ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Чому мутніють контактні лінзи?

Чому мутніють контактні лінзи? - linza.com.ua

Контактні лінзи - це маленькі оптичні прилади, які дозволяють скорегувати проблему поганого зору (різні ступені короткозорості і далекозорості).

Класичні м'які контактні лінзи виготовляють з найбільш поширених і придатних очам матеріалів - гідрогель і силікон-гідрогель. Нещодавно на ринку контактної корекції зору з'явився ще один інноваційний матеріал для мкл - гіпергель.

Всі ці матеріали мають різну структуру, відрізняються показниками: киснепроникність, вмістом води всередині матеріалу, товщиною, радіусом кривизни, формою.

Але всі ці матеріали схожі в одному - прилади для поліпшення зору (не кольорові) абсолютно прозорі. Ця характеристика впливає на дуже багато чинників, які безпосередньо стосуються якості та гостроти вашого зору. Прозорість дозволяє бачити нам навколишній світ в таких фарбах, в яких він є насправді. Лінзи не спотворюють картинку, чітко передають кольору.

Так може виглядати ідеальна ситуація носіння м'яких контактних приладів. Але, проаналізувавши ті ситуації, з якими звертаються до лікарів носії лінз, історії, які ми чуємо від клієнтів нашого інтернет-магазину, розповіді лікарів, робимо висновки, що носіння контактних приладів - досить скрупульозний і не завжди очікувано приємний процес.

Вся справа в тому, що якість зору, зручність і простота використання мкл залежить не тільки від якості придбаної продукції. Головне, що впливає на позитивний процес використання лінз - це наша уважність, дисциплінованість, і турбота про свої очі.

Як будь-яка річ, будь-який предмет, одяг, контактні лінзи з часом зношуються, втрачають свій первинний зовнішній вигляд, також можуть знижуватися основні показники мкл. Незграбне поводження з ними може привести до швидкого їх зносу, вони втрачають головне своє властивість - збільшувати гостроту зору, тому доводиться частіше, ніж належить їх міняти, а в деяких випадках доводиться відмовлятися від контактної корекції зору тимчасово або назавжди.

На своєму досвіді можна сказати, що немає жодного носія контактної корекції зору, хто б хоч раз не відчував дискомфорт на оці, коли носив мкл. Причин, насправді, які викликають в очах неприємні відчуття дуже багато. І ось основні з них:

  1. неправильно підібраний радіус кривизни (лінзи або плавають в оці, або натирають слизову оболонку, чим заважають добре бачити і сприяють розвитку почервоніння і свербіння);
  2. несвоєчасне зняття їх з очей (якщо ви носите мкл, які розраховані на денне носіння протягом одного місяця, а самі систематично порушуєте це правило, дозволяючи собі спати в них, носити 2 місяці і більше, то це з часом призведе до погіршення зору, алергічних реакцій і мутного баченню);
  3. порушення правил гігієни (несвоєчасна заміна розчину в контейнері, використання контейнера довше, ніж належить, маніпуляції з мкл брудними руками - все це стимулює активне зростання бактерій на поверхні лінз, це стає небезпекою для ваших очей);
  4. порушення термінів придатності (використання лінз і аксесуарів до них з простроченими термінами сприяє погіршенню показників по зору і може привести до серйозних наслідків).

Помутніння м'яких контактних лінз

Пацієнт, який у своєму житті вперше познайомився з контактною корекцією, вважає, що в цей момент для нього світ відкрився заново: всі барви навколишнього світу набагато яскравіше, силуети перетворюються в чітко вималювані предмети, а простір сприймається набагато глибше.

І цьому сприйняттю вже ніяк не завадять запітнілі від перепаду температури скла ваших коригуючих окулярів, ви зможете присвятити себе своїм улюбленим заняттям - плавати, займатися альпінізмом, гірськолижним велоспортом, бігом, танцями, боротьбою. Вам більше не доведеться соромитися своїх величезних і іноді безглуздих оправ, які не підходять за формою брів. Ви забудете про образливою кличкою «очкарик». Нарешті ваша самооцінка підвищиться, і ви почнете жити на повну силу!

Позитивні сторони контактної корекції з кожним днем ​​відкривають для себе маса споживачів. Але фахівці, в свою чергу, відзначають той факт, що більше половини всіх носіїв мкл регулярно здійснюють неправильні дії з ними, що може стати причиною серйозних очних захворювань.

Дуже поширена проблема для пацієнтів - контактні лінзи каламутніють, в них ставати бачити гірше, навіть, ніж без них. На велике розчарування, у багатьох випадках не завжди лікарям вдається з'ясувати, чому таке трапляється, і чому спочатку прозорі лінзи каламутніють.

 

Насправді причин, через які втрачається видимість в лінзах, а самі вони мутніють досить багато. Але більшість з них пов'язані з порушенням правильного режиму носіння і гігієни.

Головні причини, чому лінзи каламутніють:

  • неправильно підібрані оптичні прилади можуть привести до мутного сприйняття і видимості навколишнього середовища. Ця проблема зустрічається досить рідко, але все ж має місце бути в сучасній медицині;
  • порушення правил зберігання контактних лінз. Сюди можемо записати - брудний контейнер, старий розчин, використання розчину з поганим терміном придатності, зберігання у відкритих контейнерах, куди потрапляють мікроби і бактерії;
  • барк лінз. Він впливає на якість зору, призводить до помутніння картинки. Особливо це може зустрічатися тоді, коли при транспортуванні в холодну пору прилади замерзли, а потім їх відігріли та почали користуватися. Запам'ятайте! Так робити не можна! Лінзи, які замерзали, втратили всі свої оптичні характеристики і можуть тільки нашкодити;
  • простудні захворювання, запальні процеси в очах і в усьому організмі можуть послужити втрати концентрації уваги в лінзах, розмитою видимістю;
  • використання косметичних засобів. Якщо ви використовуєте креми, декоративну косметику для очей - час від часу доводиться стикатися з проблемою, коли лінзи каламутніють, і знижується гострота зору. Мікрочастинки косметики і косметичних препаратів легко осідають на поверхні мкл, і при недостатньому догляді з часом можуть перетворюватися на своєрідну плівку, яка заважає добре і чітко бачити;
  • порушення терміну носіння лінз. Спати в лінзах, які не призначені для постійного носіння можна. Якщо ви нехтуєте цим правилом, будьте готові до того, що на ранок ви прокинетеся з серпанком в очах. А все тому, що за час сну ваші очі не отримують достатнього кисневого припливу, мкл підсихають без зволожувачів, і все це відобразиться вранці на якості зору;
  • ваше навколишнє середовище негативно впливає на стан м'яких контактних приладів. Наприклад, ви працюєте на тютюновому виробництві і вам кожен день потрібно відвідувати склади з сировиною. У цих приміщеннях дуже багато виробничого пилу, яка в лічені секунди осідає на будь-яку поверхню, в тому числі на поверхню слизових оболонок і ваших контактних приладів. Або ви цілий день працюєте в офісі, який повністю обставлений різноманітної оргтехнікою. Зручно? - Так. Але як це впливає на стан ваших зорових органів? - Досить негативно, адже пересушене повітря в рази швидше випаровує вологу з матеріалу контактних лінз. Ви швидше починаєте відчувати дискомфорт, а ваші лінзи каламутніють.

Прості правила, які дозволяють уникнути помутніння лінз

Дійсно, проблем, з якими стикаються носії контактних лінз дуже багато. Зовнішні фактори, особливості організму, особистісні звички і небажання змінити себе - все це в якійсь мірі може відобразитися на здоров'ї наших очей.

Але проаналізувавши всі проблеми і причини їх виникнення, можна прийти до висновку, що все лише кілька простих правил можуть змінити стан вашого здоров'я.

Щоб ви ніколи не знали, що таке, коли лінзи каламутніють, не відчували ту саму противну плівку на очах, назавжди забули про дискомфорт і неприємні відчуття, запам'ятайте, а краще запишіть собі наступний алгоритм:

  1. контактні лінзи повинен призначати виключно лікар офтальмолог;
  2. всі засоби по догляду за ними (розчини, краплі, ферментні таблетки) повинен призначати, а потім давати рекомендації по їх заміні виключно доктор офтальмолог;
  3. носити мкл слід строго за приписом виробника, дотримуючись терміну носіння і заміни;
  4. використовувати рідини для коригуючих приладів потрібно тільки з хорошими термінами придатності;
  5. замінювати розчин простий проточною водою та іншими розчинами можна;
  6. перед усіма маніпуляційними процедурами з лінзами слід ретельно мити руки;
  7. під час простудних та інфекційних захворювань краще перейти на очкову корекцію зору, а мкл залишити до вашого повного одужання;
  8. при тривалому знаходженні в погано провітрюваних приміщеннях, де повітря пересушене, частіше користуйтеся зволожуючими краплями, а також протягом дня промивайте їх універсальним розчином;
  9. обережно використовуйте косметичні засоби, щоб запобігти їх потрапляння на поверхню лінз;
  10. якщо ви вже відчули нездужання, втома очей, видимість стала каламутною - зніміть лінзи, промийте їх розчином. Якщо ж відчуття не пропало після таких маніпуляцій, в терміновому порядку зверніться до свого лікаря. Не займайтеся самолікуванням!

Схожі статті

Більше новин