ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Як читати рецепт на лінзи та окуляри

Як читати рецепт на лінзи та окуляри - linza.com.ua

Бачити навколишній світ чітко і ясно – сьогодні це майже розкіш. З кожним роком людей, які можуть похвалитися 100% зором, стає все менше. Різноманіття гаджетів та їх доступність з дитинства, тривала робота за комп'ютером, екологія, умови праці і навіть особливості харчування – всі ці фактори впливають на якість зору.

Якщо відчуваєте, що очі вже не ті, швидко втомлюються чи картинка вдалину мутніє – вам час навідатись до офтальмолога. Потрібно докласти максимум зусиль, щоб відновити зір або хоча б зберегти його на тому ж рівні, не погіршуючи ситуацію.

Щоб вчасно виявити можливі порушення, кожна людина повинна проходити перевірку зору 1 раз на рік. Може трапитися так, що після огляду фахівець призначить коригуючі окуляри чи контактні лінзи. Призначить – значить випише рецепт. Щоб правильно читати і розуміти, що в ньому написано, пропонуємо ознайомитися з його основними позначками та цифрами.

Значення в рецепті для корекції зору: як читати і розшифрувати

Рецепт може виглядати по-різному, але завжди має одні й ті ж обов'язкові параметри. Давайте розглянемо один зразок і розберемо, що означають зазначені латинські букви та числа:

  • Oculus dexter - OD – так в рецепті позначається праве око;

  • Оculus sinister - OS – позначення лівого ока;

 

Коли в рецепті відсутні параметри OD і OS, а є OU (обидва ока), це говорить про те, що діоптрії обох очей збігаються.

 

  • SPH – сфера, ознака сферичних лінз. Їх використовують для корекції короткозорості або далекозорості (міопії чи пресбіопії). Перша цифра на перетині значень OD і SPH (-3,75 в даному рецепті) – це оптична сила сферичної лінзи, яка виражена в діоптріях (D). Якщо перед цифрою стоїть знак «мінус» – лінза повинна відкоригувати короткозорість; якщо стоїть знак «плюс» – то далекозорість;

  • CYL – (з лат. cylinder) циліндр. Наявність цього параметру в рецепті говорить про те, що лінзи повинні мати циліндричний компонент. Такі окуляри використовують для корекції астигматизму. Значення в рецепті може бути плюсовим або мінусовим (при далекозорості або короткозорості відповідно). У нашому прикладі значення циліндра дорівнює нулю. Це говорить про те, що рецепт простий, НЕ для корекції астигматизму;

  • AX – (з лат. axis) обов'язковий параметр для торичних лінз при корекції астигматизму. Вказує на кут нахилу осі циліндра – від 0 до 180 градусів. Якщо лінза в окулярах проста (для корекції короткозорості або далекозорості) то, градус не вказується;

  • PD – (з лат. dstantio pupillorum) відстань в міліметрах від центру однієї зіниці до центру іншої. Її часто вказують для кожного ока окремо, від зіниці до центру перенісся, як в нашому прикладі. У тому випадку, якщо в рецепті показник один – його ділять навпіл, щоб з'ясувати відстань від кожної зіниці до центру перенісся. Знати цей показник важливо для правильної посадки коригувальних окулярів.

  • ADD – аддідація лінз. Це плюсова надбавка для близі, виражена в діоптріях. Даний параметр вказують при призначенні біфокальних і прогресивних окулярів для корекції пресбіопії.

Як читати рецепт на контактні лінзи

Якщо офтальмолог виписав рецепт на окуляри, а у вас є бажання спробувати м'які контактні лінзи (МКЛ), слід розуміти: рецепти цих засобів корекції зору ЗАВЖДИ відрізняються. На додаток до звичайних показників, які є обов'язковими для окулярів, в рецепті на мкл будуть прописані кілька специфічних значень.

Розшифруємо ще один зразок рецепту.

Обов'язкові значення в рецепті на мкл:

  • OD, OS – поділ на праве і ліве око;

  • Sph – сфера, діоптрії (для далекозорості або короткозорості);

  • BC – базова кривизна рогівки. Цей параметр необхідний для підбору коректного радіуса кривизни МКЛ. Найпоширеніший BC — 8.6;

  • DIA – діаметр контактної лінзи. Він залежить від розміру рогівки вашого очі. У наведеному зразку рецепта пацієнтові рекомендовані лінзи з діаметром понад 14 мм.

Контактні лінзи можуть бути торичними (при астигматизмі) і мультифокальними (для корекції вікових порушень зору). Для їх правильного підбору в рецепті вказують:

  • Cyl – значення циліндра для корекції астигматизму. Для контактних лінз це значення може бути від - 0,75 до - 2,75;

  • AX – це значення вказує, який кут нахилу осі циліндра. Цей показник обов’язковий для торичних лінз. Для м’яких контактних приладів шкала така ж сама, як і для лінз коригуючих окулярів – вимірюється в діапазоні від 0 до 180 градусів;

  • ADD – аддідація. Зазначається у рецепті при призначенні мультифокальних мкл, для корекції вікової далекозорості.

Розуміння цих параметрів буде цілком достатньо, щоб розшифрувати рецепт і правильно підібрати засоби контактної корекції зору.

Користуватися одним рецептом для підбору окулярів і контактних лінз КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ!

Корисні поради та рекомендації

Якщо ви бажаєте перейти від окулярів на засоби контактної корекції обов'язково пройдіть перевірку зору. Спеціаліст зобов'язаний виписати індивідуальний рецепт на МКЛ. Часто оптична сила для окулярів і для лінз відрізняється, а такі параметри, як радіус кривизни і діаметр лінзи стануть відомі тільки після профільної перевірки.

 

В рецептах на окуляри і МКЛ можуть бути вказані різні діоптрії, різна сила і навіть вісь циліндра. Тому купувати контактні лінзи за рецептом для окулярів заборонено. Нехтування цим правилом призводить до мимовільної перекоррекції і небезпечних наслідків (аж до стрімкого падіння гостроти зору).

 

Дотримуйтеся всіх приписів лікаря, очищуйте і дбайте про свої лінзи та не носіть іх довше зазначеного виробником терміну.

Якщо ви не знаєте або боїтеся помилитися, самостійно розшифровуючи перед придбанням рецепт на контактні лінзи, зателефонуйте нам. Фахівці нашого інтернет-магазину допоможуть вам розібратися.

Схожі статті

Більше новин