ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Контактні лінзи при роботі за комп'ютером

Контактні лінзи при роботі за комп'ютером - linza.com.ua

Коли ми виконуємо певну роботу за комп'ютером, ми повністю підкоряємося положенню дисплея. Коли ми читаємо книги або журнали, коли можна знайти зручне для себе положення і комфортне розташування матеріалу перед очима, а в потрібний момент поміняти його, тим самим зняти напругу від тривалої концентрації уваги. Коли ми сидимо за монітором комп'ютера, ми зберігаємо одне положення нашого тіла, що досить важко, особливо, якщо це робота в офісі протягом дня.

Як комп'ютер впливає на зір

Слід зазначити, що будь-які комп'ютерні екрани, які виступають джерелами активного світла, також вважаються приладами, які створюють активний контраст (в порівнянні, паперові листи - це прилади пасивного контрасту). Картинка на моніторах оновлюється в динаміці. А її знижена частота тягне за собою безперервне мерехтіння екрану.

Величезна кількість зовнішніх факторів стають причиною тривалого часу за моніторами комп'ютерних гаджетів. З кожним днем ​​ці дані прогресують. Наше життя стає залежною від цифрових технологій, а це значить, що більшість офісних співробітників працює в перебігу робочого дня виключно з комп'ютерами, іноді, навіть, жертвують обідніми перервами заради вчасно виконаного завдання.

Тривале знаходження за екраном передбачає те, що м'язи зорових органів весь час знаходяться в статичному положенні, без руху. Така поведінка призводить до ослаблення м'язів, тому що нормальне їх функціонування - постійна активна діяльність і рух.

Дуже часто робота з комп'ютерами вимагає від нас підвищеної уваги, а також повної зосередженості. Це тягне за собою збільшення навантажень на очі. Очі постійно втомлюються, розвивається хронічна втома очей. Вона, в свою чергу, може стати причиною багатьох ускладнень:

Американські фахівці в галузі офтальмології вважають, що вже через 2 години безперервної роботи за монітором може розвиватися так званий «Комп'ютерний зоровий синдром». Найбільше така проблема починає проявлятися у людей у віці після 40 років, коли здатність акомодації очей значно знижується. Головні ознаки «Комп'ютерного зорового синдрому»:

  1. відчуття свербіння і печіння в очах;
  2. коли ви переводите погляд від монітора на більш далекі точки, вам здається, що картинка розмита (це тимчасова короткозорість);
  3. сухість в очах;
  4. почервоніння очних яблук;
  5. зниження різкості зору в нічний час доби після роботи з комп'ютером;
  6. головні болі під час і після роботи з комп'ютером;
  7. біль в спині, в плечах, шиї.

Отже як комп'ютерні гаджети з кожним днем все більше і більше стають невід'ємною частиною життя кожної людини, немає сенсу говорити про повну відмову роботи з комп'ютерами. Варто подумати, як можна захистити і вберегти очі від впливу на них сучасної електротехніки.

Робота за комп'ютером в контактних лінзах

Люди, які вже мають погані показники зору, і які користуються м'якими контактними лінзами, також мають справу з цифровими технологіями і, зокрема, з комп'ютерами.

Для носіїв будь-яких засобів контактної корекції зору працювати за моніторами комп'ютерів складніше, ніж тим людям, які добре бачать і не страждають від зорових порушень. Але працювати в лінзах можна, і при правильному їх носінні абсолютно безпечно, без ризику погіршення зору.

У чому ж проблема роботи з комп'ютерними системами людей, які носять контактні лінзи:

  • в складі матеріалу м'яких контактних лінз в більшій чи меншій мірі є вода. З огляду на той факт, що більшість офісних приміщень, в яких зібрана велика кількість техніки, мають проблеми з вологістю повітря, носіям контактних лінз працювати в таких умовах буває вкрай некомфортно, тому що при низькій вологості повітря лінзи можуть підсихати;
  • проведення часу за монітором знижує частоту моргань. Моргання - це природний шлях до зволоження очного яблука. Якщо ж на очі надіті лінзи, і частота моргань скорочується, є ймовірність розвитку синдрому «сухого ока»;
  • очі в контактних лінзах частіше втомлюються, червоніють;
  • порушення правил носіння та експлуатації контактних лінз в умовах роботи за комп'ютером може значно погіршити стан очей. Іноді, неправильний догляд за мкл або їх перенашеваніе може стати причиною розвитку дуже серйозних захворювань зорових органів.

Як підібрати гарні лінзи для роботи за комп'ютером

Якщо ваша робота пов'язана з частим або постійним використанням комп'ютерних систем, при цьому ви користуєтеся контактними лінзами для поліпшення зору, вам варто серйозно підійти до питання вибору хороших мкл.

Головне правило, яким повинен користуватися кожен носій контактної корекції - займатися самолікуванням не можна! Ціна лікування наслідків таких дій може набагато перевищувати вартість якісних МКЛ. Тільки лікар може призначити вам ті чи інші лінзи для корекції зору.

Зокрема, якщо при довготривалих заняттях за монітором комп'ютера, ви почали відчувати непритаманні раніше дискомфорт, втому, болі - негайно зверніться до лікаря за діагностикою. Можливо, вам припишуть нові лінзи і засоби для них, які дозволять вам довго працювати за комп'ютером, без неприємних відчуттів і ризику заробити ускладнення для очей. Лікар також може порекомендувати спеціальні захисні окуляри, які зменшують проникнення синього світла, що може зменшити напругу і втому очей. Такі окуляри можна використовувати разом з лінзами.

Найбільш придатними контактними лінзами для роботи за монітором будуть ті, які мають хороші показники по кисневої проникності і не схильні до дегідратації (втрати вологи). В цьому випадку, особливу увагу варто звернути на лінзи щоденної заміни, лінзи на 2 тижні носіння, лінзи на 1 місяць з можливістю денного продовженого і безперервного носіння. У таких мкл виробники постаралися створити показники, які стануть комфортними для очей в будь-яких ситуаціях.

Контактні лінзи - Dailies Total 1 - новинка на ринку офтальмології, найбільш комфортна для носіїв лінз і часто стикаються з комп'ютерною роботою. Перевага цієї лінзи в тому, що створена вона з новітнього силікон-гідрогелеві матеріалу. Зволоженість внутрішньої поверхні лінзи повністю відповідає зволоженості людської рогівки. Тому носити дану продукцію для всіх, хто має проблеми з сухістю очей - ідеальне рішення.

Якщо ж вам до душі лінзи, які ви носите довго і не хочете їх міняти, вам варто звернути увагу на спеціальні засоби, які допоможуть зберегти і збільшити їх зволоженість надовго і при різних зовнішніх показниках:

  1. універсальні розчини з додатковими зволожуючими компонентами (наприклад, розчини з гіалуроновою кислотою здатні зволожувати лінзи протягом 16 годин їх носіння);
  2. зволожуючі краплі для очей (при найменшому відчутті дискомфорту очей в лінзах, закапайте кілька крапель в кожне око, і вже через пару секунд чіткість зору і відчуття покращаться);
  3. користуватися спеціальними зволожувачами повітря в приміщенні, де ви працюєте, і де знаходиться велика кількість комп'ютерної техніки;
  4. кожну годину-півтора робити перерви. Виходити на свіже повітря, дозволяючи очам насититися киснем;
  5. час від часу робити гімнастику для очей або просто робити перерви від роботи з моніторами.

Схожі статті

Більше новин