ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Комп'ютерний зоровий синдром: симптоми та лікування

Комп'ютерний зоровий синдром: симптоми та лікування - linza.com.ua

Швидкий розвиток інформаційних технологій і комп'ютерної техніки безповоротно змінює спосіб життя людства. З одного боку, воно дає людям безліч нових можливостей, з іншого — негативно впливає на їх здоров'я. 

Повсюдне використання гаджетів призвело до зростаючого навантаження на зоровий орган людини і появи нової медико-соціальної проблеми під назвою «комп'ютерний зоровий синдром». За різними статистичними даними, КЗС різного ступеня вираженості виявляють у 40-70% постійних користувачів персональних комп'ютерів, ноутбуків, телефонів і планшетів.

Що таке комп'ютерний зоровий синдром

Синдром комп'ютерного зору (Computer Vision Syndrome, CVS) — це сукупність функціональних і органічних змін в зоровому аналізаторі, які виникають на тлі тривалої роботи поблизу монітора. КЗС є однією з трьох складових комп'ютерного синдрому — глобальної проблеми ХХІ століття.

 

 

Вперше говорити про комп'ютерний зоровий синдром вчені почали ще в 90-х роках минулого століття. У той час патологію називали по-різному: «офісний синдром», синдром «сухого ока», синдром «офісного ока» і т.д. Що стосується терміну Computer Vision Syndrome, його офіційно ввели в ужиток лише в 2001 році. Зробила це Американська асоціація оптометристів (American Optometric Association). 

Причини і симптоми комп'ютерного зорового синдрому

Щоб зрозуміти механізм розвитку КЗС, нам потрібно розібратися з поняттям "акомодації". В офтальмології цим терміном позначають процес фокусування погляду на різні відстані. Це відбувається за рахунок синхронізованої роботи акомодаційних м'язів, які знаходяться в циліарному тілі. Останнє розташоване усередині очного яблука і щомиті регулює кривизну кришталика.

Під час роботи за комп'ютером зоровий орган напружується і фокусує погляд на моніторі. Оскільки текст на електронних носіях складається з безлічі пікселів, очі не можуть постійно утримувати фокус на ньому. Через це вони швидко переходять в стан спокою акомодації, тобто починають дивитися вдалину. При повторному фокусуванні на тексті очам доводиться знову напружуватися. Подібні "стрибки" досить швидко призводять до дисфункції, а потім і спазму акомодації.

 

Механізм розвитку синдрому комп'ютерного зору

 

Дисфункція акомодації

Порушення роботи циліарного м'яза

Спазм акомодації

Підвищена зорова стомлюваність

 

У більшості людей з комп'ютерним зоровим синдромом в подальшому розвивається короткозорість. Її виникнення викликане подовженням заднього сегмента очного яблука за рахунок здавлення склоподібного тіла перенапруженими окоруховими м'язами. В результаті у людини відбувається безповоротне погіршення зору.

Таблиця 1. Основні симптоми КЗС.

Зорові Зорова стомлюваність і прогресуюче зниження гостроти зору. У людей з КЗС швидко з'являється дискомфорт в області очей, через що вони не можуть довго працювати за комп'ютером. Багато хворих відзначають дуже повільне, але неухильне погіршення зору вдалину.
Розлад акомодації, який проявляється труднощами при фіксації під час переведення погляду. Якщо людина з подібним розладом буде довго читати, а потім подивиться на протилежну стіну або людей, що знаходяться в кімнаті, — в перші секунди вони здадуться їй нечіткими і розмитими.
Поява зорового ефекту Мак-Калах. Перевірити його можна шляхом переведення погляду з екрану на чорний або білий аркуш. При позитивному ефекті людина відзначає “фарбування” листа в той колір, який домінував на екрані.
Очні Почервоніння очей і відчуття "піску під повіками". Зазначені симптоми є класичними ознаками синдрому сухого ока. Вони з'являються внаслідок пересихання рогівки і кон'юнктиви очного яблука. До цього призводить звичка, не кліпаючи, дивитися на монітор.
Болі при рухах очей, що іррадіюють в лобову зону. Неприємні відчуття з'являються через перенапруження окорухових м'язів. При тривалому фокусуванні погляду вони вимушені довго перебувати в скороченому стані. Звичайно, це тягне за собою негативні наслідки.
Ззагальні Головні болі і запаморочення. Виникають через зорову перенапругу. Як правило, неприємні відчуття з'являються через кілька годин безперервної роботи за комп'ютером.
Болі в шийно-комірцевій зоні. Зазвичай з'являються на тлі головного болю напруження. Виникненню неприємних відчуттів сприяє і тривале сидіння в незручній позі.

 

Цікаво, що у користувачів комп'ютерів частота кліпальних рухів знижується до 4 на хвилину при нормі в 18. Це призводить до порушення стабільності слізної плівки, пересихання рогівки і кон'юнктиви. Саме це викликає розвиток синдрому сухого ока.

Диференціальна діагностика захворювання

Комп'ютерний зоровий синдром необхідно відрізняти від інших захворювань зі схожою симптоматикою. Наприклад, люди з астигматизмом і віковою далекозорістю (пресбіопією) також скаржаться на зорову стомлюваність при тривалій роботі за комп'ютером. У медицині це явище називають астенопією. Причина її появи — необхідність напружувати зорові м'язи в спробах сфокусувати погляд на моніторі.

Інші хвороби, з якими можна сплутати КЗС:

  • Хронічний блефарит. При тривалому запаленні повік людину турбує почервоніння очей, їх швидка стомлюваність і зоровий дискомфорт. Цікаво, що це захворювання частіше розвивається у людей з далекозорістю.

  • Алергічний кон'юнктивіт. Гостре запалення кон'юнктиви важко сплутати з КЗР, але хронічне — легко. Для патології характерно відчуття піску під повіками, постійне почервоніння і роздратування очей. Кон'юнктивіт найчастіше виявляють у людей, які раніше мали будь-які алергічні реакції. 

  • Лагофтальм. При лагофтальмі у людини не повністю змикаються повіки, що веде до пересихання і запалення кон'юнктиви і рогівки. Захворювання може розвиватися після травм, внаслідок неврологічних порушень або м'язової слабкості.

  • Синдром сухого ока, не пов'язаний з роботою за комп'ютером. Причиною патології може бути тривале носіння контактних лінз або часте перебування в кімнаті з ввімкненим кондиціонером. Синдром сухого ока нерідко розвивається і у людей з цукровим діабетом, системним червоним вівчаком, ревматоїдним артритом, синдромом Шегрена, системною склеродермією і деякими захворюваннями щитовидної залози. 

Відрізнити синдром комп'ютерного зору від інших схожих хвороб може тільки лікар-офтальмолог. Для цього йому потрібно уважно оглянути і обстежити пацієнта. Так що якщо у вас з'явилися підозрілі симптоми — обов'язково сходіть на консультацію до фахівця. Тільки він зможе поставити вам правильний діагноз і підібрати адекватне лікування.

Лікування комп'ютерного зорового синдрому

Почніть лікування КЗС з корекції режиму роботи за комп'ютером. Запам'ятайте, що ваше робоче місце повинне бути максимально комфортним і добре освітленим. Простежте за тим, щоб світлове поле було рівномірно розподілено по всій площі робочого простору і не сліпило очі.

Якщо є така можливість, виберіть для роботи комп'ютер з хорошим монітором. Налаштуйте його таким чином, щоб частота мерехтіння складає не менше 85 Гц (для LCD монітора досить 60 Гц). Простежте за тим, щоб яскравість і контрастність екрану були комфортними для очей і не викликали зорової напруги.

Відзначимо, що після 40 років у всіх людей відбувається ряд змін в зоровому органі. У них злегка звужується зіниця, потовщується кришталик, знижується зорова активність і контрастна чутливість сітківки. Через це людям старшого віку потрібне посилення яскравості екрану і додаткова освітленість робочого місця. 

 

Корекція аномалій рефракції

Як ми вже з'ясували, КЗС можна сплутати з астенопією, що виникла на фоні вікової далекозорості або астигматизму. Тому при появі підозрілих симптомів вам потрібно обов'язково сходити до лікаря. Цілком можливо, що він підбере вам окуляри, носіння яких дозволить повністю позбутися неприємнощів.

Така ймовірність особливо висока серед людей старше 40 років, які не почали використовувати засоби корекції з появою в них пресбіопії.

Медикаментозна терапія

Медикаментозне лікування при КЗС призначають в разі появи сухості очей. Як ми вже з'ясували, причиною цього є зниження кількості кліпальних рухів і робота в приміщенні з включеним кондиціонером.

Існують препарати, здатні створювати на поверхні очного яблука стабільну слізну плівку. Вони захищають рогівку від пересихання і тим самим прибирають сухість і дискомфорт, що з'являються при тривалій роботі за комп'ютером. Такі ліки можна використовувати як в профілактичних, так і в лікувальних цілях. 

Краплі для боротьби з сухістю очей:

  • Сльоза натуральна. В якості активних компонентів містить декстран і гідропромеллозу. Стабілізує слізну плівку і тим самим захищає рогівку від пересихання. Препарат використовується при КЗС і дефіциті слізної рідини.

  • Офтагель. Засіб містить карбомер і має велику в'язкість, що дозволяє використовувати його при важкому синдромі сухого ока. Однак до складу Офтагеля входить консервант бензалконію хлорид, що робить неможливим використання препарату при носінні контактних лінз. 

  • Maxima Revital Drops. Краплі містять гіалуронову кислоту, яка природним чином живить оболонки очного яблука. У ліках немає шкідливих консервантів та ароматизаторів, вони не викликають алергії та інших небажаних реакцій.

  • Сістейн Ультра. Містить поліетиленгліколь і борну кислоту, що має антисептичні властивості. Краплі мають виражену зволожуючу і слабку дезінфікуючу дію. Вони ефективно усувають сухість, почервоніння і подразнення очей.

  • Biotrue Drops. Мають у складі велику кількість гіалуронової кислоти, завдяки чому надають виражену зволожуючу і регенеруючу дію. Не тільки стабілізують слізну плівку, а й відновлюють дрібні дефекти рогівки. Гіпоалергенні, не містять шкідливих консервантів.

Гігієнічні заходи

Людям, які по 6-8 годин на день працюють за комп'ютером, лікарі радять ретельно доглядати за повіками. Виявляється, це допомагає знизити ризик розвитку блефариту, який є досить поширеним захворюванням. Активним користувачам комп'ютерів і гаджетів фахівці радять 2-3 рази на рік проходити курс терапевтичної гігієни повік. Він включає в себе самомасаж повік і обробку їх країв спеціальними засобами (серветки блефаклін, блефарогель, блефаролосьон і т.п.). 

 

Фізіотерапевтичні процедури

Для боротьби з дисфункцією циліарного тіла можуть використовуватися різні методи фізіотерапії. Вони допомагають відновити нормальний функціональний стан акомодативних м'язів, усунути дисфункцію і спазм акомодації. Після цього у людини зменшується зорова стомлюваність і значно поліпшується самопочуття.

Таблиця 2. Методи фізіотерапії, які можуть використовувати при КЗС.

Метод

Опис

Дія

Лазеростимуляція циліарного тіла

Під час процедури лікарі впливають на циліарне тіло інфрачервоними хвилями довжиною 1300 нм.

Покращує мікроциркуляцію в циліарному тілі і сприяє відновленню його скорочувальної функції. Гальмує розвиток короткозорості.

Біорезонансна терапія

Альтернативний метод лікування, при якому на око впливають резонансними електромагнітними коливаннями.

Пригнічує патологічні і відновлює фізіологічні, тобто властиві здоровому організму електромагнітні коливання в тканинах очного яблука.

Електростимуляція циліарного м'яза

В ході маніпуляції лікарі впливають на циліарне тіло спеціальними імпульсними струмами.

Допомагає збільшити обсяг м'язової маси, відновити нормальний перебіг обмінних процесів і скоротливу здатність циліарних м'язів.

Біомеханічна стимуляція

Суть методу полягає в механічному впливі на циліарне тіло. Для цієї мети застосовують вібрацію.

Покращує кровопостачання і функції зорового органу. Після курсу процедур у людини відновлюється акомодація і навіть підвищується гострота зору.

 

Тренування акомодації

Для відновлення нормальної акомодативної здатності циліарного м'яза людині потрібно регулярно виконувати спеціальні вправи. Найбільш ефективною з них вважається та, при якій людина почергово переводить погляд з розташованих поруч на далекі предмети. Щоб виконати її, вам досить підійти до вікна. Вибравши точку на склі, дивіться на неї, а потім — на верхівки дерев або дахи далеких будинків. Повторіть цю дію 20-30 разів.

Профілактичні заходи

Знизити ймовірність розвитку синдрому комп'ютерного зору вам допоможе дотримання елементарних гігієнічних норм. Давайте розглянемо основні з них.

Правила, яких потрібно дотримуватися під час роботи за комп'ютером:

  • Постійно стежте за рівномірною і достатньою освітленістю вашого робочого місця.

  • Якщо вам потрібні додаткові джерела світла — направляйте їх на монітор, а не в очі.

  • Ставте клавіатуру на стіл висотою 65-70 сантиметрів і стежте за тим, щоб монітор знаходився на 15-20 сантиметрів нижче горизонтальної лінії вашого погляду.

  • Витримуйте безпечну відстань від очей до екрана вашого комп'ютера. У нормі вона повинна знаходитися в межах 50-70 см.

  • Якщо у вас є можливість, намагайтеся працювати за комп'ютером не довше 4 годин на день.

  • Кожні 20-30 хвилин переривається на кілька хвилин, через кожні 2 години робіть вправи на розслаблення очей.

  • Якщо у вас з'явилося відчуття сухості або дискомфорту — зверніться до лікаря щоб той підібрав вам зволожуючі краплі і призначив необхідні лікувальні заходи.

Схожі статті

Більше новин