ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Кому не можна носити контактні лінзи?

Кому не можна носити контактні лінзи? - linza.com.ua

Вже більш ніж 20 років люди, які мають поганий зір, можуть дозволити собі в найкоротші терміни виправити якість видимості, не вдаючись до агресивних способів лікування. Справа вся в тому, що сьогодні кожен може дозволити собі виправити поганий зір за допомогою м'яких контактних лінз.

Досить прості препарати мають величезну силу виправляти складні рефракційні недоліки. Досить надіти контактні лінзи на очі і навіть із зором в -20 ви будите бачити ідеально чітко і виразно.

Використовувати мкл для корекції вад зору дуже просто, безпечно, швидко і досить не дорого.

Якщо порівнювати контактну корекцію з коригуючими окулярами, можна швидко визначити ряд переваг мкл:

  • вони невидимі на очах;
  • під час поганих погодних умов не пітніють, не забризкуються дощем, не замерзають;
  • немає небезпеки пошкодження очного яблука, як під час носіння і поломки окуляр;
  • якщо ваші м'які оптичні прилади пошкодилися, досить дістати нову пару. Якщо ламаються окуляри, потрібно йти в оптику, замовляти ремонт або нові лінзи, а це досить дорого і займає певний час;
  • контактні лінзи виграють перед окулярами в естетиці. Особливо це важливо для людей, у кого великий мінус або великий плюс. У них стандартна товщина, не залежно від рефракції. Лінза оптична для окулярів може бути дуже товстою і важкою, що не дуже красиво виглядає з боку;
  • мкл досить прості у використанні, не займають багато місця у вашому багажі;
  • додатково можуть захищати очі від ультрафіолетового випромінювання
  • якщо окуляри можуть своїм видом підкреслювати дефекти зору, лінзи допомагають поліпшити зір, а кольорові лінзи - приховати видимі дефекти очного яблука, частково або повністю поміняти колір ваших очей;
  • мкл зручні для носіння людям, які професійно займаються спортом, ведуть активний спосіб життя;
  • в таких засобах корекції зору можна спати, плавати, ходити в сауну.

Насправді переваг контактної корекції зору дуже багато. Вони багато в чому виграють перед очковою корекцією. А ще в деяких випадках вважаються кращими, ніж хірургічне втручання і операції по поліпшенню зору.

Завдяки контактним лінзам ми можемо добре бачити, відчувати себе безтурботно і впевнено в собі. Вони виправляють короткозорість, далекозорість, вікові зорові зміни.

Протипоказання до носіння контактних лінз

Не завжди контактна корекція може допомогти виправити поганий зір. Існують ситуації, коли носити мкл не рекомендують і категорично забороняють. Іноді такий спосіб корекції може навіть нашкодити.

Давайте ж розглянемо всі можливі протипоказання до використання м'яких контактних приладів.

Найпершою причиною відмови і заборони на мкл стають захворювання очей, які зачіпають рогівку або кон`юнктива.

Фахівці-офтальмологи виділяють групу хвороб, при якій ні в якому разі не можна носити лінзи, навіть якщо рідко, в якості заміни коригуючих окулярів. Це:

 

  • Хронічне запалення рогівки, кон'юнктиви, поверхні повік;
  • Кератит в різних ступенях його прояви (помутніння рогівки);
  • Блефарит (постійне запалення повік);
  • Різні види кон'юктівіта;
  • Порушення роботи слізних залоз (підвищений або знижений рівень роботи слізних залоз);
  • Глаукома;
  • Вивих кришталика ока;
  • Косоокість високого ступеня (більше 15 градусів);
  • Інфекції та запалення очей;
  • Туберкульоз, СНІД.

На жаль, це лише незначний список з тих захворювань, при яких контактні лінзи заборонені.

Доктора також забороняють пацієнтам використовувати кошти м'якої корекції при птозі - опущенні верхньої повіки, ксерофтальмії - сухості кон'юнктиви і рогівки, непрохідності слізних каналів, зниженою чутливості рогівки і т.д.

Кожному, хто має подібні проблеми із зором важливо не тільки знати про заборону на мкл, але і розуміти, чому носити в такому випадку лінзи заборонено. Що може статися, якщо порушити приписи доктора і при подібних хворобах носити контактні лінзи.

Контактна лінза - це чужорідне тіло, яке вдягається на передню поверхню ока. Воно знаходиться на оці цілий день, взаємодіючи зі слизовою оболонкою очей, повіками і слізної рідиною.

Всі перераховані вище захворювання мають ряд схожих симптомів: біль, печіння, свербіж, набряки, почервоніння, відчуття сухості, підвищена чутливість. Не складно здогадатися, що при таких явних симптомах контактні лінзи - чужорідні тіла будуть ще більше дратувати очі і посилювати початкові симптоми захворювань.

Простіше це можна пояснити наступним чином. Рану для якнайшвидшого загоєння систематично промивають стерильним медичним розчином. А після цього замотують брудним бинтом. Так, так, в нашому випадку контактна лінза буде саме тим брудним бинтом, який надягає на стерильно оброблені очі. А все тому, що лінзи навіть при ретельному догляді і обробці на своїй поверхні можуть накопичувати велику кількість мікробів, ліпідних очних відкладень. І при наявність будь-яких, особливо серйозних очних захворювань, лінза може тільки загострити перебіг хвороби і розтягнути процес одужання на дуже довгий час.

Коли слід обмежити носіння контактних лінз

Крім категоричної заборони на носіння мкл доктора можуть рекомендувати на час обмежувати використання контактних лінз. В першу чергу, це випадки, коли знижується імунітет. До списку тимчасових обмежень можна внести:

  • гайморит різних стадій;
  • простудні захворювання;
  • нежить;
  • грип;
  • бронхіт.

Якщо у пацієнта спостерігається застуда, слід відмовитися від лінз. Все тому, що в цей час найчастіше спостерігається нежить. Він призводить до значного погіршення відтоку рідини по слізним каналах. Лінзи тільки погіршать стан, а також можуть сприяти розвитку очних запалень. За відчуттями - це незручно і не комфортно. Підвищується сонливість, здається, що на очах утворюється плівка, яка заважає чітко розрізняти предмети.

Слід пам'ятати, що носити мкл неможна навіть за умови вживання деяких лікарських препаратів. До них відносяться - антигістамінні, сечогінні засоби. Їх головне завдання - виводити зайву рідину з організму. Але разом із зайвою рідиною можуть осушуватися слизові і шкірні покриви. Таким чином, очі пересушується, і носіння контактних лінз стає небезпечним.

До недавнього часу вважалося, що наявність такого захворювання як цукровий діабет виключає будь-яке використання засобів контактної корекції зору. Але останні дослідження, а також поява на ринку мкл-одноденок, сприяли тому, що цукровий діабет виключили зі списку заборон по носіння контактних лінз. Більше того, зовсім недавно вченими були винайдені такі контактні лінзи, які можуть показувати рівень цукру в крові. Як індикатор, при підвищеному цукрі, контактні лінзи будуть змінювати свій колір.

При неправильному догляді за лінзами у пацієнтів часто виникають алергічні реакції на очах. У таких випадках офтальмологи можуть тимчасово заборонити носіння лінз. Це дозволить полегшити процес протікання алергії і прискорити одужання.

Чи шкідливо носити контактні лінзи - слід розглядати індивідуально і тільки під силу Гарного Фахівця-офтальмолога. Прислухатися до думки і приписами доктора потрібно завжди, особливо якщо у вас є схильність до очних алергій, або, тим більше, є очні захворювання.

Слід пам'ятати, що своєчасне звернення до лікаря, якісна діагностика і чітке дотримання всіх призначень допоможуть вам зберегти зір, поліпшити стан очей і уникнути неприємних і важких захворювань.

Схожі статті

Більше новин