ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Як правильно очистити контактні лінзи і контейнер

Як правильно очистити контактні лінзи і контейнер - linza.com.ua

Протягом дня на поверхні м'яких контактних лінз (МКЛ) накопичується пил, бруд, косметика, білкові та ліпідні відкладення. Якщо їх не видалити, вони стануть ідеальним середовищем для розмноження патогенних мікроорганізмів, що в подальшому може спровокувати розвиток інфекційних ускладнень. Щоб цього не сталося, контактні лінзи потрібно регулярно чистити і дезінфікувати.

Чистка контактних лінз кожного дня

У щоденній очищення потребують все МКЛ планової заміни: двотижневі, щомісячні, квартальні, традиційні.

Виконати її можна:

  • руками, за допомогою багатоцільовий рідини для лінз;
  • використовуючи розчин з формулою No Rub (без механічного впливу).

Перш ніж поміщати лінзи в багатоцільову рідину, їх необхідно очищати і промивати вручну. Якщо цього не робити, на поверхні буде залишатися бруд, пил і відкладення. В результаті МКЛ швидко помутніють, почнуть викликати подразнення і зіпсуються завчасно.

Щоб вручну очистити лінзи, потрібно:

  1. Ретельно вимити руки з милом і витерти їх чистою безворсовою серветкою.
  2. Зняти праву лінзу, покласти в центр долоні і змочити 2-3 краплями багатоцільового розчину.
  3. Протерти подушечкою вказівного пальця іншої руки протягом 30 секунд, спочатку з одного, а потім з іншого боку.
  4. Ретельно промити лінзу з обох сторін чистим розчином з пляшки.
  5. Помістити очищений виріб в відповідну комірку контейнера (R або L), заповнену багатоцільовим розчином.
  6. Повторити ті ж маніпуляції з іншого лінзою.

На ніч МКЛ необхідно залишити в контейнері з розчином. Рідина знищить шкідливі бактерії, а також видалить залишки бруду і відкладень. На ранок вироби будуть готові до надягання.

Відзначимо, що для чистки, промивання і зберігання лінз можна використовувати тільки свіжий багатоцільовий розчин. Поміщати вироби в використану раніше рідину категорично заборонено, адже там можуть знаходитися шкідливі бактерії. А значить, є ризик отримати інфекційні ускладнення.

Механічне очищення — важливий етап в догляді за лінзами, яким не можна нехтувати. Проте багато користувачів пропускають його, і поміщають МКЛ в контейнер, заздалегідь не очистивши їх. Робити цього не варто, адже так можна отримати інфекційні ускладнення. Сьогодні вже доведено, що користувачі, котрі порушують правила догляду за лінзами, частіше за інших стикаються з кератитами, виразками рогівки і алергічними реакціями.

Використовуючи розчини з формулою No Rub, можна без страху пропускати етап ручної чистки. Адже ці засоби роблять все самостійно. Яким чином? До їх складу входять активні компоненти, що з легкістю видаляють пил, бруд, поверхневі відкладення. А це значить, розчини очищають МКЛ без додаткового механічного впливу. Тобто лінзи не потрібно чистити руками.

Глибока чистка лінз раз на тиждень

МКЛ планової заміни потребують періодичного глибокого очищення. Воно необхідне, щоб видалити ті відкладення, з якими не може впоратися звичайний розчин. Раніше для глибокого очищення використовували ферментні таблетки. Сьогодні їм на зміну прийшли пероксидні системи — універсальні засоби без консервантів, з потужною очищаючою і дезинфікуючою дією.

Глибока очистка необхідна всім квартальним і традиційним лінзам.

Для двотижневих і щомісячних МКЛ вона не обов'язкова. Але тільки за умови, що людина використовує багатоцільовий розчин, що підходить. Якщо ж засіб не підходить або не забезпечує глибоке очищення, його потрібно змінити. Чи додатково використовувати пероксидную систему.

Як чистити контейнер

Раніше контейнер для лінз рекомендували сушити і зберігати порожнім. Зараз правила догляду змінилися. За сучасними стандартами, контейнер слід промивати і відразу ж заповнювати розчином. Рідина надає дезинфікуючу дію, не даючи патогенним мікроорганізмів розмножуватися в комірках контейнера. А це знижує ризик розвитку інфекції.

Разом з тим контейнер не можна:

  • кип'ятити;
  • мити проточною водою;
  • терти рушником;
  • заповнювати чимось, крім багатоцільового розчину.

Міняти контейнеру необхідно як мінімум один раз на місяць. А у випадку з двотижневими лінзами — 1 раз на 2 тижні. Старий контейнер ні в якому разі не можна використовувати для зберігання нових лінз. Викидаючи старі МКЛ, потрібно викинути і контейнер.

Як зберігати лінзи, тимчасово не носячи їх

Деякі користувачі носять МКЛ не завжди. Вони надягають лінзи періодично, коли в цьому є необхідність. Наприклад, пару раз в тиждень, вирушаючи в кіно або на відпочинок. Як доглядати за лінзами в цьому випадку?

По-перше, в перервах між носінням їх слід зберігати в контейнері з багатоцільовим розчином. Причому кришки потрібно закручувати досить щільно, щоб рідина не випарувалася, а лінзи не пересохли. Розчин в контейнері найкраще міняти 1 раз на тиждень.

По-друге, МКЛ можна зберігати не довше їх рекомендованого терміну носіння. Тобто, якщо лінзи розраховані на один місяць, то рівно через 30 днів їх потрібно викинути. Навіть якщо за цей час їх одягали лише кілька разів.

Який розчин вибрати

З гідрогелевими лінзами поєднуються практично всі багатоцільові розчини. А ось для силікон-гідрогелевих підходять лише ті, що видаляють ліпідні (жирові) відкладення. До таких розчинів відносяться Opti-Free Express, Sauflon Synergi, Biotrue, Hy-Care, Refine One Step та деякі інші.

Користувачам, котрі носять лінзи тривалого носіння (квартальні, традиційні), крім розчину потрібна пероксидна система (Refine One Step, Aosept Plus HydraGlyde, Wöhlk Peroxid). Вона необхідна для періодичної чистки МКЛ від глибоких відкладень.

Для чутливих очей найкраще підходять засоби з м'якою і щадною дією: Avizor Alvera, Opti Free PureMoist, Aosept Plus HydraGlyde, Refine One Step, Biotrue. Вони не містять шкідливих консервантів, тому не викликають подразнення і алергічних реакцій. Ці розчини прекрасно підійдуть навіть найбільш вимогливим користувачам.

Якщо розчину немає з собою

Буває так, що МКЛ потрібно зняти, а контейнера з розчином немає під рукою. Це трапляється, якщо людина раптово поїхала у відрядження. Або спонтанно вирішила заночувати у друзів. Що робити в такому випадку? Чи не викидати ж нову пару лінз лише тому, що їх нікуди зняти ..?

Якщо МКЛ мають гнучкий або продовжений режим носіння, в них можна спокійно заснути. Але наступного дня слід подбати про наявність контейнера і розчину. Знаходячись в чужому місті, можна зайти в найближчу оптику і купити їх.

Спати можна лише в деяких силікон-гідрогелевих лінзах. Гідрогелеві МКЛ денного носіння для сну не призначені. Засинаючи в них, можна отримати ускладнення. Щоб цього не сталося, необхідно завжди носити при собі контейнер, заповнений свіжим розчином. Так можна буде відразу зняти лінзи, як тільки в цьому виникне необхідність.

Людям, котрі часто ночують не вдома, регулярно забувають знімати лінзи або недостатньо ретельно доглядають за ними, краще користуватися одноденками. Їх можна викинути в кінці дня, не піклуючись про очищення і дезінфекції. Це зручно і безпечно. Адже так немає ризику отримати ускладнення, з якими часто стикаються користувачі, що порушують правила догляду за лінзами.

Для зберігання МКЛ можна використовувати тільки розчини і пероксидні системи, які призначені для цього. Їх не можна замінити ні водою, ні фізіологічним розчином, ні краплями. Так що експериментувати не варто. Це може нашкодити очам.

Схожі статті

Більше новин