ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Що таке радіус кривизни контактних лінз?

Що таке радіус кривизни контактних лінз? - linza.com.ua

При виборі контактних лінз важливо пам'ятати і дотримуватися всіх приписів офтальмолога. У рецепті доктора обов'язково повинні бути враховані такі характеристики:

  • оптична сила;
  • циліндр;
  • вісь (градуси);
  • радіус кривизни контактних лінз;
  • діаметр лінз.

Радіус кривизни (базова кривизна, ВС) - це рівень викривлення внутрішньої поверхні контактної лінзи. Він впливає на правильну посадку мкл на око і на комфортне їх носіння.

Як вибрати відповідний для вас ВС? Таке питання задає кожна людина, яка має справу з контактною корекцією зору. Правильні відповіді вам зможе дати виключно доктор-оптометрист, який призначає вам ці оптичні прилади.

Базова кривизна безпосередньо залежить від будови і форми очного яблука. Це досить індивідуальне значення, яке може відрізнятися у кожного носія мкл.

Контактні лінзи зобов'язані найточнішим чином повторювати форму зовнішньої поверхні очного яблука. А ось якщо радіус кривизни визначити невірно, це може спричинити неприємні наслідки:

  • погана видимість;
  • відчуття дискомфорту під час носіння;
  • погіршення зору.

Як правильно визначити ваш ВС?

Точно встановити, який радіус кривизни, може тільки лікар. Для цього він застосовує комп'ютерну діагностику рогівки ока за допомогою спеціального приладу авторефрактометра. Сама процедура проста і займає не більше 10 хвилин. Отримавши результати обстеження сітківки ока, доктор може чітко визначити цей важливий показник. Але слід пам'ятати, що навіть при точному визначенні базової кривизни, посадка мкл різних виробників з однаковим радіусом може відрізнятися. Тому розуміння зручної посадки на око можна визначити тільки при надяганні тих чи інших мкл.

Які показники радіуса кривизни існують?

Для очного яблука стандартних розмірів найбільш підходящими будуть лінзи з ВС 8.6.

Поширеними ВС так само вважають від 8.3 до 8.7. Рідше зустрічається від 8.8. до 9.00. Контактні лінзи з базовою кривизною в такому діапазоні доступні для пацієнтів у великій кількості і в широкому асортименті. Якщо ж будова очного яблука нестандартне і потребує специфічного показника ВС - швидше за все, такі прилади потрібно буде замовляти за індивідуальним рецептом.

Як вибрати радіус кривизни?

У сучасній офтальмології допускається вибір контактних лінз з чіткою відповідністю ВС або з його відмінністю не більш 0.2. Наприклад, якщо вам визначили радіус кривизни 8.7, а ви придбали Air Optix Aqua, які мають ВС 8.6 - носити їх можна. Головне, щоб вам було комфортно і зручно їх носити, а ваші очі не відчували дискомфорт.

Якщо ж показник радіуса має відхилення більше ніж 0.2, швидше за все, вам ці лінзи не підійдуть.

Опукла лінза погано сяде на більш плоску форму очного яблука. Через невідповідність очі будуть перебувати в постійній напрузі, судини будуть здавлювати, що призведе до почервоніння очного яблука. Також може виникнути порушення слізного обміну. Все це відіб'ється на якості контактної корекції зору.

Якщо радіус кривизни буде більше, ніж розмір очного яблука, лінза буде «плавати» по поверхні ока. Через це вона може випасти, пошкодити рогівку, викликати сльози. Більш плоска лінза погіршить гостроту зору.

Схожі статті

Більше новин