ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Корисні поради користувачам контактних лінз

Користувачі контактних лінз повинні дотримуватися певних правил. Але це цілком прийнятна плата за чіткість сприйняття навколишнього світу. Достатньо бути просто уважним до себе і свого організму.

Основні поради стосуються наступних головних аспектів:

Розчини, краплі, пінцети, контейнери...

Перш за все, купуючи контактні лінзи, потрібно ще придбати і належні аксесуари. При плановій заміні обов'язково знадобиться спеціальний розчин для лінз, який дозволить очистити і зберігати лінзи в хорошому стані тривалий час. До його вибору слід підходити ретельно, можливо, тільки перепробувавши кілька різних варіантів, знайдеться найоптимальніший і для очей, і для самих лінз. Для зберігання лінз у розчині потрібні спеціальні контейнери, які не тільки створюють герметичні умови, але і не дозволяють переплутати лінзи, що дуже важливо при різних діоптріях. Спеціальне маркування контейнерів дає можливість відрізнити праву і ліву лінзи навіть на дотик. Діставати лінзу з контейнера рекомендується спеціальним пінцетом: його м'який наконечник не подряпає і не порве лінзу.

Якщо у вас чутливі очі, можливо, слід зупинитися на очищенні лінз за допомогою пероксидних систем, наприклад, Aosept Plus. Такі розчини не містять консервантів, діють за принципом «холодного кип'ятіння», глибоко очищають лінзи. Вони дозволяють багатьом людям із чутливими очима не відмовлятися від носіння лінз. Однак знайте, що лінзи в такому розчині необхідно витримувати лише у спеціальному контейнері не менше 6 годин. За цей час відбувається нейтралізація перекису водню і виходить розчин, подібний за складом зі сльозою. Але в жодному випадку пероксидними системами не можна просто промивати і споліскувати лінзи – це може призвести до опіку очей!

Також лікар може порекомендувати спеціальні краплі для зволоження контактних лінз. Вони будуть особливо актуальні, якщо пацієнт якоюсь мірою страждає на синдром сухого ока, а також при перебуванні у приміщеннях із сухим повітрям, при використанні кондиціонерів і в сезон опалення.

Гігієна і ще раз гігієна

Кожен раз, коли людина хоче одягнути або зняти контактні лінзи, слід не тільки ретельно вимити руки, а й акуратно їх витерти, щоб на долонях і пальцях не було ані пилу, ані ворсинок від рушника. Адже все це потрапить на саму лінзі, а значить і в око, що у свою чергу може викликати елементарні неприємні відчуття, свербіння і навіть запалення. Таким неприємностям краще запобігти. З тих же причин в чистоті слід тримати контейнер і пінцет. Вкрай важливо щоразу замінювати розчин у контейнері! А також стежити за частотою заміни самого контейнера – в ідеалі раз на місяць. За дослідженнями, саме своєчасно не змінений контейнер найчастіше є причиною запалень та інфекцій очей.

Лінзи та спорт, сауна, солярій, басейни

Спортом у контактних лінзах займатися набагато зручніше, ніж в окулярах – відкриваються абсолютно інші, розширені можливості. Лише потрібно порадитися зі своїм офтальмологом з приводу видів спорту, небажаних у зв'язку з діагнозом. Слід запам'ятати, що, відвідуючи сауну чи лазню, перед тим як почати паритися потрібно буде зняти лінзи. У солярії обов'язково використовуйте спеціальні захисні окуляри. Якщо ви не відчуваєте сухості і дискомфорту в очах, то лінзи в солярії можна не знімати, але захисні окуляри обов'язкові! Вирушаючи до басейну, обов'язково дотримуйтесь рекомендацій лікаря. Як правило, офтальмологи радять користуватися спеціальними окулярами для плавання. Купання без захисних окулярів може призвести до інфекцій очей. Після купання слід обов'язково очистити лінзи планової заміни, бажано пероксидними системами, а одноденні лінзи замінити на нові. Одноденні лінзи і захисні окуляри ідеальні для плавання в басейнах і водоймах.

Лінзи та косметика

Що ж стосується жінок, які обирають контактні лінзи, то їм не доведеться відмовлятися від косметики. Слід тільки запам'ятати прості правила і обов'язково їх дотримуватись. Головне – одягати лінзи потрібно перед нанесенням, і знімати перед тим, як змивається косметика. Якщо ж очі особливо чутливі, то зараз не складно підібрати спеціальні косметичні засоби, включаючи туш, які підходять для користувачів контактних лінз. Не можна наносити підводку для очей на внутрішню сторону повік! Також необхідно бути обережними з різними кремами і тоніками, не варто їх використовувати безпосередньо перед одяганням або зняттям лінз, щоб вони не залишались на руках.

Своєчасна заміна лінз і режим носіння

Слід запам'ятовувати, а краще записувати дату, коли починається використання нової пари контактних лінз, щоб не пропустити термін заміни. Це дуже важливо, адже носіння лінз понад норми загрожує і незручностями, і навіть різними захворюваннями, які при цьому можуть проявлятися не одразу. Крім цього слід суворо дотримуватися режиму носіння, рекомендованого фірмою-виробником контактних лінз і вашим офтальмологом, у жодному випадку не перевищувати його.

Гідрогелеві лінзи треба обов'язково знімати на ніч, не можна також дрімати в них удень. Крім того кольорові лінзи офтальмологи рекомендують носити не більше 8 годин на день. Якщо ви користуєтесь силікон-гідрогелевими лінзами безперервного носіння, лікарі все одно рекомендують знімати лінзи як мінімум раз на тиждень і очищати пероксидними розчинами. У жодному випадку не призначайте собі лінзи безперервного носіння самостійно! Це може зробити тільки лікар після ретельного обстеження, переконавшись у відсутності протипоказань.

Принаймні раз на півроку проходьте огляд у офтальмолога. Слідкуйте за здоров'ям ваших очей, стежте за новинками – дослідження і розробки у сфері контактних лінз знаходяться на активній стадії і покликані зробити носіння лінз ще комфортнішим і безпечнішим.

Нехитрі і цілком здійснимі правила дозволять насолоджуватися прекрасним навколишнім світом усім користувачам контактних лінз.

Схожі статті

Більше новин