ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Як правильно вибрати розчин для контактних лінз

Як правильно вибрати розчин для контактних лінз - linza.com.ua

З моменту появи засобів контактної корекції зору - контактних лінз, багато людей, які потерпають від поганого зору, назавжди вирішили для себе цю проблему.

Завдяки контактні лінзи можна виправити будь-які проблеми далекозорості, короткозорості, астигматизму, вікових погіршень зору.

Коригувати зір за допомогою м'яких контактних приладів стає все простіше. Візьмемо, наприклад, одноденні мкл. Це найпростіший спосіб корекції зору. Все тому, що крім самих приладів вам нічого не знадобиться. Ви не будите мати потребу в необхідності правильного догляду. Одноденні лінзи не потрібно зберігати після використання. Кожна пара одноденок носиться 1 раз, а потім викидається. Не потрібно витрачати кошти на покупку рідин, додаткових очищувачів, контейнерів. З одноденками значно знижується ризик погіршення зору і появи очних захворювань. Чому? Та тому, що за той час, що ви будите їх носити, ліпідні відкладення не встигнуть утворитися на поверхні лінзи, вплинути на слизову оболонку ока і викликати неприємні симптоми очних захворювань.

Одноденні контактні лінзи не вимагають постійного носіння контейнерів і розчину. Вам знадобиться покласти лише запасну пару в разі форс мажорних ситуацій.

З огляду на все вищесказане, одноденні мкл по праву вважаються найбільш безпечними.

Але в силу ряду обставин: ціна, новизна товару, недостатня кількість пропаганди, одноденні мкл мало популярні. Великим попитом сьогодні все ж користуються лінзи планової заміни:

Для всіх цих груп товарів необхідне використання спеціальних засобів, які допоможуть зберегти лінзи в належному стані і вплинути на якість щоденного бачення.

Лікарі-офтальмологи, коли виписують своїм пацієнтам рецепт на контактні лінзи, звертають особливу увагу на важливість правильного догляду за лінзами планової заміни. Чому це має особливе значення?

Ретельний, а головне, правильний догляд за контактними приладами відповідає за:

  1. Безпечне носіння їх на очах.
  2. Якість чіткості зору.
  3. Швидкість накопичення білкових відкладень на поверхні.
  4. Якісне очищення.
  5. Рівень зволоженості оптичних приладів.
  6. Відсутність алергічних реакцій, подразнень.

Насправді, правильний догляд за лінзами і підібрані допоміжні засоби дуже важливі для здорового і якісного носіння мкл. Таку ж роль мають також засоби по догляду за жорсткими контактними лінзами.

Тому контактні лінзи не можна розглядати окремо від розчинів, ферментних очисників, аксесуарів, крапель. Все це єдина система, яка дозволяє нашим очам повернути чіткість зору, а нам впевненість в собі.

Основні відмінності розчинів для лінз

Напевно, найбільш важливим і першим засобом, без якого жодні лінзи планової заміни не обійдуться - це розчини для догляду за мкл.

Сьогодні виробники контактної корекції зору пропонують нам величезний вибір очисних рідин. Вони відрізняються за дуже багатьма ознаками: обсяг, склад, активна речовина, частота використання і т.д.

Провідні виробники контактної корекції паралельно зайняті виробництвом розчинів. Вони стверджують, що найбільш правильний підбір очищувача може бути тільки тоді, коли ці засоби будуть тієї ж торгової марки, що і самі оптичні прилади. Все тому, що при виробництві таких розчинів враховані всі особливості контактних лінз того ж бренду. Це означає, що вони ідеально підійдуть один одному.

Слід пам'ятати, що так само, як лінзи вам призначає лікар-офтальмолог, розчин по догляду за лінзами призначати повинен теж доктор. В першу чергу, про це повинні пам'ятати первинні користувачі. Але і постійні носії не повинні про це забувати.

Щоб не загубитися у величезному асортименті існуючих розчинів для очищення мкл, слід розібратися в їх головні функції, і зрозуміти основні їх відмінності.

Сьогодні на ринку контактної корекції зору доступні кілька видів розчинів. Більшість з них і найбільш популярні - універсальні або багатоцільові (Biotrue, Рену MultiPlus) - очищають, зволожують, дезінфікують і промивають.

При виборі таких рідин важливо проаналізувати їх склад. Тому що ряд інгредієнтів впливає на сумісність з тими чи іншими контактними лінзами.

Щоб правильно підібрати хорошу функціональну воду, дотримуйтесь приписами лікаря. Знаючи особливості призначених ваших мкл, він зможе точно порекомендувати хороший і ефективний розчин.

Найпростішим розчином, яким можна користуватися, - вважається водно-сольовий (наприклад, Multison). Його склад подібний до складу людської сльози. Тому лінзи з його допомогою зберігають свої властивості і позитивно впливають на процес носіння мкл. Його можна використовувати як для зберігання лінз в контейнерах, так і для систематичного промивання лінз.

В окрему групу спеціальних рідин виділяють розчини на основі перекису водню (AOSEPT з HydraGlide) Ці розчини здатні проробляти глибоке очищення лінз від білкових відкладень, від бруду, яка протягом дня накопичується на поверхні. Пероксидні розчини - це складні розчини, які використовують час від часу, для глибокого очищення. Головне правило використання пероксидного рідини - чітке дотримання інструкції. Інакше, будь-яке зіткнення частинок розчину зі слизовою оболонкою очей може викликати дискомфорт, алергічну реакцію і навіть опіки.

Наступна група розчинів - це рідини з додаванням ферментних таблеток. Їх потрібно використовувати не частіше 1 разу на тиждень для глибокого очищення. З їх допомогою з поверхні лінз можна ефективно видалити ліпідні відкладення, частинки пилу, косметичних засобів.

На що слід звертати увагу при виборі розчину

Досить часто пацієнти в гонитві за економією можуть знехтувати правилами підбору розчинів. Вони купують дешеві засоби, без консультації фахівця, сподіваючись, що будь-який засіб підійде для належного догляду за лінзами. Така поведінка дуже помилкове і може привести до плачевних наслідків. Вся справа в тому, що кожен розчин має свій унікальний склад. І найчастіше саме склад диктує правило, для яких типів і видів контактних лінз він підходить.

Навіть в універсальних розчинах до складу можуть входити такі речовини, які підходять далеко не всім видам контактних лінз. Тому обов'язково звертайте увагу на опис складу, наявність хімічних речовин, реактивних агентів.

Купувати розчини для лінз необхідно в спеціалізованих магазинах, інтернет-магазинах, аптеках, оптиках. Вибирайте розчини тільки перевірених виробників.

Сьогодні найбільш популярними і з хорошою репутацією вважаються розчини: Реню MultiPlus, Biotrue, Avizor Aqua Soft, Maxima. Вони випускаються в декількох варіантах обсягів, в залежності від уподобань і цілей пацієнтів.

Останнім часом провідні виробники засобів контактної корекції зору займаються розробкою поліпшених формул для розчинів. Особлива увага приділяється рідинам, які добре підійдуть людям з підвищеною чутливістю очей.

З огляду на специфіку життя сучасних носіїв контактних лінз - постійне перебування в приміщеннях з пересушеним повітрям, робота за комп'ютером - стало питання про створення таких розчинів, які зможуть максимально зволожувати лінзи, тим самим забезпечувати комфортне їх носіння протягом всього дня, не використовуючи додаткових зволожувачів.

Вже сьогодні нам відомі кілька видів універсальних розчинів, які в своєму складі мають додаткові зволожуючі агенти. Наприклад, в розчині Biotrue є унікальна речовина, яка допомагає щодня робити лінзу комфортнішою і зручнішою для довгого носіння протягом дня.

У розчин Opti Free Pure Moist фахівці додали гіалуронову кислоту, яка додатково зволожує лінзи протягом 16 годин і сприяє тривалому відчуттю комфорту.

Який кращий розчин, а головне ефективний - досить індивідуальне питання. Часто в практиці зустрічаються випадки, коли максимально хороший по своєму складу розчин не підходить пацієнту. Він погано зволожує очі, викликає свербіж, подразнення і навіть почервоніння очного яблука. Така проблема пояснюється лише індивідуальними особливостями зорових органів окремого пацієнта. І в цьому випадку важливо вчасно зрозуміти причину дискомфортних відчуттів, звернутися до фахівця за допомогою в правильному підборі розчину.

Схожі статті

Більше новин