ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Сонцезахисні контактні лінзи

Сонцезахисні контактні лінзи - linza.com.ua

З початком теплого сезону ми все згадуємо про те, наскільки скучили за приємним проведенням часу на відкритому повітрі. Душевна прогулянка по парку в колі близьких людей, пікніки, заняття спортом на вулиці - про все це ми мріємо і починаємо втілювати в реальність, як тільки наступають перші весняні теплі дні.

Взимку ж нас більше привертає сніжна заметіль, а після хуртовини неймовірної краси вулиці, дороги, гори, які переховуються білим полотном, іскристим під ніжним сонечком.

Ось що нам завжди потрібно і без чого ми не уявляємо жодного дня нашого життя, без сонця і його тепла, без яскравих променів і хорошого настрій, яке з'являється з кожним світанком.

При цьому ми часто забуваємо про те, що сонце, неважливо в яку пору року воно світить, може бути дуже небезпечним, як для загального здоров'я, так і для наших очей особливо.

Сонце - це необхідне для людини небесне тіло, яке позитивно впливає на нервову систему, самопочуття, активацію захисту клітин організму і їх регенерацію. Завдяки сонцю організм синтезує такий необхідний для життєдіяльності вітамін D.

Попри все сказане сонце може нашкодити. Особливо нашим органам зору. Надмірне його вплив, особливо синього спектра, веде до серйозних захворювань. Все може починатися дискомфортом при погляді на яскраві промені, а в кінці кінців може наступити пошкодження сітківки.

Наслідки тривалого впливу яскравих сонячних променів на очі:

  • тимчасове осліплення;
  • сприйняття зображення стає нечітким, контрастність знижується;
  • захворювання очей - катаракта і макулодистрофії.

Вчені, провівши безліч досліджень, прийшли до висновку, що найбільш небезпечним слід вважати ультрафіолетове випромінювання з довжиною хвиль в діапазоні 280-388 нм. Оптичне середовище людських очей поглинає ці хвилі, поступово накопичує їх. Через надлишок таких накопичень розвиваються очні хвороби.

Навіть звичне для нас перебування на пляжі може бути пагубним, якщо очі не будуть захищені спеціальними засобами від UV-випромінювань. Відбувається знебарвлення фоторецепторного пігменту сітківки, яке відповідає за хорошу видимість в темряві.

Сонцезахисні контактні лінзи

Найбільш поширеним засобом, яке приходить нам на допомогу, корду ми потерпає від настирливого палючого сонця стали сонцезахисні окуляри. Цей захисні для очей аксесуар відомий світові ще з дуже далеких років, коли древні ескімоси вирізали з дерева невеликі щілинки, через які можна було без болю в очах дивитися на снігову поверхню з пріломляющіміся сонячними променями. Минуло багато століть і сьогодні світу доступні всілякі варіанти первісної сонцезахисної оптики з найнеймовірнішими рішеннями, як за кольором, так і за формою.

Очок сьогодні дуже великий вибір, та й зовнішній вигляд їх різноманітний. На ряду з головною їхньою функцією - захист очей від ультрафіолету, на перші позиції виходить їх стилістика.

Ось тільки є один вагомий недолік сонцезахисних окулярів - вони вкрай незручні людям, які мають поганий зір, і які змушені постійно користуватися оптичними окулярами для нормалізації дефектів зору. Погодьтеся, носити на собі відразу 2 оправи - це вкрай незручно, та й з боку виглядає дивно. А купувати окуляри і ставити спеціальні оптичні лінзи з тонуванням від ультрафіолетового випромінювання - не всім підходить це з фінансових міркувань, та й час слід витратити куди більше звичайного.

У порівнянні з окулярами сонцезахисні контактні лінзи з УФ захистом вважаються абсолютною новинкою в цьому напрямку. Вони з'явилися лише в кінці минулого століття, вже набагато пізніше після виходу перших м'яких контактних лінз. Сьогодні вони практично незамінні тим людям, хто постійно виправляє свій зір за допомогою контактної корекції, при цьому пам'ятаючи про шкоду сонця для очей.

Першим, хто створив контактні лінзи з УФ-фільтром стала компанія Wesley Jessen. Слідом за нею ультрафіолетові блокатори стали використовувати в лінзахі інші поставляти.

  1. Захист рогівки і внутрішньої структури ока від сонячного випромінювання.
  2. Ними можуть користуватися люди, які не люблять носити оправи, наявність на їх обличчі сторонніх предметів (очок) викликає дискомфорт, а іноді і роздратування шкірних покривів.
  3. Якщо ви перебуваєте в екстремальних обставинах - гірськолижні курорти, дуже жаркі країни поєднання сонцезахисних окулярів з контактними лінзами з UV-фільтром дасть 100% захист і гарантію збереження здоров'я очей.
  4. Вам не потрібно переживати і страждати від того, що сьогодні ви забули з дому взяти з собою сонцезахисні окуляри. Сонцезахисні контактні лінзи завжди знаходяться на ваших очах.
  5. Контактні прилади з ультрафіолетовими сорбентами захищають також від впливу штучного освітлення.
  6. Люди, сфера діяльності яких змушує їх довго перебувати на вулиці, в місцях з яскравим сонцем.
  7. Спортсмени, мандрівники, дослідники, хто користується контактної корекцією.
  8. Любителі відпочинку на морі в жарких країнах.
  9. Альпіністи, любителі зимових розваг, рибалки.
  10. Всі автомобілісти, хто тривалий час перебуває в дорозі.
  11. Люди з підвищеною чутливістю очей.
  12. Люди після 40 років, у кого явно виражена вікова пресбиопия.

Провівши дослідження з лінзами, які мають у своїй структурі ультрафіолетові блокатори, фахівці заявили, що такі мкл можуть поглинати близько 95% променів UVB (280-320 нм), близько 70% променів UVA (324-340 нм).

Користь від такого засобу захисту насправді дуже висока. Тільки подумайте, невеликі абсолютно невидимі прилади, які ви одягаєте на очі для виправлення дефектів, мають ще ряд переваг.

Кому варто носити сонцезахисні контактні лінзи

МКЛ з захистом від ультрафіолету показані для використання всім, хто таким способом коригує свій поганий зір. Не залежно від того, яка у вас проблема - короткозорість, далекозорість, вікова пресбиопия, ви можете поцікавитися у свого офтальмолога наявністю УФ-фільтрів у складі лінз і попросити виписати прилади з їх наявністю.

Контактні лінзи від сонця не дають 100% захист. Це факт. Але значення їх в захисті очей від згубного впливу поганих сонячних променів дуже велике. Провідні офтальмологи вже визначили кілька груп людей, кому особливо показано до носіння лінзи з ультрафіолетовим блокатором. Це люди наступних категорій:

Насправді, лінзи з УФ-захистом можна використовувати всім. І є думка, що вже дуже скоро захист від сонця буде обов'язковою характеристикою всіх без винятку мкл. А поки у вас є можливість вибрати, як саме вам зручно захищати очі від сонця. Головне пам'ятайте, наскільки свідомо ви підійдете до цього питання, настільки ваші очі будуть здоровими.

Схожі статті

Більше новин