ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Все про місячні лінзи

Все про місячні лінзи - linza.com.ua

Місячні м'які контактні лінзи (місячні МКЛ) розраховані рівно на 1 місяць. Це означає, що в них не можна ходити довше 30 днів.

Як працюють щомісячні МКЛ

Всі м'які контактні лінзи виправляють дефекти зору, змінюючи сумарну заломлюючу силу ока. Вони зміщують головний фокус на сітківку, де він і повинен знаходитися в нормі. В результаті зображення потрапляє прямо на сітчасту оболонку, яка сприймає його, обробляє і передає в зоровий центр головного мозку. Завдяки цьому людина бачить ясно і чітко.

Принципи роботи різних МКЛ:

  • Сферичні. Зміщують головний фокус ока вперед (плюсові) або назад (мінусові). Коригують різні ступені короткозорості і далекозорості.

  • Асферичні. Прибирають сферичні аберації, які властиві оку і самій лінзі. Завдяки цьому вони забезпечують кращу видимість, ніж звичайні сферичні МКЛ.

  • Торичні (сфероциліндричні). Мають циліндричний компонент і за рахунок цього коригують астигматизм.

  • Мультифокальні. Маючи декілька оптичних зон забезпечують хорошу видимість на різні відстані. Призначені для людей з пресбіопією — віковою далекозоростю.

На відміну від нічних ортокератологічних лінз, щомісячні не змінюють кривизну рогівки. Тому відразу після їх зняття зір людини повертається до вихідних показників.

Як вибрати лінзи на місяць

Підбирати МКЛ необхідно разом з лікарем-офтальмологом. Спеціаліст повинен визначити потрібну оптичну силу, діаметр, радіус кривизни і дозволене для вас час носіння лінз протягом доби. З огляду на ці параметри ви зможете вибрати лінзи тієї марки, якої вам захочеться. Якщо ви не впевнені у виборі — запитайте поради у лікаря.

Перед покупкою МКЛ вам слід визначитися з деякими нюансами. В першу чергу  подумайте, скільки годин на добу вам необхідно носити контактні лінзи. Після цього дайте собі відповідь, чи зможете ви сумлінно знімати МКЛ перед сном або все ж будете періодично засинати в них. Потім перевірте, на який режим носіння розраховані вибрані вами конкретні лінзи, чи підійдуть вони вам за дозволеним терміну носіння на добу. Якщо виробник рекомендує не більше 8 годин поспіль, а вам необхідно, наприклад, 12 годин мати хороший зір, значить це не ваші лінзи. А якщо лікар-офтальмолог рекомендує вам носити лінзи не більше 8 годин на добу, краще дотримуватися цієї рекомендації.

Режими носіння місячних МКЛ:

  • Денний. Передбачає денне носіння лінз і їх обов'язкове зняття на ніч. У різних МКЛ дозволяється ходити від 8 до 16 годин в день. У цьому режимі можна носити будь-які контактні лінзи.

  • Гнучкий. Допускає періодичний, нечастий сон в МКЛ. Для гнучкого носіння підходять тільки силікон-гідрогелеві лінзи з хорошою кисневою проникністю (80 Dk/t і вище).

  • Пролонгований. Дозволяє ходити в МКЛ, не знімаючи, до 7 днів поспіль. У пролонгованому режимі можна носити лише деякі силікон-гідрогелеві вироби.

  • Безперервний. Дає можливість ходити в лінзах цілий місяць, не знімаючи. Але перш ніж робити це, вам потрібно буде проконсультуватися з лікарем. Для безперервного носіння підходять лише деякі МКЛ: Biofinity, PureVision 2, Air Optix Night & Day Aqua.

При виборі контактних лінз намагайтеся віддавати перевагу лінзам з силікон-гідрогелю. Вони краще пропускають повітря, завдяки чому не викликають гіпоксії рогівки і не шкодять очам. А носити їх можна в гнучкому, пролонгованому і навіть безперервному режимах.

Як доглядати за місячними лінзами

Будь-які контактні лінзи необхідно знімати перед сном і поміщати в багатофункціональний розчин на ніч. Лікарі офтальмологи рекомендують робити це щодня. Адже регулярне очищення МКЛ в кілька разів знижує ризик розвитку ускладнень.

Протягом дня на лінзах осідає пил, бруд і патогенні мікроорганізми. Разом з цим на них накопичуються білки, які містяться в слізній рідині. Так що до вечора МКЛ перетворюються в ідеальне середовище для розмноження мікробів. Залишаючи їх на ніч, ви ризикуєте отримати інфекцію у вигляді кон'юнктивіту, кератиту, виразки рогівки і т.д.

Тому завжди намагайтеся знімати контактні лінзи на ніч. Якщо не виходить робити це щодня, то хоча б 1-2 рази на тиждень.

Засоби й аксесуари для догляду за МКЛ:

  • Багатофункціональний розчин з контейнером. Призначені для зберігання, очищення і дезінфекції контактних лінз. Наливши розчин в контейнер, ви будете поміщати туди вироби.

  • Пероксидна система очищення. Необхідна для періодичного глибокого очищення МКЛ (раз в 1-2 тижні). Людям з чутливими очима її можна використовувати замість багатофункціонального розчину.

  • Зволожуючі краплі. Потрібні для боротьби з сухістю очей, яка нерідко виникає при носінні МКЛ. Найбільш необхідні новачкам, які тільки починають користуватися засобами контактної корекції.

  • Пінцет. З його допомогою дуже зручно діставати лінзи з розчину і поміщати їх туди. Пінцет знадобиться жінкам з довгими нігтями і чоловікам з грубими пальцями.

  • Знімачі. Пригодяться людям, яким важко знімати МКЛ за допомогою пальців. Присоски-знімачі найчастіше використовують підлітки і дівчата з довгими нігтями.

  • Дорожні набори. Необхідні тим, хто багато подорожує або часто їздить у відрядження. У дорожньому наборі зручно зберігати контейнер з лінзами, ємність з розчином, краплі, пінцет та інші аксесуари.

Що буде, якщо носити місячні МКЛ довше

Протягом місяця лінзи поступово зношуються. Вони покриваються дрібними подряпинами і відкладеннями (білковими, ліпідними, кальцієвими). Через це МКЛ втрачають прозорість і починають подразнювати очі. Природно, носити їх стає менш комфортно.

Але це ще не все. На зношених лінзах з легкістю скупчуються шкідливі мікроби, які можуть спровокувати розвиток інфекційних ускладнень. Продовжуючи використовувати такі МКЛ, ви ризикуєте нашкодити своїм очам. Так що викидайте їх вчасно, адже спроби заощадити можуть закінчитися для вас недешевим лікуванням.

Схожі статті

Більше новин