ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Люди з різним кольором очей

Люди з різним кольором очей - linza.com.ua

Про таких людей кажуть, що у них 2 душі ... Їх варто остерігатися, навіть побоюватися, очі у них від нечистого. Хто ж це і в чому їх особливість?

Йтиметься про рідкісне унікальне явище, яке називають гетерохромія.

По-простому, це люди, у яких очі різного кольору, ну, наприклад, одне око коричневе, друге око світло-блакитне. Дивись на фото.

Виявляється, зустріти людину з різним забарвленням очей досить складно. За статистикою, тільки 1% від усієї кількості населення на нашій планеті народжуються з такою особливістю.

У стародавні часи мати різнокольорові очі вважалося дуже небезпечно. Людина, яка була народжена з такою особливістю, все своє життя піддається гонінням, засудженням, а в деяких випадках, це віщувало раптову смерть. Все тому, що їх вважали чаклунами, відьмами. Не дай бог станеться десь землетрус, пожежа, посуха чи повінь, у всьому звинувачували власників різних за кольором очей жителів.

Пройшов не одне століття, щоб людські забобони заспокоїлися, і ставлення до різні очі кардинально змінилося. Сьогодні їх вже не бояться. До них відносяться з пильною цікавістю, вважають їх особливими і першими претендентами на геніальність і великий талант.

Тривалий інтерес людства до цієї особливості сприяв тому, що вчені, які свого часу, взялися досліджувати дане явище. І дали йому назву «гетерохромія».

Саме слово «гетерохромія» має давнє грецьке походження. Чи означає - інший колір. В ході безлічі спостережень і наукових лабораторних досліджень, вчені прийшли до єдиної думки, що гетерохромія - це генетична особливість, яка може проявлятися як в кожному поколінні, так і через 1-3 поколінь.

Як виявилося, найбільше гетерохромія зустрічається не у людей, а у тварин (собаки, кішки, вовка). Це не захворювання, це особливість, яку слід сприймати як належне. Ніякої містики не варто шукати в цьому. Адже різний колір очей в однієї людини говорить тільки про те, що в райдужці очей простежується недостатня кількість або надлишок пігменту меланін, який відповідає за забарвлення райдужної оболонки.

Чому виникає гетерохромія

Колір очей залежить від того, скільки в райдужці є меланіну. Якщо його зовсім мало, колір буде від світло-блакитного до синього, якщо його в достатній кількості, швидше за все, ваші очі будуть зеленими, ну а якщо меланіну в надлишку - очі карі і темно-карі.

Скільки меланіну в очах визначається завдяки двом генам в організмі. Якщо у людини спостерігається гетерохромія, це означає, що потрібні для меланіну гени працюють тільки в одному оці.

Найбільш часта причина виникнення даної особливості є генетична спадковість. Але сьогодні вчені-офтальмологи виділяють ще кілька причин, чому у вас або у ваших рідних очі можуть бути різними за кольором. І ось вони:

  • ваарденбурговский синдром;
  • запалення в оці;
  • препарати, які використовувалися для лікування глаукоми;
  • потрапляння стороннього тіла в око;
  • очна кровотеча.

Синдром Ваарденбурга. Це важке генетичне захворювання, яке має ряд виразних особливостей: зміщення внутрішніх куточків очей, різні за кольором очі, сиве пасмо волосся на лобі, явна втрата слуху.

Запалення в оці, а саме в райдужці, можуть змінити колір очі, якщо захворіти такими серйозними недугами, як туберкульоз, злоякісні пухлини, грип різних штамів.

Глаукома. При цьому недугу пацієнту призначається ряд лікарських препаратів. У свою чергу вони можуть діяти на наявність меланіну і визначати подальшу забарвлення райдужної оболонки.

Чужорідне тіло. При механічних травмах очей, коли стороннє тіло залишається на тривалий термін всередині, колір райдужки може змінитися кардинально. При своєчасному усуненні проблеми і правильному лікуванні природний колір очей може бути повернутий.

Кровотеча. Різке підвищення очного тиску може відкрити кровотеча. В результаті в райдужці може накопичуватися кров'яні маси і поміняти колір очей.

Звичайно, зовсім не варто проходити через небезпечні важкі випробування і хвороби, якщо ви хочете блиснути різнокольоровими очима — досить придбати кольорову контактну лінзу.

Види гетерохромії

В ході досліджень і спостережень аномалії різного кольору очей фахівці звертали увагу на особливість фарбування райдужної оболонки у різних пацієнтів. Спостереження увінчалися успіхом. І сьогодні можна чітко виділити основні види гетерохромії:

  • Повна. Такий вид передбачає кардинально різний колір обох очей. Це найпоширеніша гетерохромія. Найбільш частий контраст - це блакитний і коричневий колір;
  • Часткова. Її друга назва - сектеторна. Буває в тих випадках, коли одна райдужка може розділятися відразу на 2 кольори - коричневий і зелений, блакитний і коричневий. Цей вид гетерохромії, який найчастіше виникає в слідстві хвороб, механічних пошкоджень;
  • Центральна або кругова. Якщо райдужна оболонка очей має кілька чітких кіл різного кольору, значить ви володар центральної гетерохромії. Вважається, що такого виду колірної аномалії очей найчастіше схильні жінки, ніж сильна половина людства.

За всіма вираженим ознаками і зовнішнім виглядом немає ніяких причин боятися даної колірної аномалії. Це ніколи і ніяк не може вплинути на стан здоров'я людини. Маючи гетерохромію у людини немає порушення кольорового сприйняття. Це всього лише особливий феномен, який виникає через те, що відбулася мутація клітин відразу ж після процесу запліднення.

Спостереження гетерохромії

Якщо різний колір очей - це спадкова патологія, вам немає сенсу переживати і побоюватися за стан здоров'я пацієнта. Ніяких поганих наслідків це нести не буде.

Якщо ж зміна кольору райдужної оболонки сталося різко, в слідстві якогось явного недуги, пацієнту в терміновому порядку рекомендується звернутися до лікуючого офтальмолога.

Доктор проведе первинний огляд і після нього може призначити ряд лабораторних досліджень, щоб виявити явну причину розвитку різкої гетерохромії. Після визначення причин курс лікування може бути: терапія місцевого характеру, хірургічне лікування, призначення стероїдних препаратів.

В силу старомодних забобонів, деякі власники різних очей соромляться своєї особливості. Найчастіше це може проявлятися в підлітковому віці, коли ровесники жартують, дражнять, обзивають таку дитину. І тому при бажанні приховати свій особливий недуга, такі пацієнти можуть використовувати кольорові контактні лінзи, які не тільки відкоригують колірні особливості райдужної оболонки очей, але і також можуть відкоригувати короткозорість.

Схожі статті

Більше новин