ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Як звикнути до контактних лінз

Як звикнути до контактних лінз - linza.com.ua

Згідно з даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я (ВООЗ), кожен четвертий пацієнт відмовляється від носіння контактних лінз вже після декількох одягань. І це після того, як він зважився на покупку виробів, відвідав офтальмолога, пройшов всі етапи підбору і психологічно настроївся на носіння МКЛ. Здавалося б, залишається лише ходити в лінзах і насолоджуватися ідеальним зором...

Але статистика не бреше. І ¼ пацієнтів все одно припиняє носити новенькі, тільки-тільки підібрані МКЛ. Прикро, правда?

Чому так відбувається — здивуєтеся ви.

Пояснимо.

Причина криється в складнощах зі звиканням в період адаптації, коли очі поступово адаптуються до лінз.

Справа в тому, що будь-які, навіть найтонші МКЛ, перший час відчуваються на поверхні ока. При їх надяганні у людини виникає відчуття стороннього тіла, яке доставляє певний дискомфорт. Так відбувається тільки на перших порах, поки не знизиться чутливість рецепторів і очі не звикнуть до лінз. Однак багато людей не чекають закінчення періоду адаптації, завчасно відмовляючись від МКЛ. Найчастіше так трапляється через незнання того, що для звикання потрібен певний час.

Як довго звикають до контактних лінз?

Тривалість періоду адаптації залежить і від:

  • типу МКЛ, які починає носити людина;
  • їх вологовмісту;
  • кута змочуваності поверхонь;
  • наявності додаткових систем зволоження.

До лінз з добре змочуваною поверхнею звикнути набагато легше, ніж до тих, чия поверхня зволожується погано. В останньому випадку виникає нестача слізної рідини і порушення її кислотно-лужної рівноваги. Для відновлення балансу потрібні зволожуючі краплі, які потрібно закапувати 2-4 рази в день. Якщо цього не зробити, то дискомфорт і сухість очей будуть заважати комфортному носінню лінз і в результаті змусять людину відмовитися від них.

Тривалість звикання також залежить від товщини МКЛ, їх дизайну, терміну носіння і деяких інших параметрів. Відомо, що адаптація до одноденних лінз займає набагато менше часу, оскільки вони тонші, комфортніше і зволожуються краще, ніж всі інші.

Як звикнути до контактних лінз?

Щоб звести до мінімуму дискомфорт в період адаптації, починати носіння МКЛ краще з силікон-гідрогелевих одноденок. Вони найзручніші і практично не відчуваються на поверхні ока. А ще вони добре пропускають повітря, не викликаючи гіпоксії рогівки. Щоб звикнути до таких лінз, знадобиться не більше 1-2 тижнів. По закінченню періоду адаптації можна буде носити інші МКЛ, з більш тривалим терміном заміни (двотижневі, щомісячні, квартальні).

Як носити лінзи в перші дні?

У перші дні лікарі рекомендують носити лінзи не більше однієї-двох годин на добу. Потім тривалість носіння можна збільшити до 3-5 годин, а з другого тижня — до 5-8 годин в день. Протягом першого місяця вироби необхідно завжди знімати перед сном. Засинати і ходити в них по 12-16 годин на добу дозволяється тільки після повної адаптації. І тільки у випадку з тими моделями, в яких передбачений такий режим носіння.

До гідрогелевих лінз фахівці рекомендують звикати за іншою схемою:

  • перші три дні — 30-60 хвилин носіння;
  • наступні три-чотири дні — 1,5-3 години носіння;
  • другий тиждень — 3-5 годин носіння;
  • починаючи з третього тижня — збільшувати тривалість носіння на 1 годину щодня, поступово довівши час носіння до 10 годин на добу.

Щоб звикнути до МКЛ було легше, в перші тижні слід користуватися зволожуючими краплями для очей. Вони змочують поверхню лінз, не даючи з'являтися сухості і дискомфорту. Це дозволяє легше і швидше адаптуватися до наявності чужорідного тіла в оці.

Як зрозуміти, що лінзи не підходять?

Складнощі з адаптацією можуть виникати і тоді, коли людині не підходять контактні лінзи або розчин для догляду за ними. У такому випадку з'являється свербіж і печіння, виникає відчуття сильного дискомфорту, починають червоніти очі. Звичайно, звикнути до МКЛ в таких умовах неможливо, та й робити цього не потрібно. При появі тривожних симптомів необхідно звернутися до офтальмолога, щоб той замінив лінзи / розчин.

Схожі статті

Більше новин