ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Скільки можна носити контактні лінзи не знімаючи

Скільки можна носити контактні лінзи не знімаючи - linza.com.ua

Використовувати засоби контактної корекції для виправлення дефектів зору - дуже відповідальний крок у житті пацієнта. Не кожна людина може зважитися зняти окуляри для корекції зору і замінити їх м'якими приладами, які надягають безпосередньо на очі.

Носити лінзи потрібно з розумінням того, що тепер здоров'я ваших очей буде залежати тільки від вашої свідомості і дисципліни. І ось, що ми маємо на увазі. Контактні лінзи - це медичні препарати, які допомагають пацієнту виправити короткозорість, далекозорість, астигматизм і навіть вікові порушення зору. На перший погляд нічого складного - наділи на очі прилади, і ви вже чудово бачите! Але, по правді кажучи, така корекція тягне за собою ряд правил, обов'язкових до виконання.

Зараз ми ні в якому разі не хочемо вас застерегти від носіння лінз. Вони насправді добре виправляють зір, шалено зручні і практичні. Просто в порівнянні зі звичайними окулярами, вимагають до себе більшої уваги. Окуляри для зору ви носите тоді, коли вам це потрібно. А догляд за окулярами зводиться до того, щоб протерти лінзи від пилу і від плям. Контактні м'які прилади носити потрібно тільки в строго встановлений час, не перенашівая. Доглядати за лінзами потрібно більш ретельно, зберігати їх потрібно дбайливо в спеціальних засобах.

Ігнорування правил носіння та догляду за мкл загрожує серйозними наслідками. Якщо ви будите переношувала свої лінзи, наприклад, кл, які слід носити виключно в денному режимі, ви не знімаєте протягом декількох днів, а то і тижнів, стан очей і зору буде тільки погіршуватися. Це рано чи пізно призведе до того, що стан очей і їх зору буде погіршуватися, може різко знизитися відразу на кілька позицій, можна втратити зір взагалі, ви більше ніколи не зможете носити лінзи.

Як зрозуміти, що ви неправильно носите лінзи, переношуєте їх

Коли ви використовуєте засоби контактної корекції зору планової заміни, часто виникає бажання продовжити їх експлуатацію, терміни якої встановлює виробник.

Після закінчення терміну експлуатації стан оптичних приладів різко погіршується. На їх поверхню наливають різні частинки - пил, косметична грязь, білкові відкладення. Це все поступово знищує поверхню самої лінзи. Очі дуже різко реагують на «погані лінзи». І ось, як це може проявлятися:

  • почервоніння рогівки. Перше, на що ви повинні звернути свою увагу, це те, що ваше очне яблуко виглядає підозріло запалених, червоним. Це свідчення того, що ваші очі отримують мало кисню. Чому це відбувається? - Коли термін використання лінз закінчено, а ви все ще їх носите, надходження кисню до рогівці значно зменшується. Брак повітря перешкоджає нормальному метаболізму клітин очного яблука. Через це зовні спостерігається почервоніння очей. Насправді ж, проблема дуже серйозна - гіпоксія рогівки, яка тягне за собою набряк рогівки, вростання судин, зниження зору, повна його втрата;
  • відчуття дискомфорту при носінні мкл. Виникає тоді, коли ви довго переношуєте лінзи. Все тому, що краю лінз з часом можуть пошкоджуватися. На поверхнях матеріалу з'являються мікротрещенікі. Вони при торканні лінзи про повіку або рогівку дратують і створюють відчуття різі і неможливості носити лінзи;
  • каламутне бачення. Це одне з основних симптомів, яке виникає при збільшенні терміну експлуатації приладів. Як на внутрішній, так і на зовнішній поверхні, збираються всілякі сторонні мікрочастинки. Велика їх кількість може стати причиною зростання бактерій, а також зниження чіткості зору в лінзах. 

Типи носіння контактних лінз

Сучасна офтальмологія і виробники засобів контактної корекції виділяють кілька основних термінів, за якими слід носити лінзи. Серед них:

  1. Денний термін носіння. Часовий інтервал - не більш 12 годин на день. Маркування на упаковці - DW. Після носіння такі кл слід обов'язково видалити з поверхні очного яблука, продезінфікувати за допомогою універсального розчину і покласти на зберігання в спеціальний контейнер з рідиною. З таким терміном носіння виготовляють лінзи для всіх потреб - корекція далекозорості, короткозорості, астигматизму, вікової далекозорості. Найпоширеніший матеріал лінз з денним терміном носіння - гідрогель.
  2. Нічний термін носіння. Часовий інтервал - не більше 8-10 годин. Надягають виключно на ніч, коли пацієнт лягати спати. За час свого перебування на очному яблуці лінзи покращують зір, і в перебігу дня потреба в корекції зору відсутня.
  3. Гнучкий термін носіння. Часовий інтервал - до 12 годин на день з можливістю спати в лінзах 2-3 ночі підряд. Маркування на упаковці - FW. Носити такі мкл можна довше, ніж денні, при цьому після зняття їх необхідно ретельно обробити, щоб не допустити розвитку мікроорганізмів на їх поверхні. А очі повинні обов'язково відпочити від оптичних приладів.
  4. Пролонгований термін носіння. Часовий інтервал - 7 днів без знімання. Це відмінний варіант для тих людей, хто часто буває в дорозі, подорожує, у кого нічний графік роботи. Протягом тижня дозволяється зовсім не знімати прилади з очей (тільки звертайте увагу на стан рогівки і свої особисті відчуття). Після цього лінз проводять глибоке очищення за допомогою спеціальних засобів, залишають на зберіганні в розчині, а очам дають час для відпочинку - кілька днів.
  5. Безперервний строк носіння. Часовий інтервал - 1 місяць, не знімаючи. Це МКЛ останнього покоління з найкращих матеріалів, які мають найвищі показники по кисневого проникненню і за змістом вологи всередині самого матеріалу. Носити такі прилади потрібно тільки після консультації з лікарем і після того, як він вивчить всі особливості ваших очей. Якщо у вас є схильність до алергічних реакцій, чутливості, швидше за все, цей вид мкл вам не підійде. Адже 1 місяць не знімаючи - дуже великий термін, при якому очі повинні бути у відмінному стані.

Як довго можна носити кольорові лінзи

Окрему увагу потрібно приділити питанню, скільки можна носити кольорові контактні лінзи. Справа в тому, що вони істотно відрізняються від МКЛ для корекції зору. Вони більш м'які, що погано позначається на надходженні кисню. Рівень пропускання його в кольорових приладах в рази нижче, ніж в будь-яких інших коригувальних кл. Що стосується карнавальних приладів - непрозорих, то тут справи ще складніші. Око крізь лінзу може погано розрізняти кольори, а сама картинка буде мутніше і не такої чіткої. Часте носіння таких кл і їх перенашеваніе можуть привести до порушення зорових процесів і зниження зору.

Для здорового стану очей і комфортного носіння кольорових мкл носити їх можна не більше 4-5 годин на день. При цьому, якщо у вас з'явилося хоч найменше відчуття поколювання або помутніння - негайно зніміть їх.

Схожі статті

Більше новин