ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Чи можна чимось замінити розчин для лінз?

Чи можна чимось замінити розчин для лінз? - linza.com.ua

Використання контактних лінз передбачає серйозне ставлення до свого здоров'я і зокрема до здоров'я своїх зорових органів.

Контактні лінзи стали справжнім проривом у сфері офтальмології. З їх допомогою люди мають можливість вирішити багато проблем, що не могли дозволити інші способи корекції зору, в тому числі й окуляри для зору.

Лінзи – це дуже зручно, це безпечно, вигідно й естетично. Завдяки таким оптичним приладам можна швидко завуалювати косметичні недоліки очей (накшталт більма, катаракти), можна скорегувати різні ступені короткозорості і далекозорості тощо.

На перший погляд, нічого складного. Достатньо купити необхідні МКЛ, надіти їх на очі і насолоджуватися чіткістю зору, зручністю і красивим зовнішнім виглядом.

Контактні лінзи повинен призначати лікар-офтальмолог. Це правило знають всі, і дотримуються його. Переходити з одних лінз на інші так само потрібно зі схвалення вашого провідного спеціаліста.

Саме тому ми хочемо звернути вашу увагу на той факт, що як і лінзи, всі засоби по догляду за ними – це частина вашого лікування. Займатися самопідбором, самостійно вирішувати, які розчини, краплі для очей, очищувачі вам обрати – не можна. Тільки після консультації у лікаря ви можете купити собі необхідні і відповідні саме вам засоби для контактної корекції зору.

Від того, наскільки вірно ви будете дотримуватися приписів лікаря, залежатиме ваше здоров'я.

Проблеми, які можуть виникати при неналежному догляді за лінзами

У практиці трапляються ситуації, коли пацієнти звертаються з проблемами, які безпосередньо пов'язані з неправильним використанням засобів по догляду за МКЛ. Які проблеми можуть виникнути:

  • алергічні запалення слизової оболонки очей;
  • кисневе голодування рогівки;
  • погіршення чіткості зору;
  • свербіж, печія;
  • непереносимість носіння засобів контактної корекції;
  • захворювання, які призводять до часткової або повної втрати зору.

Все це і багато інших ускладнень – прямий наслідок порушення правил гігієни МКЛ. Пацієнти переношують лінзи, залишають їх на ніч, коли цього робити не можна, не вчасно міняють аксесуари – контейнери, пінцети, використовують розчини після закінчення терміну придатності, змінюють рідину в контейнерах рідше, ніж належить, чи не дотримуються правил очищення лінз за допомогою ферментних очищувачів та ензимних таблеток.

Дуже важливо розуміти всім, хто носить МКЛ: такі «експерименти» несуть в собі величезну небезпеку.

Значення розчинів для лінз у загальній системі догляду

Перший і незамінний засіб для того, щоб носити м'які контактні прилади, – це розчини.

Розчини виконують ряд важливих функцій:

  1. Очищають МКЛ від забруднень навколишнього середовища (пилу, бруду, частинок косметики);
  2. Зволожують лінзи при пересиханні під час носіння;
  3. Дезинфікують;
  4. Зберігають і продовжують здорове використання приладів.

Рідини для лінз бувають різні, і використовувати їх потрібно відповідно до розпорядження лікаря та інструкції виробника.

Сьогодні найбільш популярними розчинами стали універсальні. Це засоби, які одним контактом із лінзою здатні повернути їй первісний стан, наситити необхідною вологою, втраченою за день, очистити, вберегти від пошкоджень, і тим самим, подбати про здоров'я ваших очей.

Розчин, як і всі інші засоби контактної корекції зору, має чітку інструкцію із застосування. Дотримуватися цих простих правил дуже важливо. А відійти від них – високий ризик пошкодження контактних лінз і погіршення якості зору.

Фахівці після довгих спостережень і прорахунків прийшли до думки, що один розчин об'ємом 360 мл повинен витрачатися не повільніше ніж за 1 місяць. В середньому, 10 мл на один день. Адже кожного разу, коли ви знімаєте лінзи і кладете їх у контейнер на зберігання, рідина повинна змінюватися. А ще краще, перед тим, як класти мкл в контейнер із новою порцією води-очищувача, додатково можна промити кожен прилад тим же засобом.

Рідина для мкл має свій термін зберігання. Краще, щоб кінець експлуатації вашого засобу був раніше, ніж за півроку до завершення терміну придатності.

Відкритим розчин залишати не можна. Обов'язково слід його закривати кришкою. Зберігати в жаркому і яскравому місці не бажано.

Якщо рідина при дуже низьких температурах замерзла, то краще відмовитися від подальшого використання. Адже в такому випадку вона може втратити свої корисні властивості і стати звичайною водою, яка не несе жодних потрібних якостей по догляду за МКЛ.

Ще одна важлива порада від офтальмологів – де б ви не були, з вами завжди повинен бути контейнер із чистим розчином і невеликий його флакончик для екстрених ситуацій, коли в обов'язковому порядку потрібно промити й очистити ваші прилади для поліпшення зору.

Саме для таких випадків виробники випускають розчини в зручних форматах – флакони об'ємом по 60 мл. А ще можна використовувати дорожні набори, в яких обов'язково знаходиться флакончик, приблизно 10 мл, для вашої рідини.

Чим можна замінити розчин для контактних лінз

Напевно, кожен носій контактної корекції зору зможе згадати ситуацію зі свого життя, коли в потрібний момент під рукою не знайшлося ні краплі розчину для контактних лінз. Вирушили в гості, а контейнер і запасну рідину забули, виїхали на природу з ночівлею, перебуваєте в тривалій дорозі, і в цей момент рідини у вас не виявилося. Ситуація досить неприємна. Чи можна вирішити проблему?

На жаль, як би сумно це не звучало замінити розчин для лінз не можна, навіть в домашніх умовах. Багато хто з цим не згоден і застосовує різні рідини для заміни розчину для догляду за МКЛ:

  • фізрозчин (розчин натрію хлориду 0,9%);
  • розчин з харчової солі;
  • дистильовану воду.

Фізрозчин дійсно використовувався раніше для зберігання контактних лінз, але лінзи тоді були інші, і їх стерилізували за допомогою кип'ятіння. Фізіологічний розчин не володіє очисними і дезинфікуючими властивостями, тому його використання замість багатоцільового розчину або пероксидної системи категорично заборонено. Після використання фізрозчину всі відкладення (забруднення) і шкідливі мікроорганізми залишаються на лінзі, і можуть привести до запалення та інфекційного процесу.

Ні розчин з харчової солі, ні дистильована вода також не можуть стати заміною багатофункціонального розчину, оскільки, як і фізрозчин, не мають необхідних якостей.

Як уникнути проблем в поїздках?

  1. Придбайте дорожній набір для контактних лінз і носіть його завжди з собою. Він коштує зовсім недорого, займає мало місця, але в ньому є невеликий флакончик для розчину.
  2. Обговоріть зі своїм доктором можливість використання лінз, які можна не знімати на ніч.
  3. Носіть одноденні контактні лінзи, для яких розчин зовсім не потрібен.

Схожі статті

Більше новин