ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Розбираємо характеристики контактних лінз

Розбираємо характеристики контактних лінз - linza.com.ua

Контактні лінзи з моменту своєї появи стали незамінними для багатьох людей. Вони дозволяють усунути проблеми, пов'язані з нездатністю очей добре бачити на різні відстані.

Але для того, щоб правильно носити контактні лінзи, щоб вони допомагали впоратися з проблемами поганої видимості і при цьому не нашкодили очам, важливо правильно їх підбирати.

Важливо! М'які контактні лінзи повинен підбирати виключно фахівець-оптометрист. Займатися самолікуванням і самопідбором МКЛ у жодному випадку не можна. Інакше ви можете нашкодити своєму здоров'ю і тільки погіршити стан очей і зору.

Для того, щоб правильно підібрати лінзи, офтальмолог проводить діагностику зору у пацієнта. Досконально вивчивши проблему, доктор підбирає контактні лінзи з урахуванням індивідуальних особливостей пацієнта.

При первинному носінні лінз (також як і в подальшому їх використанні) у пацієнта можуть виникати неприємні відчуття, дискомфорт, пов'язаний із наявністю лінз на оці. Все це може вказувати в тому числі і на те, що вам неправильно підібрали лінзи чи засоби для догляду, або якась характеристика даної лінзи вам не підходить.

Тож що впливає на комфортне і зручне носіння м'яких контактних лінз?

1. Матеріал контактних лінз

Сучасні м'які контактні лінзи виготовляють з найбільш підходящих для контакту з очима матеріалів – гідрогель і силікон-гідрогель.

Гідрогелевий матеріал лежить в основі створення більшої частини лінз планової заміни (лінзи на півроку, квартальні, на 1 місяць), відрізняється невисокою кисневої проникністю. В процесі їх носіння кисень до рогівки надходить тільки тоді, коли сльоза проникає в підлінзову порожнину. Носити гідрогелеві лінзи можна тільки в денному режимі, не більше 8-12 годин на добу.

Силікон-гідрогель – новіший матеріал для контактних лінз. Його використовують для виробництва лінз з пролонгованим і безперервним строками носіння. Його головна перевага – високий рівень пропускання кисню через саму лінзу. Силіконова складова дозволяє пропускати до рогівки ока достатній об'єм кисню для нормальної життєдіяльності очей. А це означає, що такі лінзи можна носити довше, ніж гідрогелеві, а деякі навіть не знімати добу або більше.

2. Вологомісткість

Важливою характеристикою при підборі м'яких контактних лінз є вміст води всередині самого матеріалу. Цей показник впливає на комфортність використання, термін носіння і міцність самого виробу. Велика кількість вологи впливає на якість форми самої лінзи. Багато води – лінза м'яка і ніжна, але таку лінзу легко пошкодити. Мало води – лінза пружна, дещо жорстка, добре тримає форму.

Первинним користувачам частіше рекомендують лінзи з невисоким вмістом води, тому що їх легше надягати і знімати.

3. Киснепроникність

Це здатність лінз пропускати повітря до рогівки ока. Чим більше кисню - тим ваші очі здоровіші, тим довше ви зможете носити лінзи, а значить, добре і чітко бачити світ.

Гарним показникам по киснепроникності вважається Dk/t від 80 одиниць і вище.

4. Дизайн поверхні лінзи

Велике значення в підборі контактних лінз має дизайн їх поверхонь – задньої і передньої. Він буває або сферичний, або асферический. Контактні лінзи з асферичним дизайном передньої поверхні дають кращу гостроту зору при будь-якому освітленні. Асферичний дизайн задньої поверхні забезпечує кращу посадку лінз на очах.

5. Радіус кривизни і діаметр лінзи

Радіус і діаметр контактної лінзи є основними геометричними параметрами, які використовуються при підборі лінз. Ці параметри разом із дизайном задньої поверхні впливають на посадку лінз. Око має опуклу форму, тому задня поверхня лінзи повинна відповідати округлості рогівки ока. Правильна посадка лінзи прямо впливає на комфорт при носінні МКЛ. Якщо лінза буде неправильно "сидіти" на оці, це викличе дискомфорт, через який користувач може відмовитися від носіння лінз. Тому так важливо, щоб лінзи підбирав саме фахівець. Чи то перший підбір чи підбір нових лінз замість старих, доктор обов'язково повинен оцінити не тільки якість корекції зору пацієнта в лінзах, а й посадку і рухливість лінз. Дотримання цієї умови стане запорукою успішного користування контактними лінзами.

Схожі статті

Більше новин