ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Рейтинг контактних лінз

Рейтинг контактних лінз - linza.com.ua

Підбір оптимальних контактних лінз – справа не з легких. По-перше, МКЛ повинні мати потрібну оптичну силу і адекватно коригувати наявну у людини аномалію рефракції. По-друге, вони повинні відповідати діаметру рогівки, добре прилягати до її поверхні і не зміщуватися при рухах очей. По-третє, лінзи зобов'язані мати хорошу якість і не викликати неприємних ускладнень.

Підбір оптичної сили, радіуса кривизни і діаметра лінзи – це справа лікаря-офтальмолога. У більшості випадків фахівець обстежує людину і дає їй готовий рецепт, з яким та і відправляється купувати лінзи. Тому ми не будемо зупинятися на особливостях підбору МКЛ. Замість цього ми розповімо про те, як вибрати оптимальні лінзи з тих, які продаються в оптиках і інтернет-магазинах.

Характеристики, на які потрібно звертати увагу при виборі МКЛ

Вперше зіткнувшись з покупкою лінз будь-яка людина може розгубитися. Здавалося б, всі МКЛ досить гарні і будь-які з них можна носити без ризику для здоров'я. На кожній упаковці безліч незрозумілих характеристик ... немає сил і бажання розбиратися у всьому цьому різноманітті, так і хочеться купити першу ліпшу пару лінз.

А робити цього не варто! Адже в поспіху ви можете обрати варіант, який в результаті не буде вас влаштовувати.

 

Щоб зрозуміти, які контактні лінзи найкращі для очей, потрібно знати їх основні характеристики. Також не завадить навчитися орієнтуватися у фірмах-виробниках і технологіях, які застосовуються для виготовлення МКЛ. Один раз розібравшись з усією цією "плутаниною", ви зможете з легкістю обирати найякісніші лінзи і навіть складати свій власний рейтинг (не тільки в 2018, а й через 5-10 років).

Хочете так?

Значить почнемо…

Таблиця 1. Найбільш важливі характеристики МКЛ.

 

Характеристика Загальні відомості Практичні рекомендації

Вміст води

МКЛ можуть мати низький (<50%) і високий (> 50%) вміст вологи. Перші не такі м’які, але гірше зволожують рогівку. Другі відмінно утримують вологу, але мають більш м'яку структуру.

Новачкам, які раніше не носили контактні лінзи, краще вибирати варіанти з низьким вмістом води. Такі МКЛ набагато складніше порвати або пошкодити. У всіх інших випадках бажано віддавати перевагу лінзам з високим вмістом води.

Киснева проникність

Цей показник навіть важливіший, ніж вміст вологи..Він показує, наскільки добре лінзи пропускають повітря до рогівки. Оптимальною вважається киснева проникність понад 80 Dk/t.

З кисневої проникністю все просто: чим вона вища – тим здоровішими будуть ваші очі. З усіх лінз, які сьогодні є на ринку, достатню кисневу проникність мають тільки силікон-гідрогелеві і водоградієнтні моделі.

Дизайн поверхні

Задня поверхня лінзи може мати сферичний або асферичний дизайн. Другий більш досконалий і забезпечує якісну "посадку" лінзи на око. Крім цього асферичні МКЛ здатні усувати дрібні оптичні аберації.

Людям з пресбіопією і фізіологічним астигматизмом краще обирати контактні лінзи з асферичною поверхнею. Вони приберуть непотрібні дефекти і значно поліпшать якість зорового сприйняття. Завдяки здатності підвищувати контрастність зображення такі лінзи краще підійдуть і пацієнтам з короткозорістю.

Режим заміни

Існують лінзи з щоденним, двотижневим, місячним і квартальним режимом заміни. Ця характеристика говорить про те, як довго можна носити МКЛ без ризику нашкодити очам.

Якщо вам дозволяють кошти – вибирайте щоденні контактні лінзи. Вони мають гарну кисневу проникність, містять багато води і наділені відмінними гігієнічними характеристиками. Якщо такі МКЛ вам не по кишені – придбайте лінзи з місячним режимом заміни.

Що стосується квартальних МКЛ – практично всі вони виготовлені з гідрогелю, мають низький вміст вологи і кисневу проникність. Отже, їх носіння може не кращим чином впливати на здоров'я очей.

Режим носіння

Буває денним, гнучким і пролонгованим. МКЛ з денним режимом носіння слід носити протягом дня і обов’язково знімати на ніч. Лінзи гнучкого режиму носіння дозволяється періодично залишати на ніч. Що стосується пролонгованого режиму, він допускає безперервне носіння МКЛ до 7 днів.

Денний режим носіння характерний для більшості гідрогелевих лінз. Такі МКЛ зазвичай мають погану кисневу проникність і при тривалому носінні викликають легку гіпоксію рогівки. Вони підійдуть тільки дисциплінованим пацієнтам, які зможуть щодня знімати, одягати і доглядати за ними. Силікон-гідрогелеві лінзи мають кращі гігієнічні характеристики, завдяки чому підходять для гнучкого або пролонгованого режиму носіння. Їх краще купувати забудькуватим і занадто зайнятим людям, у яких немає можливості щовечора знімати МКЛ.

 

Матеріали, з яких виготовляють контактні лінзи

Сучасні МКЛ бувають трьох видів: гідрогелеві, силікон-гідрогелеві і виготовлені з водоградієнтних матеріалів. Кожні з них мають свої переваги і недоліки. Проте сьогодні найбільш якісними вважаються лінзи з водоградієнтних матеріалів, які об'єднали в собі кращі властивості гідрогелю та силікон-гідрогелю.

 

Схема 1. Порівняльна характеристика МКЛ з різних матеріалів.

 

Гідрогелеві

Мають високу гідрофільність, завдяки чому добре вбирають і утримують вологу. Практично не викликають пересихання очей, однак здатні провокувати гіпоксію рогівки.

 

Мають низьку кисневу проникність. При тривалому носінні викликають кисневе голодування рогівки. Через це гідрогелеві лінзи лікарі не радять носити довше 8 годин на день.

 

Гідрогель більш щільний і стійкий до пошкоджень, що дозволяє використовувати його для виготовлення лінз тривалого носіння. Швидше за все ви помічали, що всі квартальні МКЛ роблять з гідрогелю.

Коштують набагато дешевше. Більшість гідрогелевих МКЛ достатньо міняти раз на три місяці або півроку. Такі лінзи оптимальні для шукачів бюджетного варіанту. При адекватному використанні, якісній дезінфекції і носінні не довше 8-10 годин на добу вони не викликають дискомфорту і небажаних ускладнень.

Силікон-гідрогелеві

Містять невисокий відсоток води, через що можуть викликати пересихання рогівки. Саме через це при носінні силікон-гідрогелевих лінз рекомендується використовувати зволожуючі краплі для очей.

Добре пропускають повітря, не викликають гіпоксії і набряку рогівки. Дуже зручні у використанні. Завдяки цьому силікон-гідрогелеві лінзи дозволяється носити до 16 годин в день і навіть не знімати на ніч.

Менш стійкі до пошкоджень, легше дряпаються і рвуться. Через свої гідрофобні властивості силікон-гідрогелеві МКЛ можуть вимагати тривалого звикання.

 

Коштують дорожче, але набагато комфортніші і безпечніші в носінні. На сьогодні найбільш якісними вважаються щоденні силікон-гідрогелеві МКЛ. Вони мають найкращі гігієнічні характеристики, практично ніколи не викликають ускладнень і не вимагають застосування розчинів для догляду.


 

Що стосується водоградієнтних МКЛ, в їх складі є відразу два матеріали. Їх внутрішня частина виконана з силікон-гідрогелю з величезною кисневою проникністю. Зовні знаходиться шар гідрогелю з відмінними гідрофільними властивостями, який забезпечує максимальне зволоження лінзи і її комфортне носіння протягом дня. МКЛ з водоградієнтних матеріалів мають рекордну кисневу проникність, не викликають пересихання очей і інших небажаних реакцій.

ТОП-3 компаній, що випускають м'які контактні лінзи

Сьогодні виробництвом МКЛ займається безліч компаній. Однак далеко не всі вони використовують передові технології і випускають сучасні моделі лінз. Ми підготували для вас міні-рейтинг всесвітньо відомих фірм, які випускають найбільш якісну продукцію і регулярно оновлюють свій асортимент. Купивши лінзи цих марок, ви гарантовано отримаєте якісний товар.

Alcon

Американська компанія Alcon є світовим лідером з виробництва хірургічного інструментарію для рефракційної, катарактальної і вітреоретинальної хірургії. Фірма займається розробкою інноваційних технологій для лікування глаукоми, виробляє інтраокулярні і контактні лінзи. В асортименті Alcon є великий вибір щоденних, щомісячних і кольорових МКЛ, а також засоби для догляду за ними.

Bausch + Lomb

Одна з найстаріших компаній в США, яка була заснована Джоном Джейкобом Бауш ще в 1853 році. У 1971 році вона першою у всьому світі отримала дозвіл FDA на продаж м'яких контактних лінз. За 160 років свого існування Bausch + Lomb розрослася у велику корпорацію, штат якої налічує близько 13 тисяч чоловік у 36 країнах світу.

Сьогодні Bausch + Lomb є власністю канадської фармацевтичної корпорації Valeant Pharmaceuticals International і продовжує активно розвиватися. В даний час Bausch + Lomb працює в трьох різних напрямках.

Підрозділи компанії:

  1. VisionCare. Займається розробкою і виготовленням засобів для контактної корекції зору, тобто лінз і розчинів для догляду за ними.
  2. Pharmaceutical. Випускає велику кількість офтальмологічної фармацевтичної продукції (препаратів для лікування хвороб очей).
  3. Surgical. Виробляє хірургічне обладнання і інструментарій для виконання складних офтальмологічних операцій.

 

На даний час Bausch + Lomb випускає кілька лінійок м'яких контактних лінз для корекції міопії, вродженої далекозорості, пресбіопії і астигматизму. В асортименті компанії можна знайти кольорові МКЛ для людей, охочих "освіжити" свій образ. Крім цього фірма виробляє якісні багатофункціональні розчини, призначені для догляду за всіма видами лінз.

Coopervision

Ця американська компанія була заснована у 1980 році і з тих пір завоювала визнання більш ніж в 100 країнах світу. Сьогодні Coopervision займається розробкою інноваційного хірургічного обладнання та сучасних контактних лінз. Компанія випускає широкий асортимент МКЛ для корекції міопії високих ступенів, пресбіопії і різних видів астигматизму.

Найкращі лінзи для тривалого носіння

Для тривалого використання краще всього обирати МКЛ щомісячної заміни з гнучким, пролонгованим чи безперервним режимом носіння. Що стосується матеріалу, набагато краще купувати вироби з силікон-гідрогелю, що має високу кисневу проникність і оптимальний вміст вологи.

Давайте розглянемо три види МКЛ, які найкраще відповідають наведеній характеристиці.

1 місце – Air Optix Night & Day Aqua, Alcon

Лінзи мають відмінні гігієнічні характеристики і найвищу кислородну проникність (177 Dk/t) з усіх існуючих щомісячних МКЛ. За рахунок асферичного дизайну Air Optix Night&Day Aqua забезпечують максимально яскраве, контрастне і якісне зображення. Виробник допускає безперервне носіння цих лінз протягом цілого місяця.

Відзначимо, що Air Optix Night&Day Aqua підходять тільки людям з короткозорістю і далекозорістю. Що стосується осіб з пресбіопією і астигматизмом, в якості альтернативи їм можна запропонувати вироби тієї ж компанії Alcon – Air Optix Aqua Multifocal і Air Optix for Astigmatism. Вони підходять тільки для денного режиму носіння, але мають досить високу кисневу проникність.

2 місце – Biofinity, Coopervision

Киснева проникність у Biofinity трохи нижче (160 Dk/t), проте лінзи мають високий вміст вологи, низький модуль пружності і асферичний дизайн. Виробник дозволяє носити їх в денному, гнучкому або пролонгованому режимі. Пацієнтам з пресбіопією і астигматизмом з даної лінійки Coopervision можна обрати Biofinity Toric і Biofinity Multifocal.

3 місце – PureVision 2, Bausch + Lomb

Третє місце можна розділити між лінзами PureVision 2 і PureVision 2 Multi-Focal компанії Bausch+Lomb. Перші з них призначені для корекції короткозорості і далекозорості, другі – пресбіопії. Обидва види МКЛ мають високу кисневу проникність (130 Dk/t) і хороші гігієнічні характеристики. Як і попередні дві моделі, PureVision 2 можна безперервно носити протягом 1 місяця.

Найкращі одноденні лінзи

Серед одноденних МКЛ можна знайти моделі з гідрогелевих, силікон-гідрогелевих і водоградієнтних матеріалів. Найбільш якісними і безпечними для очей вважаються два останні види лінз. Вони відмінно пропускають повітря, не викликають подразнення очей і не вимагають спеціального догляду.

З таких МКЛ можна виділити три безумовні лідера.

1 місце – Dailies total 1, Alcon

Унікальні одноденні лінзи, які поки що не мають аналогів на ринку. Dailies total 1 виготовлені з ультрасучасного водоградієнтного матеріалу, який був розроблений компанією Alcon лише кілька років тому. Ці МКЛ об'єднали в собі кращі властивості гідрогелевих і силікон-гідрогелевих лінз.

Переваги Dailies total 1:

  • висока киснева проникність (156 Dk/t) дозволяє уникнути кисневого голодування рогівки;

  • рекордно високий вміст воді (80%) в зовнішньому шарі лінзи, що забезпечує її відмінну зволоженість протягом дня;

  • можливість без найменшого ризику використовувати МКЛ при синдромі сухого ока.

2 місце – MyDay, Coopervision

Силікон-гідрогелеві контактні лінзи з високим вмістом води (54%) і хорошою кисневою проникністю. MyDay виготовлені за технологією Smart Silicone, завдяки чому пропускають до рогівки необхідну кількість кисню. Зручні в носінні, не викликають пересихання і подразнення очей.

 

3 місце – 1-Day Acuvue TruEye, Johnson & Johnson

Якісні силікон-гідрогелеві МКЛ з вбудованим UV-блокатором. Мають хорошу кисневу проникність (118 Dk/t) і вміст вологи (46%). На поверхні кожної 1-Day Acuvue TruEye є маркування, яке не дозволяє переплутати сторону лінзи. За рахунок цього дані МКЛ ідеально підходять людям, які тільки починають використовувати засоби контактної корекції зору.

Найкращі кольорові лінзи

З кольорових МКЛ варто виділити щомісячні Air Optix Colors компанії Alcon. Вони зроблені з силікон-гідрогелю та мають кисневу проникність в 138 Dk/t. Air Optix Colors – це величезне розмаїття кольорів і відтінків та відмінні гігієнічні характеристики, що дозволяє використовувати їх без найменшого ризику нашкодити очам.

Які контактні лінзи можуть викликати ускладнення

В першу чергу запам’ятайте, що ніякі МКЛ самі по собі не можуть привести до появи синдрому сухого ока, виразки рогівки, кон'юнктивіту або іншого небезпечного захворювання. Як показує практика, небажані ускладнення розвиваються у людей, які не дотримуються правил використання та догляду за контактними лінзами.

Винятком з правила є лише неоваскуляризація рогівки, яка з'являється у людей, які тривалий час носять МКЛ з поганою кисневою проникністю. Для патології характерно аномальне розростання новоутворених судин в товщі рогової оболонки ока. Це явище порівняно безпечне, але в запущених випадках може призводити до неприємних наслідків.

Можливі причини розвитку ускладнень при носінні МКЛ:

  • Використання лінз з діаметром або радіусом кривизни, який вам не підходить. Такі МКЛ нещільно прилягають до рогівки і злегка зміщуються при рухах очного яблука. При цьому вони травмують рогову оболонку ока, що може спровокувати розвиток крайового кератиту.

  • Недотримання режиму носіння і заміни МКЛ. Всілякі ускладнення нерідко з'являються у людей, які не знімають лінзи на ніч або не викидають їх в належний час. Неадекватне використання МКЛ часто призводить до гіпоксії рогівки, синдрому сухого ока та інфекційних ускладнень.

  • Неправильний догляд за контактними лінзами. До небажаних наслідків може призвести відмова від використання зволожуючих крапель, недостатня дезінфекція або погана зволоженість МКЛ. При використанні квартальних лінз розвиток ускладнень може спровокувати їх несвоєчасна обробка ферментними таблетками.

  • Носіння подряпаних, надірваних або засохлих лінз. Використання пошкоджених виробів викликає травматизацію рогівки, що тягне за собою появу ерозій, виразок і кератиту.

І пару слів наостанок ...

Якщо ви носите гідрогелеві лінзи – обов'язково знімайте їх за кілька годин до сну. Ретельно стежте і доглядайте за своїми МКЛ. Міняйте їх, а також багатофункціональні розчини та контейнери, в належний для цього час. Якщо при носінні лінз ви відчуваєте сухість в очах – обов'язково придбайте зволожуючі краплі.

Дотримуйтеся цих нескладних правил – і ви будете довгі роки користуватися лінзами без будь-якої шкоди для здоров'я очей.

Схожі статті

Більше новин