ua



Оптичний блог

#глибина різкості

З якого віку можна носити контактні лінзи

З якого віку можна носити контактні лінзи - linza.com.ua

Багато дітей відмовляються носити окуляри через страх здатися незграбними, смішними або некрасивими. Наполегливість батьків в цьому випадку призводить до того, що дитина починає комплексувати, стає невпевненою у собі і не може повноцінно спілкуватися з однолітками.

Звичайно, ніхто не бажає такого своїй дитині. Тому сьогодні чимало батьків хочуть, щоб їх діти носили контактні лінзи.

У порівнянні з окулярами МКЛ набагато зручніші. Вони дозволяють грати і займатися спортом без страху пошкодити очі уламками розбитого скла. Лінзи не змінюють зовнішній вигляд дітей і не змушують їх комплексувати. А видимість і огляд в них набагато кращий, ніж в окулярах.

З якого віку дітям можна носити МКЛ

Чітких часових рамок для призначення контактної корекції немає. Головна умова для цього — свідома здатність дитини самостійно доглядати за лінзами. Як правило, вона з'являється в 12-13 років. Діти молодшого віку менш відповідальні і не завжди виконують правила догляду за МКЛ.

Кольорові лінзи в дитячому та підлітковому віці носити не рекомендується через високий ризик ускладнень.

Що стосується носіння контактних лінз в лікувальних цілях, воно можливе в будь-якому віці. Наприклад, малюкам з косоокістю лікар може призначити МКЛ в 5-6 років або навіть раніше. У цьому випадку очікуваний лікувальний ефект превалює над можливими ускладненнями. А це означає, що відмова від контактних лінз може нашкодити сильніше, ніж їх носіння. Тому надягати МКЛ все ж доводиться.

Бувають ситуації, коли дитині потрібно носити лінзи, але вона не може доглядати за ними. У таких випадках батьки повинні постійно контролювати малюка. А якщо потрібно — знімати, одягати і очищати МКЛ самостійно.

Які лінзи можна носити дитині

У дитячому віці найкраще підходять силікон-гідрогелеві МКЛ з високою кисневою проникністю і невеликим радіусом кривизни. Вони пропускають достатню кількість повітря щоб не нашкодити зору малюка. А за рахунок малої кривизни вони ідеально сідають на рогівку і не травмують її.

До таких лінз відносяться:

Оскільки діти можуть бути неуважними і неакуратними, їм краще купувати МКЛ щоденної заміни. Вони більш гігієнічні, безпечні і рідше викликають ускладнення. Якщо дитина порве або забруднить їх немитими руками — швидше за все нічого страшного не станеться. 

Підбирати МКЛ повинен лікар офтальмолог. Кращих фахівців з контактної корекції можна знайти в оптиках. 

Призначення контактних лінз в лікувальних цілях

Наукові дослідження показали, що МКЛ здатні уповільнити розвиток короткозорості в дитячому віці. Причому гальмуючий ефект у них більш виражений, ніж у очок. Тому малюків з прогресуючою міопією лікарі нерідко рекомендують перевести на засоби контактної корекції.

У дітей з косоокістю МКЛ допомагають відновити м'язову рівновагу і бінокулярний зір. А призначення їм високодіоптрійних лінз в якості оклюдерів дає можливість ефективно боротися з амбліопією — синдромом лінивого ока. Завдяки цьому МКЛ з успіхом використовуються в комплексному лікуванні косоокості в дитячому віці.

Малюкам з вродженими дефектами райдужки офтальмологи призначають косметичні лінзи, на яких намальована райдужна оболонка. Причому надягати їх нерідко доводиться ще в грудному віці.

Схожі статті

Більше новин