ua



Оптичний блог

#глибина різкості

М'які і жорсткі контактні лінзи. У чому різниця?

М'які і жорсткі контактні лінзи. У чому різниця? - linza.com.ua

Носіїв контактних лінз з кожним роком стає все більше.

Лінзи - це відмінний засіб, який дозволяє виправити проблеми зору, поліпшивши якість видимості на різні відстані. При цьому контактні лінзи (КЛ) стали набагато зручніше традиційного способу корекції - очок. Вся справа в тому, що маленькі оптичні прилади, які надягають безпосередньо на роговицю ока, не спотворюють периферичний зір. А це означає, що в них будь-якій людині буде набагато зручніше займатися спортом, активними видами відпочинку, водити автомобіль, краще бачити при поганому освітленні, ніж в коригуючих окулярах.

Активно зростаюча популярність контактної корекції зору пов'язана з тим, що з кожним роком технології виробництва значно поліпшуються. Так, наприклад, лінзи, які створюються зараз на порядок вище за всіма показниками, ніж ті, які були створені  5-10 років тому. Все це позитивно відображається на комфортності носіння КЛ, зручність і здоров'я очей.

Історія контактної корекції зору має далекі коріння.

Все почалося в 1508 році, коли відомий і всесвітньо визнаний художник-винахідник Леонардо да Вінчі звернув увагу на принципи заломлення сонячних променів, які потрапляють в око людини. Це не була спроба вирішення питання корекції зору, це була перша згадка і схема лінзи, через яку людське око може бачити предмети в збільшеному вигляді. Да Вінчі зміг створити креслення раніше невідомого приладу. Це була прозора куля, яка заповнювалася водою, і через яку видимість ставала крощаю.

Через 150 років французьким математиком і філософом Рене Декартом була зроблена ще одна проба поліпшити якість картинки. Для цього вчений розробив свій прилад - трубочку, наповнену водою, а на її кінці кріпилося збільшувальне скло.

Перша згадка про лінзи, які стали прототипами сучасних лінз, була в 1888 році. Тоді Адольф Фік, швейцарський учений, створив скляну лінзу, яку слід було надягати на око, причому вона повністю закривала його поверхню.

Рівно через 50 років угорець Іштван Дьерфі створив лінзи для корекції зору з пластмаси. Вони також повністю закривали поверхню очного яблука.

В кінці 40-х років минулого століття винахідник Кевін Тауке удосконалив пластмасові лінзи, зробивши їх за розміром набагато меншими, ніж їх попередника. Але сам матеріал приладів був дуже жорстким, тому носити такі КЛ було вкрай дискомфортно.

Революційне відкриття в середині минулого століття зробили Драгослава Лім і Отто Віхтерле. Вони синтезували новий полімер, який поглинав воду і ставав досить м'яким і еластичним. Це відкриття дало можливість створити перші в світі м'які контактні лінзи.

З моменту появи м'якого матеріалу для лінз індустрія контактної корекції стрімко розвивалася. В середині 70-х років 20 століття американські вчені розробили гідрогелевий матеріал, а в 1999 році світ дізнався про силікон-гідрогелевих лінзах.

Сучасні м'які контактні лінзи виглядають дуже акуратно, з найтонших матеріалів, мають відмінні показники, які сприяють здоровому стану очей. Сьогодні нам доступні мкл різні за терміном носіння, частоті заміни, призначенням і т.д 

Поряд з м'якою корекцією зору, яка активно розвивається, жорсткі контактні лінзи продовжують існувати, і в деяких випадках, вони єдині, що може допомогти виправити дефекти зорових органів.

Жорсткі контактні лінзи (ЖКЛ)

Сучасні жорсткі контактні лінзи - це газопроникні КЛ (у виготовленні такого виду лінз давно відійшли від використання скла і пластмаси).

Всі нові ЖКЛ виготовляються на основі використання силіконового матеріалу.

Людське око дихає і повинне отримувати певну кількість повітря для нормальної життєдіяльності. Якщо ж контактна лінза погано циркулює кисень, і до рогівці надходить мало повітря, або він взагалі не надходить (як це було з ЖКЛ минулого покоління), може початися кисневе голодування - гіпоксія, яка найчастіше призводить до набряку рогівки і швидкого зниження зору.

Силіконовий матеріал відрізняється високим рівнем газопроникності, що ще вище, ніж у м'яких контактних лінз з силікон-гідрогелеві матеріалу. Таким чином, можна сміливо стверджувати, що жорсткі КЛ з силікону за рівнем проникності кисню ще більш безпечні, ніж м'які КЛ з силікон-гідрогелю.

Максимально збагачуючи очі киснем, ЖКЛ визнані найбільш безпечними лінзами для якісної корекції очей і їх здорового стану.

Переваги ЖКЛ:

  • максимально стабільне зображення (щільний матеріал добре зберігає форму);
  • ЖКЛ менше пошкоджуються, ніж м'які (їх складніше пошкодити, неможливо надіти зворотною стороною, так як вони не вивертаються);
  • ЖКЛ більш стійкі до різних відкладень на своїй поверхні (білки і ліпіди не так активно накопичуються на жорсткій лінзі, за рахунок цього термін комфортного використання ЖКЛ збільшується);
  • діаметр жорстких КЛ досить маленький, він менше діаметра рогівки (це дає можливість очам більше збагачуватися киснем, а сльозообмін вище);
  • в складі жорстких лінз немає води (такі КЛ не пересушуються в умовах сухого повітря, носій ЖКЛ набагато менше користується зволожувальними краплями);
  • жорсткі лінзи економічно вигідні (якщо доглядати за ними строго з урахуванням всіх правил, термін їх служби буде довгим).

Жорсткі кл в деяких випадках можуть поліпшити зір краще, ніж за допомогою м'яких контактних лінз. Але при первинному їх використанні пацієнти можуть зіткнутися з низкою незручностей і проблем, зумовленими особливостями ЖКЛ.

Процес звикання до нових жорстких лінз в середньому може затягнутися на 7-14 днів, а часом ще довше. Поступово дискомфорт проходить, носій звикає до нових оптичних приладів. Але якщо лінзи зняти, і зробити перерву хоча б на кілька днів, вам знову доведеться проходити всі муки адаптаційного періоду.

Ще одним вагомим недоліком жорсткої корекції зору офтальмологи вважають те, що дуже часто після використання ЖКЛ пацієнт, надівши окуляри, не отримує потрібну корекцію. В такому випадку якість зору досить низька, а зображення нечітке. Це пояснюється тим, що ЖКЛ при тривалому використанні частково спотворюють форму рогівки ока. Згодом первісна форма повертається. Але часто пацієнти, не бажаючи випробовувати такий дискомфорт, повністю відмовляються від жорстких контактних лінз

Ціна за підбір жорстких КЛ значно вище. Вся справа в тому, що процес підбору таких лінз дуже індивідуальний і вимагає тривалого часу. Тільки офтальмолог, який спеціалізується на ЖКЛ, може підібрати пацієнтові відповідні лінзи, точно так само і провести їх заміну. Чому? - Тому що жорсткі лінзи зобов'язані ідеально збігатися з поверхнею рогівки кожного ока.

Щоб корекція зору жорсткими лінзами приносила хороші результати, слід пам'ятати про правила їх використання, гігієни і терміни заміни.

Пам'ятайте, ваші оптичні прилади завжди повинні бути стерильні. Для догляду за ЖКЛ слід використовувати виключно спеціально підібрані засоби. Ні в якому разі не можна проводити маніпуляції з ЖКЛ з брудними руками. Одягати їх варто акуратно, щоб не було подряпин рогівки ока.

М'які контактні лінзи

Найпоширеніший і зручніший спосіб корекції зору сьогодні вважається корекція за допомогою м'яких контактних лінз(МКЛ).

МКЛ - це невеликі оптичні пристосування, які надіваютьсябезпосередньо на усю поверхню рогівки ока. Тим самим, коригуючи різні міри короткозорості, далекозорості, астигматизму і пресбіопії.

Усі лінзи з м'яких матеріалів мають ряд особливостей, пояких їх індивідуально підбирають кожному пацієнтові.

МКЛ добре повторюють форму очного яблука, що впливаєна гостроту зору і здатність добре бачити периферичнимзором(це одно з головних переваг м'якої корекції надочковою).

М'які лінзи можуть відрізнятися за різними ознаками

  1. термін носіння: денний, пролонгований, безперервний;
  2. термін заміни: щоденний, 2 тижні, 1 місяць, квартальний, півроку, до 9 місяців;
  3. матеріал кл: гідрогель, силікон-гідрогель, гіпергель;
  4. призначення: корекція далекозорості, короткозорості, астигматизму, вікової далекозорості, усунення косметичних дефектів.

Сучасні дослідження дозволяють з кожним роком покращувати показники усіх мкл, тим самим, покращувати корекційні здібності лінз, збільшувати попит на м'яку корекцію по всьому світу.

Переваги м'яких контактних лінз :

  • мкл можна підібрати залежно від індивідуальних потреб кожного пацієнта;
  • їх можна використати на постійній основі, а також в якості заміни окулярів (час від часу);
  • мкл дозволяють людям без труднощів займатися усіма видами спорту, активно відпочивати, водити автомобіль, не переживаючи за якість зору;
  • відхід за сучасними мкл дуже простий (досить дотримуватися основних правил гігієни, вчасно міняти лінзи, аксесуари, розчини і ферментні очисники);
  • вартість мкл демократична (залежно від вашого достатку доктор зможе підібрати відповідні вам м'які КЛ, які не розорять вас, але поліпшать зір).

Переваги м'якої корекції зору можна перераховувати нескінченно. Світові виробники контактної корекції зору з кожним роком заповнюють ринок новинками, які покращують корекцію, комфортніші для носіння, зручніші у використанні. При цьому, кожен, хто зважиться спробувати м'які лінзи, повинен пам'ятати і розуміти, що якість зору, здоров'я очей і ваше загальне самопочуття безпосередньо залежатиме від дотримання правил використання. Тільки правильний догляд, чіткі приписи доктора, скурпулезное поводження з мкл допоможуть вам насолоджуватися хорошими моментами, які можливі завдяки якісному зору. Інакше - не уникнути проблем.

У яких випадках краще вибирати м'які контактні лінзи, а в яких жорсткі

Корекція зору м'якими контактними лінзами буде найбільш ефективною, якщо у вас є:

  • висока міра короткозорості або далекозорості;
  • післяопераційний період (в якості бандажа на рогівку);
  • астигматизм;
  • пресбіопія (вікова далекозорість);
  • бажання змінити колір очей (використання кольорових м'яких контактних приладів);
  • косметичне перетворення (мкл можуть приховати такі дефекти, як більмо, катаракта, відсутність зіниці і так далі);
  • для зайняття активними видами спорту;
  • за бажання поліпшити свій імідж, відмовившись від окулярів, які коригують зір.

Жорсткі контактні лінзи в деяких особливих випадках можуть бути набагато ефективніші порівняно з м'якими. Це трапляється, коли:

  • виражена міра астигматизму (у тому випадку, коли мкл не в силах її виправити);
  • кератоконус (хвороба рогівки, при якому вона стоншується і набуває неприродної форми конуса);
  • для корекції дуже сильної пресбіопії (коли мкл не справляються з високою пресбіопією, доктор призначає пацієнтові біфокальні або мультифокальні жкл);
  • це єдиний спосіб ортокератологічної корекції.

Схожі статті

Більше новин