ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Чи можна спати в контактних лінзах?

Чи можна спати в контактних лінзах? - linza.com.ua

З появою контактних лінз людям з поганим зором стало набагато комфортніше жити. Тепер їм не натирає оправа окулярів, не пітніє скло. Однак з розвитком технологій людство збільшило і свої запити: тепер лінзи повинні змінювати колір очей, бути «дихаючими», максимально комфортно «сидіти» на очах і мати такий графік носіння, який був би зручний власнику - день, місяць, квартал. Ось чому багатьох цікавить, чи можна лягати спати в лінзах і як це позначається на здоров'ї очей.

Перед тим, як купувати контактні лінзи або міняти звичну фірму на іншу, обов'язково подумайте, чи потрібно буде вам в них лягати спати. Це може бути викликано ненормованим графіком роботи, частими відрядженнями або відсутністю на якийсь час необхідних гігієнічних умов. Здавалося б, краще лягти спати в лінзах, ніж знімати їх брудними руками через позапланового відключення води. Однак в цьому питанні точну відповідь вам дасть тільки фахівець. Ніколи не варто забувати, що неперервне носіння лінз, не призначених для сну, може привести до різних запальних процесів, які важко піддаються лікуванню. У будь-якому випадку, перед тим як вибрати ту чи іншу фірму, що виготовляє лінзи, обов'язково порадьтеся з лікарем. Він допоможе підібрати найбільш прийнятний варіант, прийнявши до уваги всі ваші побажання.

Скільки годин можна носити контактні лінзи

Примітно, що переносимість лінз - річ суто індивідуальна, однак ваші очі повинні відчувати себе комфортно, не втомлюватися і не червоніти. Сучасне покоління контактних лінз виготовляється з силікон-гідрогелю, який дозволяє очам «дихати». Саме завдяки цьому деякі вироби можна носити безперервно до 15-18 годин, а деякі, якщо знадобиться, на цілу добу довше. Проте, лікарі-офтальмологи попереджають, що безперервне носіння лінз показано далеко не всім, тому не варто самостійно «призначати» собі такі лінзи. Якщо ви користуєтеся гідрогелевими лінзами, пам'ятайте: вони набагато гірше пропускають кисень, тому не носіть їх довше 10-12 годин і ні в якому разі в них не спіть.

Чи можна спати в лінзах?

Мабуть, питання «Чи можна спати в контактних лінзах?» є одним з найбільш поширених в кабінеті у окуліста, і дає постійний привід для дискусій, як з боку медиків, так і з боку фірм-виробників. Проте, динамічний ритм життя і бажання багатьох пацієнтів прокинутися «зрячими» не тільки породило попит на контактні лінзи, але і стало предметом конкуренції серед світових брендів. Кожна новинка відомих виробників офтальмологічної продукції володіє більш «дихаючою» структурою, супроводжується яскравою і такою, що запам'ятовується рекламою, внаслідок чого має високі продажі і постійно зростаючий попит. Тим не менш, багато людей з поганим зором купують такі лінзи без консультації лікаря, збільшуючи таким чином кількість ускладнень.

У яких лінзах можна спати?

Якщо лікар не побачив ніяких протипоказань для сну в лінзах, ви можете звернути увагу на наступні марки:

  • PureVision ( «Пур Віжн») і PureVision 2 HD компанії Bausch & Lomb.
  • Air Optix Аква ( «Ейр Оптикс Аква») і Air Optix Night & Day (для денного і нічного носіння) компанії Alcon Ciba Vision.
  • Biofinity ( «Біофініті») компанії Cooper Vision.
  • Аcuvue Оasys ( «Акувью Оазис») компанії Johnson & Johnson Vision Care.

Ці моделі лінз дозволяється носити до 6-30 днів в безперервному режимі за рекомендацією лікаря. Завдяки силікон-гідрогелю очі «дихають», а спеціальна формула збільшує обсяг зволожуючого речовини, не дозволяючи лінз пересихати і не доставляючи очам дискомфорт.

Пам'ятайте! Що нічний сон в лінзах скорочує термін придатності лінз Acuvue Oasys, тому будьте уважні, купуючи ці лінзи для пролонгованої носіння.

Висновок:

У деяких лінз спати можна, але тільки після повного обстеження і консультації лікаря. Будьте здорові!

Схожі статті

Більше новин