ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Чи можна носити контактні лінзи при кон'юнктивіті?

Чи можна носити контактні лінзи при кон'юнктивіті? - linza.com.ua

Багато людей, стикаючись з подразненням або запаленням очей, самостійно діагностують у себе «кон'юнктивіт» і поспішають до аптеки за препаратами, навіть не порадившись з лікарем. Однак з цим жартувати не можна, так як кон'юнктива, яка збуджена при захворюванні - дуже тонка слизова оболонка, яку легко травмувати. Давайте розберемося, що таке кон'юнктивіт, розглянемо його види та дізнаємося, наскільки правдивий зв'язок захворювання з розчинами і тривалим використанням контактних лінз.

Як розпізнати симптоми захворювання?

Кон'юнктивіт - це запалення слизової оболонки ока, яка покриває внутрішню поверхню повік. В результаті поразки кровоносні судини стають більш помітними, а самі очі набувають нездоровий рожевий відтінок. При цьому людина відчуває подразнення,  різь в очах, з якими може впоратися тільки спеціально підібраний препарат. Примітно, що захворювання можуть викликати різні чинники, тому і лікування слід призначати з урахуванням цих особливостей.

Причини виникнення кон'юнктивіту

Якщо очі піддаються «атаці» вірусів і бактерій (в основному, стафілококів), то це вірусний і бактеріальний (гнійний) кон'юнктивіт відповідно. При такому вигляді захворювання уражається і червоніє спочатку одне око, а потім інше. Причиною алергічного кон'юнктивіту, навпаки, можуть стати численні зовнішні фактори, такі як пилок, дим, шерсть тварин, медичні препарати, сильні хімічні пари або гази. У цьому випадку, як правило, уражаються відразу обидва ока. Примітно, що небезпека може критися всюди, тому заразитися можливо не тільки на вулиці, але і в приміщенні.

Наприклад, ніжні й ранимі очі можуть піддатися потрапляння сторонніх тіл або контакту із забрудненим повітрям, і навіть новонароджені з ослабленим імунітетом можуть «підхопити» важку форму цього захворювання, яке більш відоме як офтальмія новонароджених.

Чи можуть лінзи стати причиною виникнення кон'юнктивіту?

Контактна лінза - це, по суті, сторонній предмет в людському оці, тому вона заважає швидкому лікуванню очей від кон'юнктивіту, а також може спровокувати його виникнення. Це відбувається через  те, що люди неправильно користуються розчинами і самими контактними лінзами, а також порушують прості гігієнічні норми.

Навіть якщо ви не носите контактні лінзи, ні в якому разі не нехтуйте правилами особистої гігієни: користуйтеся тільки індивідуальними рушниками та косметичними засобами. Випадки, коли дівчата заражаються кон'юнктивітом попросивши «спробувати лише один раз» туш для очей або підводку - не така вже й рідкість.

Проте, по саме собі використання будь-яких видів контактних лінз не може спровокувати кон'юнктивіт.

Що робити при захворюванні власникам контактних лінз?

Спочатку захворювання не доставляє власнику лінз ніяких незручностей. Однак з часом починають з'являтися такі дискомфортні відчуття як свербіж, почервоніння, біль і різь в очах, постійна сльозотеча і навіть нагноєння. Якщо ви помітили ці симптоми, відразу відмовляйтеся від носіння контактних лінз і переходьте на окуляри на період лікування до повного одужання.

Як продезинфікувати лінзи після кон'юнктивіту?

Помилково вважати, що лінзи можно знезаразити дезінфікуючим розчином, або ж використовувати глибоке очищення, яка підходить до вашого типу лінз.

Незалежно від того, чи кон'юнктивіт вірусний, бактеріальний чи алергічний, він дуже заразний. Лінзи не вдасться просто обробити і продовжити носити після одужання. Єдиний вихід - викинути ваші лінзи і купити нові, а також придбати нові контейнер та пінцет - все, що контактувало з лінзами та очами.

Які лінзи носити при захворюванні

Проте, лікарі-офтальмологи не рекомендують носити лінзи при кон'юнктивіті. Це пов'язано з тим, що в період лікування просто необхідно дотримуватися правил гігієни і вкрай небажано доторкатися до очей руками. Краще користуйтеся окулярами.

Але якщо ви з якихось причин не можете відмовитися від контактних лінз на період хвороби, купіть одноденні контактні лінзи. Використовуйте одноденки ще мінімум місяць після одужання, щоби уникнути повторного зараження.

Профілактика кон'юнктивіту

Щоб мінімізувати ризики захворювання кон'юнктивітом при носінні контактних лінз дотримуйтеся простих правил:

  1. Своєчасно міняйте контейнери для контактних лінз.
  2. Завжди заливайте тільки новий розчин і не забувайте про механічне чищення, якщо лінзи не одноденні.
  3. Ні в якому разі не переношує лінзи, навіть якщо ви їх кілька днів не носили. Якщо лінза призначена на місяць, її можна використовувати рівно 30 днів з дня відкриття блістери.

Відгуки

Своє «знайомство» з кон'юнктивітом я не забуду ніколи. У подруги мало бути весілля, і я, як свідок, готувалася бути в центрі уваги, брати участь в конкурсах і в усьому підтримувати наречену. На мій превеликий розчарування, за 2 дні до весілля мої очі запалилися, і стали нагадувати кролячі. Я злякалася і в цей же день побігла в приватну клініку. Чесно кажучи, естетична сторона мене хвилювала більше, ніж здоров'я. І уявіть собі мій жах, коли лікар заборонила носити лінзи. Сказати, що у мене був шок - не сказати нічого. Я довго їй розповідала про те, що в найближчі пару днів окуляри ніяк не входить в мої плани, і вона виписала мені одноденні контактні лінзи. Ціна мене трохи збентежила, проте свято було врятовано. До речі, лінзи не завдавали мені особливого дискомфорту, на очах я їх практично не відчувала, а за розчин і контейнери можна було не хвилюватися - просто викидала лінзи на ніч, а вранці одягала нову пару.

Не знаю, як ви перенесли кон'юнктивіт, не знімаючи лінз. Коли у мене рік тому почалося запалення, я взяла на роботі пару днів за свій рахунок і повністю виконувала всі розпорядження лікаря: капала «Флоксал», промивала очі ромашкою і чорним чаєм, а також повністю перейшла на окуляри.

Я вважаю, що багато що залежить від лінз і розчину. Я користуюся лінзами Bausch & Lomb і розчином «Оптіфрі-Експрес» вже близько чотирьох років, а до цього були (страшно згадати!) Вітчизняні лінзи. Небо і земля. Я не тільки забула про те, що таке кон'юнктивіт, але і перестала відчувати дискомфорт і пересихання. Не знаю точно, що мені так підходить (лінзи або розчин), але міняти ні те, ні інше поки не збираюся!

Схожі статті

Більше новин