ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Огляд одноденних контактних лінз

Огляд одноденних контактних лінз - linza.com.ua

Одноденні контактні лінзи — це м'які контактні лінзи (МКЛ), які можна носити тільки 1 день. Їх ні в якому разі не слід використовувати повторно. У одноденках також забороняється спати і ходити кілька днів поспіль.

На сьогоднішній день одноразові лінзи — найзручніші і найбезпечні з усіх існуючих. Вони не вимагають спеціального догляду і регулярного очищення. До них не потрібно купувати багатофункціональні розчини, контейнери, пероксидні системи і т.д. Вам достатньо надіти ці лінзи вранці, а потім зняти і викинути ввечері. Причому разом з одноденками в сміттєву корзину відправиться весь пил, мікроби і відкладення, які встигли зібратися на них за день.

Одноденні МКЛ випускаються в упаковках по 5, 10, 30, 60 і 90 штук. В одній пачці завжди знаходяться лінзи з однаковою оптичною силою (діоптріями). Це означає, що людям з різною гостротою зору на правому і лівому оці потрібно купувати відразу 2 упаковки одноденок. Першу — з діоптріями для правого ока, другу — для лівого.

У деяких оптиках і інтернет-магазинах одноденні лінзи можна купити поштучно. Найчастіше їх продають по акції.

Які одноденні лінзи кращі

На думку офтальмологів, найбезпечніші одноденки — ті, які мають високу кисневу проникність. Вони добре пропускають повітря, завдяки чому рогівка вільно дихає протягом дня. Це мінімізує ризик її набряку, кисневого голодування і неоваскуляризації (патологічного розростання новоутворених судин).

Високу кисневу проникність мають МКЛ з силікон-гідрогелевих і водоградієнтних матеріалів:

  • Dailies Total 1;

  • MyDay daily disposable;

  • ClearLux OneDay Aspheric;

  • 1-Day Acuvue TruEye;

  • Maxima 1-Day Premium.

Що стосується комфорту, тут лідирують лінзи з високим вмістом вологи, низьким модулем пружності і невеликим кутом змочування. Такі одноденки відрізняються гнучкістю, м'якістю і біосумісністю з поверхнею ока. Вони залишаються зволоженими протягом дня, що гарантує максимально комфортне носіння.

До таких одноденок відносяться:

  • MyDay daily disposable;

  • Dailies Total 1;

  • Biotrue ONEday;

  • Dailies AquaComfort Plus;

  • Proclear 1 day;

  • SofLens daily disposable;

  • 1-Day Acuvue Moist.

Людям, що бажають освіжити свій образ, слід задуматися про відтіночні одноденки FreshLook One Day. Вони не тільки виправляють дефекти зору, але і надають очам більшої виразності. Лінзи ідеально підійдуть для свят, вечірок та інших заходів. Вони продаються в упаковках по 10 штук.

Як вибрати одноденні лінзи

Перед покупкою будь-яких одноденок необхідно відвідати офтальмолога. Лікар повинен провести огляд, перевірити гостроту зору і визначити потрібну оптичну силу МКЛ.

Людям з короткозорістю і далекозорістю фахівці підбирають звичайні сферичні або асферичні одноденки. Особам з астигматизмом призначають торичні лінзи (Focus Dailies Toric, Dailies Aqua Toric), з пресбіопією — мультифокальні (Dailies Aqua Multifocal, Biotrue ONEday For Presbyopia).

При виборі одноденок в першу чергу потрібно враховувати такі параметри:

  • Оптична сила. Її визначає офтальмолог в ході обстеження. У рецепті він вказує потрібні діоптрії, а при необхідності — циліндричний компонент і вісь циліндра. Людям з пресбіопією лікар підбирає необхідну аддідацію.

  • Діаметр і радіус кривизни. Ці параметри також визначає фахівець. Саме від них залежить, наскільки добре сяде лінза. Якщо діаметр і кривизну підібрати невірно — МКЛ буде травмувати рогівку і подразнювати очі.

  • Матеріал. На сьогоднішній день кращими характеристиками володіє водоградієнтний матеріал Delefilcon A, з якого роблять лінзи Dailies Total 1. Всі силікон-гідрогелеві вироби мають високу кисневу проникність і зберігають здоров'я очей. МКЛ з гідрогелю та гіпергеля м'якші і краще утримують вологу, але гірше пропускають повітря.

  • Киснева проникність. Чим вище цей показник — тим краще для очей. Лінзи, які добре пропускають повітря, рідше викликають небезпечні ускладнення. Достатньою для збереження здоров'я очей вважається киснева проникність в 80 Dk / t і більше.

  • Вологовміст. МКЛ з високим вмістом води (понад 55%) м'які, гнучкі і комфортні в носінні. Їх слід вибирати новачкам, які тільки починають користуватися засобами контактної корекції.

М'які контактні лінзи потрібно купувати за рецептом лікаря. В першу чергу слід упевнитися, що вони мають відповідну оптичну силу, діаметр і базову кривизну. По можливості краще вибирати водоградієнтні або силікон-гідрогелеві МКЛ з високим вмістом вологи. Додатковим плюсом буде наявність системи зволоження, яка гарантує ще більше комфорту.

Рейтинг одноденних контактних лінз

Сьогодні в Україні продається кілька десятків різних одноденок. Зробити вибір в цій ситуації нелегко. Щоб полегшити вам завдання, ми склали рейтинг одноденних МКЛ з кращими оптичними та гігієнічними характеристиками. Ви залишитеся задоволені, вибравши будь-який з п'яти перерахованих варіантів.

1 місце — Dailies Total 1

Перші і поки що єдині і світі водоградієнтні МКЛ. Вони містять до 100% води на поверхні і залишаються зволоженими протягом всього дня. А за рахунок силікон-гідрогелевої серцевини лінзи Dailies Total 1 відмінно пропускають повітря. Їх киснева проникність становить 156 Dk / t.

2 місце — 1-Day Acuvue TruEye

Лінзи добре пропускають повітря (118 Dk / t) і захищають очі від ультрафіолету. А завдяки технології HYDRACLEAR вони утримують вологу набагато краще, ніж інші одноденки. 1-Day Acuvue TruEye не порушують стабільність слізної плівки і не сушать очі. Ходити в них — легко і комфортно.

3 місце — MyDay daily disposable

MyDay зроблені за технологією Smart Silicone, завдяки чому поєднують в собі високу кисневу проникність (100 Dk / t) і хороший вологовміст (54%). Ще одна перевага лінз — низький модуль пружності, що робить їх неймовірно м'якими і гнучкими.

 

4 місце — ClearLux OneDay Aspheric

Силікон-гідрогелеві лінзи ClearLux OneDay Aspheric мають високий вологовміст (56%), достатню кисневу проникність (86 Dk / t) і поверхні, що добре змочуються. Одна з їх головних переваг — асферичний дизайн, який забезпечує максимально якісне зорове сприйняття.

 

5 місце — Biotrue ONEday For Presbyopia

Контактні лінзи з гіпергелю Biotrue ONEday For Presbyopia, які були створені спеціально для людей з пресбіопією. Вони відрізняються рекордно високим вмістом вологи (78%), чудовою змочуваністю поверхонь і трьохзонним прогресивним дизайном. Вони дозволяють добре бачити на різні відстані, що дуже актуально в віці понад 40 років.

Чому одноденки не можна носити довше 1 дня

Незважаючи на очевидну відповідь багато хто з нас задається питанням: чи можна спати в одноденних лінзах та ходити в них 2 дні поспіль.

Однозначно ні.

Чому?

Справа в тому, що за день на лінзах збирається чимало пилу, бруду і білкових відкладень. Залишаючись в кон'юнктивальній порожнині на ніч, вони створюють ідеальне середовище для розмноження патогенних мікроорганізмів. Рогівка, яка в нічний час не отримує достатньо кисню, стає дуже вразливою. І мікроби, що контактують з нею, можуть з легкістю викликати її запалення.

Залишаючи лінзи на ніч, ви ризикуєте захворіти кератитом, кон'юнктивітом, увеїтом і іншими небезпечними недугами. Тому ніколи не робіть цього. Обов'язково знімайте і викидайте одноденки, перш ніж лягати спати.

 

Схожі статті

Більше новин