ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Нічні контактні лінзи для відновлення зору

Нічні контактні лінзи для відновлення зору - linza.com.ua

У сучасній медицині існує багато методів ефективного лікування поганого зору, як у дорослих людей, так і у дітей.

Наука не стоїть на місці. З кожним роком з'являються нові можливості, вчені-офтальмологи створюють технології, завдяки яким навіть дуже поганий зір можна скоригувати і відновити.

Серед всіх існуючих сьогодні методів боротьби з поганим зором в окрему групу виділяють нічні лінзи. Вони мають особливий вплив на органи зору і чудесним чином відновлюють чіткість видимості за кілька годин.

Ортокератологія (терапії рефракції) – інноваційний спосіб лікування поганого зору. Він передбачає відсутність хірургічних втручань. Принцип роботи ортокератології полягає в тому, що для корекції різних ступенів короткозорості пацієнт використовує жорсткі газопропроникні контактні лінзи. Носити їх потрібно тільки вночі, в той час, коли людина лягає спати. Знімаються ортокератологічні лінзи вранці з пробудженням.

Таким чином, сама терапія відбувається вночі, а в денний час настає поліпшення стану зору, і людина спокійно обходиться без будь-яких засобів корекції зору – коригуючих окулярів чи контактних лінз. Щоб лікування було максимально ефективним, нічні лінзи слід носити постійно – щоночі, або через ніч, залежно від індивідуальних показників пацієнта.

Ортокератологія досить свіже відкриття для середньостатистичного обивателя. Так, наприклад, в Україні про нього дізналися всього десятиліття назад. У вільному продажу нічні контактні прилади з'явилися ще пізніше.

Заглиблюючись в історію становлення даного методу, слід зазначити, що ще в 40-х роках минулого століття вчені відзначили, як при використанні склеральний скляних контактних приладів простежується позитивний результат для очей. Через кілька років з'явилися рогівкові КЛ, і працівники NERF (National Eye Research Foundation, США) вирішили поєднати обидва способи в один безпечний для вирішення проблем зору.

Саме ж відкриття революційного методу лікування відбулося в 60-х роках 20 століття. Тоді зарубіжний дослідник Джордж Джессен створив перший макет для ОК-лінзи з особливого матеріалу - поліметилметакрилату. Вона отримала назву - ортофокус. Ця лінза відрізнялася від звичних контактних лінз більш плоскою формою, ніж людська рогівка. Тривалі дослідження з цієї лінзою дозволили вченому помітити, що при постійному нічному її носінні гострота зору в денний час поліпшувалася і не змінювалася до вечора.

Слід зазначити, що дослідження в ортокератології проводилися протягом довгих років після відкриття Джессена. Але результати завжди дуже різнилися від позитивних до вкрай невтішних. На безперечні плюси в відкриттях знаходилися свої мінуси.

В кінці минулого століття Ортокератологія зацікавилися знову. Тому послужила поява рогівкових топографів, інноваційних матеріалів, а також лінз зі зворотним геометрією (у них краю крутіші, ніж центр; дають швидку корекцію зору).

2002 рік - рік прориву в даній сфері - американське управління схвалив перші в світі нічні контактні лінзи.

Принципи роботи нічних контактних лінз

Нічні контактні прилади ставляться на очі виключно на час сну. Рефракційна методика заключається в тому, що поліпшення зору відбувається внаслідок того, що при їх носінні відбувається синхронна зміна передньої поверхні різних частин рогівки ока. Як змінюється форма рогівки ока під час використання нічних лінз:

  • центральна частина рогівки стає більш пласкою;
  • середня частина рогівки стає більш випуклою.

На практиці відбувається виправлення зору в діапазоні 7 діоптрій короткозорості.

На даний момент проводяться дослідження, які повинні довести, що також, як і короткозорість, ортокератологія здатна скоригувати міопічний астигматизм.

Хороші результати після носіння нічних лінз можна спостерігати вже після 2 тижнів їх носіння. Цього часу достатньо, щоб епітелій рогівки оновився в повній мірі і наріс нерівномірно.

Ефективність та безпечність ортокератології

Будь-яка людина, перед тим, як зробити вибір на користь нічних контактних приладів, задавала питання лікарю, або самостійно відстежувала в різних джерелах, наскільки ж даний спосіб корекції зору ефективний, а головне, чи не зашкодить це здоров'ю.

За час досліджень над ОК-лінзами було виявлено деякі протипоказання до їх носіння. це:

  • запальний процес або захворювання передньої частини очного яблука;
  • явно виражений синдром сухого ока;
  • є ще ряд протипоказань, який визначають в індивідуальному порядку при діагностиці.

Якщо порівнювати нічні КЛ з іншими видами корекції, простежуються їхні явні переваги, які обов'язково слід проговорити. Найважливіші моменти, які виділяють ортокератологію, це:

  1. Мінімальна або повна відсутність гіпоксії ока, а також сухості поверхні ока, кон'юнктивіту. Під час носіння нічних КЛ відбувається нормальний слізний обмін;
  2. Рівень розвитку мікробного кератиту набагато нижче, ніж при використанні звичайних м'яких контактних приладів;
  3. Використовуючи нічні лінзи, ви можете абсолютно спокійно займатися будь-яким видом спорту, не переживаючи, що ваша лінза може випасти, забруднитися тощо.

Якщо немає показань проти застосування таких КЛ - сміливо звертайтеся за консультацією до фахівця. При правильному підборі кваліфікованим офтальмологом і належному догляді нічні лінзи не приносять шкоди очам.

Важливо відзначити, що результат лікування нічними контактними приладами настає досить швидко – після 1-2 тижнів носіння. А ось повернення до первісного стану очей при відмові від ортокератологіі відбувається набагато швидше – через 1-3 дні.

Корекція зору нічними лінзами у дітей

В силу вікових особливостей дітям носити контактні лінзи вночі набагато зручніше і безпечніше, ніж звичайні коригуючі окуляри або м'які контактні лінзи: 

  • ортокератологія дозволяє зупинити прогрес міопії. Статистика говорить про те, що під час активного росту у дитини прогресує міопія, тому що очі ростуть, а сітківка сильно тоншає. Навантаження на зорові органи також велика через постійну концентрацію на уроках, гуртках, при роботі з домашнім завданням тощо. Активне зростання очей в довжину і велике навантаження можуть привести до мікророзривів і повного відшарування сітківки. Сьогодні існує кілька способів лікування дитячої міопії, але ортокератологію по праву вважають найкращою, адже вона дозволяє сповільнити, а то і повністю зупинити захворювання;
  • нічні лінзи ідеальні для дитини, яка займається спортом. Носити окуляри під час активностей дітям складно. Окуляри сковують рухи, не дозволяють викладатися на повну силу. Існує дуже велика небезпека травмування дитини від окулярів. М'які КЛ небажано надягати під час плавання, виняток становлять лише одноденні МКЛ. Носіння нічних контактних приладів оберігає очі від можливої травматизації і дає можливість займатися будь-яким спортом без обмежень;
  • термін служби ОК-приладів набагато довший, ніж звичайних контактних. Однією парою газопроникних нічних КЛ можна користуватися до півтора року без заміни;
  • нічні лінзи безпечні для дитини.

Схожі статті

Більше новин