ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Чи шкідливі контактні лінзи насправді

Чи шкідливі контактні лінзи насправді - linza.com.ua

Багато людей, наслухавшись страшних історій про лінзи, бояться їх носити. «Страшилки» розповідають користувачі, котрі порушують правила користування МКЛ. Всі ті, хто носять лінзи довше зазначеного терміну, не вчасно міняють їх або не миють руки перед зняттям або одяганням. Вони найчастіше стикаються з ускладненнями і діляться з іншими цим «досвідом».

Чи шкідливі лінзи для очей?

В народі ходить чимало міфів про м'які контактні лінзи (МКЛ). Що вони можуть закотитися за очне яблуко, прилипнути до ока, зіпсувати зір і викликати страшні ускладнення. Чи так це? Запевняємо вас, що ні.

Самі по собі контактні лінзи безпечні. І не шкодять очам. Небезпечний неправильний догляд за ними.

Контактні лінзи безпечні для очей.

Сучасні силікон-гідрогелеві МКЛ відмінно пропускають повітря. На відміну від своїх попередниць, гідрогелевих лінз, вони не заважають рогівці дихати і не викликають ускладнень. Більшість з них має продумані системи зволоження, що не дають очам пересихати. Тому ходити в таких МКЛ дуже зручно, а їх носіння абсолютно безпечне. Але лише до тих пір, поки ви не нехтуєте правилам догляду за ними.

Про користь контактних лінз

МКЛ дарують свободу. Вони забезпечують стовідсотковий огляд і знімають безліч обмежень. На відміну від окулярів, лінзи не сповзуть з носа, не впадуть і не розіб'ються в найбільш неочікуваний момент. Вони не будуть заважати під час роботи, керування автомобілем, занять спортом.

Але це не все. МКЛ корисні ще й з медичної точки зору. Вони щільно прилягають до поверхні ока і відмінно виправляють зір. Це дозволяє розслабити очні м'язи, які здавлюють очне яблуко і викликають його подовження. Сьогодні вже доведено, що носіння лінз гальмує розвиток короткозорості. А у користувачів МКЛ зір падає набагато повільніше, ніж у тих, хто носить окуляри.

Носіння лінз гальмує розвиток короткозорості.

Контактні лінзи незамінні в тих випадках, коли окуляри не можуть забезпечити якісну корекцію:

  • при анізометропії — різниці в гостроті зору обох очей більше 2.0 діоптрій;
  • при аметропіях високого ступеня, наприклад, короткозорості -15.0 і більше діоптрій;
  • при астигматизмі високих ступенів, коли звикнути до окулярів важко або зовсім неможливо.

Якщо за МКЛ правильно доглядати, вони стануть вашими кращими друзями в повсякденному житті. І подарують вам ідеальний зір, можливість вести активний спосіб життя, відпочивати, плавати і займатися спортом без всяких обмежень.

Чи шкідливо носити кольорові лінзи?

На кольорові лінзи нанесено барвник, який лякає багатьох людей. Деякі користувачі впевнені, що фарба буде відкладатися на рогівці, і це викличе ускладнення. Але боятися цього не варто. Адже барвник «запечатаний» всередині самих лінз. І він ніяк не може контактувати з поверхнею ока. Тому кольорові МКЛ безпечні в носінні.

Кольорові МКЛ безпечні в носінні.

В темряві, коли зіниці розширюються, пофарбована зона лінз може потрапляти в поле зору. Через це перед очима може з'являтися сіра, зелена, синя, блакитна пелена. Лякатися цього не варто. Так, подібне явище викликає дискомфорт, але саме по собі воно не є небезпечним.

Боятися варто лише в тому випадку, якщо ви водите автомобіль. Адже пелена перед очима може стати причиною ДТП. Тому ні в якому разі не надягайте кольорові МКЛ, якщо збираєтеся сісти за кермо.

Що насправді небезпечно при носінні лінз?

МКЛ можуть стати небезпечними в випадках:

  • якщо вони були підібрані неправильно;
  • якщо користувач неправильно доглядає за ними;
  • якщо користувач регулярно перевищує рекомендований термін і режим носіння.

Деякі люди купують лінзи самостійно, не проконсультувавшись з лікарем. Причому це стосується як кольорових, так і діоптрійних МКЛ для корекції зору. В цьому випадку існує великий ризик, що лінзи не підійдуть. Щоб цього не сталося, читайте про те, як правильно підбирати МКЛ.

Лінзи з невідповідною оптичної силою (діоптрійністю) змушують очі перенапружуватися і викликають головні болі. А МКЛ з невідповідним радіусом травмують рогівку, що призводить до дискомфорту, подразнення, почервоніння очей та інших неприємних симптомів. Щоб уникнути небажаних наслідків, підбирати лінзи слід разом із офтальмологом.

Правила догляду на практиці

Навіть знаючи всі правила, більшість людей їх порушують. Наукові дослідження показують, що більш як половина користувачів роблять помилки у догляді за МКЛ. Найчастіше вони:

  • забувають про механічне очищення або нехтують ним;
  • невчасно замінюють контейнер;
  • починають носити лінзи іншої марки, не порадившись з лікарем;
  • самовільно змінюють розчин для догляду за МКЛ.

Небезпечним може бути порушення правил догляду за МКЛ:

Неправильний догляд може стати причиною багатьох ускладнень: кератитів, кон'юнктивітів, виразок рогівки, алергічних реакцій і тому подібне. А вже вони можуть серйозно нашкодити очам. Тому, щоб не допустити розвитку ускладнень, вчіться правильно доглядати за МКЛ.

Якщо ви розумієте, що не зможете правильно доглядати за МКЛ, вибирайте одноденки. Доведено, що це найбільш безпечні з лінз. Вони прості у використанні і не вимагають особливого догляду.

Наукові дослідження показали, що люди, котрі користуються одноденними лінзами, стикаються з ускладненнями найрідше.

Схожі статті

Більше новин