивіт (синдром сухого ока є однією з ознак хвороби).

Лікування синдрому сухого ока

Офтальмолог у кожному індивідуальному випадку підбере найбільш ефективні методи лікування синдрому сухого ока. Дуже часто достатнім буде просте застосування спеціальних крапель для очей - штучна сльоза (наприклад, Aquify), які допоможуть природній сльозній плівці виконувати функції зволоження. Іноді, чтобы вылечить заболевание, може знадобитися закрити слізний канал спеціальною пробкою, яка може бути зроблена або з колагену, який розсмоктується (для тимчасового використання), або з силікону (для постійного носіння). Такий метод зменшує розмір каналу для відтоку слізної рідини, а значить, вона повільніше втрачається.

Лучшее средство от сухого глаза — профилактика и предупреждение. Не ждите, пока появится сухость, используйте специальные капли, чтобы увлажнить глаза, если носите контактные линзы. А при малейшем дискомфорте обращайтесь за консультацией к врачу.

Синдром сухого ока та контактні лінзи

Правильне використання контактних лінз практично ніколи не викличе цього синдрому. Це може статися, якщо не дотримуються правила гігієни і режим носіння лінз. Для профілактики потрібно частіше моргати і вживати достатньо рідини. Стежити обов'язково за вологістю повітря, особливо в опалювальний сезон і при кондиціонуванні, так як і обігрівачі та кондиціонери «сушать» повітря. А також необхідно чітко і беззаперечно виконувати всі рекомендації офтальмолога, щоб зберегти здоров'я важливих органів зору. 

Наукові дослідження показали, що розвиток синдрому сухого ока також залежить від якості лінз, багатоцільових розчинів і крапель, що використовуються. Чим кращою продукцією користується людина, чим нижчі у неї шанси зіткнутися з проблемою.

Схожі статті

Більше новин