ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Чи можна відновити зір: вся правда про сучасні методи

Чи можна відновити зір: вся правда про сучасні методи - linza.com.ua

Почнемо з того, що поганий зір буває не тільки при короткозорості, далекозорості і астигматизмі. Він може погіршуватися при цілому ряді очних захворювань, причому далеко не всі вони піддаються лікуванню.

Більшість людей вважає, що повернути ідеальний зір легко, варто лише зробити операцію. Наприклад, лазерну корекцію. Досить відкласти грошей, знайти хорошу клініку, виділити кілька днів свого часу — і стовідсоткова гострота зору повернеться швидко і назавжди.

Однак в реальному житті все не так.

Лазерна корекція ефективна тільки при аномаліях рефракції (астигматизм, короткозорість, далекозорість), коли порушено співвідношення між заломлючою силою і довжиною очного яблука. В такому випадку операція на рогівці допомагає відновити рівновагу і зробити так, щоб зображення фокусувалося на сітківці. Після цього людина бачить чітко і ясно.

Однак навіть лазерна корекція при аномаліях рефракції не завжди забезпечує хороший і стійкий результат. Про всі ці нюанси ми поговоримо пізніше. А зараз розглянемо інші захворювання, при яких повернути зір буває набагато складніше, а іноді і зовсім неможливо.

В яких випадках відновити зір неможливо

Офтальмологи виділяють кілька груп причин, що викликають падіння гостроти зору:

  1. Пошкодження рогівки (дистрофії, більма, ускладнені кератити, кератоконус, кератоглобус).

  2. Помутніння або зміщення кришталика (катаракта, вивих, підвивих).

  3. Поразка склоподібного тіла (його деструкція, задня відшарування, крововилив).

  4. Захворювання сітківки (дистрофії, дегенерації, макулодистрофії, відшарування і розриви, діабетична і гіпертонічна ретинопатії).

  5. Поразки зорового нерва при системних і офтальмологічних захворюваннях (неврит, атрофія, глаукомная і ішемічна нейропатія і т.д.).

При всіх перерахованих захворюваннях у людини знижується гострота зору. Однак причина цього криється не в зміщенні зорового фокуса. Отже, виправити ситуацію за допомогою лазерної корекції в цьому випадку неможливо.

В офтальмології для лікування перерахованих хвороб очей використовують різні методи: консервативні (нехірургічні) і оперативні (хірургічні). Успіх лікування при цьому залежить від багатьох чинників: тяжкості захворювання, часу звернення за медичною допомогою, якості проведеного лікування та ін.

Відзначимо, що при деяких офтальмологічних захворюваннях повернути зір неможливо, адже поки що не існує технологій, здатних зробити це. До таких хвороб відносяться важкі дистрофії і застарілі відшарування сітківки, макулодистрофії, нейропатії та атрофії зорового нерва і т.д.

Ще при ряді захворювань (катаракта, діабетична ангіоретинопатія, кератоконус, відшарування, деструкції, крововиливи в склоподібне тіло) своєчасне лікування буває досить ефективним і допомагає значно поліпшити зір. При цьому людині можуть робити різні операції: видалення катаракти, кросслінкінг, зміцнення рогівки кільцевими імплантами, видалення склоподібного тіла, інтравітреальне введення anti-VEGF препаратів ...

Що потрібно знати про лазерну корекцію зору

Лазерна корекція — досить популярна операція, яку роблять багато людей з короткозорістю, астигматизмом і далекозорістю. Її проводять на рогівці — зовнішній прозорій оболонці очного яблука. В ході операції лікарі за допомогою лазера видаляють невеликий шар рогівки, що і дозволяє домогтися високої гостроти зору. Однак як довго протримається ефект — невідомо. Наукові дослідження показують, що після операції часто спостерігається регрес, тобто потовщення рогівки. З цієї причини рефракційний ефект корекції поступово сходить нанівець.

До того ж лазерна корекція не усуває причину поганого зору. Тому після операції хвороба (короткозорість, астигматизм) може прогресувати і далі. А це означає, що через кілька років зір може знову погіршитися. І тоді людині точно доведеться надіти окуляри чи лінзи, адже мало в якій клініці їй погодяться зробити повторну операцію.

Але це ще не все. Найбільш неприємний сюрприз очікує прооперовану людину після 40 років, коли розвивається вікова далекозорість. Навіть якщо лазерна корекція пройшла успішно і ефект тримався довгі роки, з настанням пресбіопії все одно з'являються проблеми. Адже на тлі вікових змін в кришталику погіршується ближній зір. Це змушує людину надіти окуляри, але тепер вже для читання.

Так чи варто робити лазерну корекцію, якщо після 40 років все одно знадобиться коригувати пресбіопію?

Кому роблять рефракційну заміну кришталика

Рефракційна заміна кришталика — це операція, при якій видаляють кришталик і на його місце ставлять штучну інтраокулярну лінзу (ІОЛ). Операцію роблять при значному зниженні гостроти зору, коли протипоказана лазерна корекція. А саме: при короткозорості більше -12.0 діоптрій, астигматизмі і далекозорості більше 6.0 діоптрій.

Дане хірургічне втручання має свої недоліки. Найголовніший з них — нездатність інтраокулярної лінзи акомодувати, тобто фокусуватися на різні відстані.

Природний кришталик здатний змінювати кривизну, а значить, і оптичну силу. Завдяки цьому він забезпечує хорошу видимість на далекі, середні і близькі відстані. Інтраокулярні лінз цього не можуть, що породжує чимало труднощів. Сьогодні вчені все ще шукають рішення проблеми. А саме: працюють над створенням аккомодуючих ІОЛ, які могли б полность імітувати роботу кришталика.

Чи варто користуватися допомогою хірургів

Бувають ситуації, коли відмовлятися від операції не можна. Це стосується всіх тих випадків, коли до хірургічного втручання є медичні показання. Наприклад: кератоконус, катаракта, деструкція склоподібного тіла, глаукома, відшарування сітківки та інші небезпечні захворювання.

Що стосується рефракційних операцій (лазерна корекція, заміна кришталика), тут слід серйозно подумати, перш ніж віддавати себе в руки офтальмохірурга. Адже подібне хірургічне втручання може мати ускладнення і призводити до серйозних наслідків. Так що робити операцію слід лише при необхідності і мінімальних ризиках.

Наскільки ефективні вправи

На сьогоднішній день існує безліч методик безопераційного відновлення зору:

  • комплекс вправ доктора У. Бейтса;

  • гімнастика для очей по Норбекову;

  • лікувальна і профілактична гімнастика Жданова;

  • інші авторські методики.

Чи можливо відновити зір в домашніх умовах, за допомогою однієї лише гімнастики? Вправи для очей допомагають укріпити очні м'язи і навіть підвищити гостроту зору. Однак досягнутий ефект зберігається лише до тих пір, поки людина займається. Як тільки вона кидає заняття, гострота зору знову знижується. Це пояснюється тим, що м'язи швидко втрачають тонус.

Незважаючи на те, що вправи не дають приголомшливого результату, їх все одно використовують для профілактики і комплексного лікування очних захворювань. Адже разом з іншими методиками вони дозволяють отримати кращий терапевтичний результат.

Очкова та контактна корекція

Найбільш доступним і безпечним методом корекції вад зору є очкова та контактна корекція. При короткозорості людині підбирають мінусові окуляри або контактні лінзи, при далекозорості — плюсові, при астигматизмі — торичні. Пацієнтам з пресбіопією призначають окуляри для читання, прогресивні окуляри або мультифокальні контактні лінзи.

Переваги безопераційної корекції:

  • відносно невисока вартість — окуляри і лінзи коштують набагато дешевше, ніж операція;

  • доступність — засоби корекції можна придбати в будь-який оптиці або інтернет-магазині, попередньо проконсультувавшись з лікарем і отримавши рецепт;

  • безпека — при дотриманні простих запобіжних заходів носіння окулярів і лінз не призводить до небезпечних ускладнень;

  • мінімальна кількість протипоказань — окуляри можна носити практично будь-якій людині, а контактні лінзи протипоказані невеликій кількості людей; в той же час до хірургічного втручання є довгий список протипоказань.

Якщо вибирати між хірургічною і безопераційною корекцією зору, то набагато спокійніше і безпечніше вибирати другу. Адже окуляри і лінзи — це простіше, дешевше і безпечніше, ніж будь-яка операція.


 

Схожі статті

Більше новин