ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Особливості контактних лінз при астигматизмі

Особливості контактних лінз при астигматизмі - linza.com.ua

Астигматизмом називається порушення зору, яке тягне за собою розпливчасте і нечітке бачення оточуючих предметів. Досить часто астигматизм супроводжується такими видами порушення зору як короткозорість або далекозорість.

Багато людей, зіткнувшись з цим захворюванням, практично не відчувають будь-яких незручностей чи дискомфорту. Однак мова йде лише про слабкий ступень астигматизму, який не потребує термінового втручання лікарів і практично не відчувається. Проте пацієнти, у яких спостерігається висока ступінь захворювання, дуже часто скаржаться на швидке стомлення очей, різке зниження гостроти зору, часті головні болі, двоїння предметів. У зв'язку з цим виникає постійна необхідність примружуватися, а в темний час доби такі симптоми додають додаткове навантаження на очі і навіть можуть стати причиною небезпечних для життя ситуацій, наприклад, під час водіння автомобіля.

Які лінзи можна носити при астигматизмі і як їх правильно підібрати

На щастя для всіх, хто страждає від астигматизму, новітні розробки в області науки і медицини дозволили створити спеціальні контактні лінзи, які називаються торичними. Такі лінзи повинен підбирати тільки фахівець, тому ні в якому разі не займайтеся самолікуванням.

Ступінь  астигматизму

Лікарі виділяють три ступені захворювання: слабку (до 3 діоптрій), середню (від 3 до 6 діоптрій) і високу (більше 6 діоптрій).

У першому випадку захворювання легко піддається корекції, яку можна здійснити за допомогою лазерної терапії, корекції окулярами або лінзами.

У другому випадку - при середньому ступені астигматизму - потрібно звертатися за допомогою до окулярів, контактних лінз або хірургічних операцій.

При високому ступені астигматизму відбуваються сильні зміни в рогівці, тому слід застосовувати жорсткі контактні лінзи або скористатися хірургічним втручанням.

Переваги торичних лінз

  1. Очі швидко адаптуються під торичні лінзи, внаслідок чого звикання відбувається швидко, безболісно і без будь-яких незручностей.
  2. Астигматичні лінзи мають різні терміни носіння, серед яких можна вибрати для себе найбільш прийнятний варіант.
  3. Як і будь-які інші лінзи, торичні можна надягати під час танців, плавання, віндсерфінгу, пірнання з аквалангом, в загальному, користуватися ними як звичайними лінзами.
  4. Поле зору в лінзах для астигматизму не обмежена.
  5. Лінзи не доставляють незручностей, не відчуваються на очах і забезпечують максимальний комфорт під час носіння.
  6. При дотриманні всіх правил експлуатації вони абсолютно нешкідливі для здоров'я.
  7. Зупиняючи свій вибір на торичних лінзах, ви піклуєтеся не тільки про здоров'я своїх очей, а й про їхню красу.

Недоліки торичних лінз

  1. Як і всі контактні лінзи, торичні потребують правильного і дбайливого догляду, їх обов'язково потрібно навчитися правильно одягати і знімати.
  2. Неправильне використання призводить до запальних процесів, тому ні в якому разі не можна нехтувати правилами безпеки.

Торичні лінзи випускають всі провідні фірми-виробники: Ciba Vision, Cooper Vision, Bausch & Lomb, Johnson & Johnson

Ціни актуальні на червень 2018 р

Ціна Air Optix for Astigmatism від CIBA Vision - 750 гривень (3 штуки).

Ціна Biofinity Toric від Cooper Vision 744 гривень (3 штуки).

Ціна PureVision 2 for Astigmatism від Baush & Lomb 861 гривень (3 штуки).

Ціна Acuvue Oasys for Astigmatism від Johnson&Johnson 600 грн (6 штук)

Користуватися чи ні торичними лінзами - вирішуєте тільки ви зі своїм лікуючим лікарем. Проте, широкий вибір разноманітних контактних лінз може подарувати вам можливість чітко бачити навколишній світ без хірургічного втручання або лазерної корекції, наслідки яких поки до кінця не вивчені. Також слід пам'ятати про те, що вибір на користь торичних окуляр або лінз не завжди може бути об'єктивним, тому провідні фахівці-офтальмологи рекомендують використовувати як лінзи, так і окуляри, які слід чергувати в міру необхідності. Тільки в цьому випадку ви отримаєте набагато більше переваг, і практично не відчуєте недоліків. Будьте здорові!

Схожі статті

Більше новин