ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Як підібрати контактні лінзи

Як підібрати контактні лінзи - linza.com.ua

Був час, коли ніхто не міг навіть припустити, що з'явиться якась альтернатива окулярам. У людей з поганим зором було тільки два виходи - або взагалі обходитися без окулярів, або носити окуляри. На щастя, сьогодні все кардинально змінилося! Завдяки стрімкому і успішному розвитку науки та медицини у «очкариків» з'явилася унікальна можливість значно поліпшити свій зір за допомогою зручних, а головне, непомітних контактних лінз.

Підбір контактних лінз повинен здійснювати кваліфікований лікар-офтальмолог

Щоб визначитися з вибором, які лінзи вам підійдуть найкраще, необхідно дотримуватися певних правил. Насамперед, важливо з'ясувати для себе, що підбирати лінзи потрібно тільки разом з лікарем-офтальмологом. Фахівець проведе ретельне дослідження очей за такими параметрами: загальний стан зору, величину діоптрій, внутрішньоочний тиск, периферичний зір, кривизна рогівки, робота очних м'язів. За підсумками обстеження буде призначений метод корекції, і тоді тільки можна приступати до підбору лінз, виходячи з рекомендацій офтальмолога і власних уподобань. Важливо, що після підбору доктор навчить одягати і знімати лінзи, правильно за ними доглядати, дасть необхідні рекомендації і призначить дату наступної консультації.

Ще одне важливе правило - це купувати лінзи тільки в спеціалізованих установах або перевірених інтернет-магазинах. Асортимент контактних лінз на сьогодні досить широкий, як по торговим фірмам, так і за призначенням. Лінзи можуть відрізнятися по періоду носіння, по дизайну, матеріалу та іншим нюансам. Розберемо деякі найпоширеніші види згідно цим параметрам.

Жорсткі і м'які лінзи

Всі контактні лінзи поділяються на жорсткі і м'які. Жорсткі лінзи підбирають і виробляють в невеликій кількості у спеціалізованих установах, застосовуються в основному в складних випадках. М'які контактні лінзи набагато більш популярні і саме про них піде мова нижче.

Традиційні лінзи та лінзи планової заміни

Раніше, коли м'які контактні лінзи тільки з'явилися, їх вибір був невеликий і всім призначали так звані «традиційні лінзи», термін носіння яких становив півроку-рік. Такі лінзи мають невисоку ціну (у перерахунку на місяць носіння), але вимагають ретельного догляду, у тому числі очищення за допомогою спеціальних ферментних таблеток. Однак за сучасними показниками, традиційні лінзи не задовольняють офтальмологів і не виправдовують очікування пацієнтів, тому первинним клієнтам призначаються вкрай рідко.

Найбільш популярні лінзи планової заміни: на два тижніна місяцьна квартал. Двотижневим і місячним лінзам підійде догляд за допомогою багатофункціональних розчинів, квартальні ж додатково потребують ферментного очищення. Лінз планової заміни дуже велика кількість, вони виготовляються з різних матеріалів, мають різні параметри киснепроникності і вологовмісту.

Гідрогелеві і силікон-гідрогелеві лінзи

Гідрогель і силікон-гідрогель - ось два основних типи матеріалу м'яких контактних лінз. Гідрогелеві лінзи - м'які і гнучкі, пропускають кисень до рогівки завдяки воді в структурі гідрогелю, чим вище відсоток вмісту води і тонше лінза, тим більше кисню вона пропускає до рогівки. Однак лінза не може складатися цілком з води, чим більше відсоток вологовмісту, тим складніше проводити з нею маніпуляції, тому показник киснепроникності у гідрогелевих лінз кінцевий. Безпечне носіння гідрогелевих лінз повністю гарантується в денному режимі 8-12 годин, в деяких випадках - до 15 максимум, спати і навіть дрімати в таких лінзах категорично забороняється через загрозу гіпоксії рогівки. Створені трохи більше 10 років тому силікон-гідрогелеві лінзи покликані вирішити проблему безпечного сну в лінзах. Силікон-гідрогель пропускає кисень не через вологу в лінзах, а завдяки наявності силікону. Чим більше відсоток силікону в складі лінзи, тим більше їх Киснепроникність, але в той час силікон надає лінзі «твердість». Однак силікон-гідрогелеві лінзи третього покоління і досить м'які, і «дихаючі». Сьогодні існують силікон-гідрогелеві лінзи для комфортного продовженого денного носіння (Clearlux Clariti, Zeiss Contact Day Air), для безперервного носіння протягом 6 діб (Ari Optix Aqua), 2 тижнів (Biofinity), місяця (Air Optix Night & Day Aqua, PureVision, PureVision 2).

Одноденні лінзи

Все більшу популярність набирають одноденні лінзи. Слово «одноденні» говорить саме за себе, вранці лінза одягається, увечері знімається і викидається. Одноразові найбільш гігієнічні та гіпоалергенні лінзи. У деяких людей буває алергія на компоненти, що містяться в розчинах для догляду за контактними лінзами (саме алергія на розчини, а не лінзи), для таких людей одноденні лінзи будуть оптимальним варіантом, оскільки не вимагають ніякого догляду.

Торичні і мультифокальні лінзи

Не так давно на ринку з'явилися торичні лінзи, які успішно коректують астигматизм, вони стали знахідкою для великої кількості людей. При цьому якість зору в торичних контактних лінзах може перевершувати якість зору при корекції окулярами зі спеціальними лінзами для астигматизму. Варто відзначити, що торичні лінзи бувають гідрогелеві і силікон-гідрогелеві, планової щомісячної заміни і одноденні.

 Мультифокальні лінзи допоможуть скорегувати пресбіопію (вікову далекозорість), 3 зони і плавні переходи до кожної зони забезпечуть хороший зір на різних дистанціях. Тобто при появі такої неприємності як пресбиопия, користувачам контактних лінз не доведеться відмовлятися від улюбленого аксесуара.

UV-фільтр і асферичний дизайн

Передбачені також лінзи з uv-фільтром, слугуючи добрим захистом для сітківки очей від ультрафіолетового випромінювання. Цей варіант особливо гарний для носіння в літній сезон і під час тривалої роботи за комп'ютером. До речі, на утримання в лінзах ультрафіолетового захисту вказує символ у вигляді сонечка або літери «UV» на упаковці.

Ще один параметр, на якому можна залишати свій вибір, - це дизайн. Існує сферична і асферична форма. Асферичний дизайн лінзи дозволяє коригувати сферичні аберації, які притаманні як лінзі, так і оку і забезпечують більш високу якість зору, особливо в сутінках.

Кольорові лінзи

Кольорові лінзи набирають свою популярність. Можуть застосовуватися, як для світлих, так і для темних очей з корекцією зору або без неї. Кольорові, як і звичайні лінзи, повинен підбирати лікар. Більше того в спеціалізованих оптиках можлива примірка лінз декількох кольорів для вибору оптимального результату.

Робіть свій вибір

Варто врахувати, що підбирати необхідно не тільки контактні лінзи, але і відповідний розчин до них. Якщо у вас схильність до сухості очей, необхідно вибирати розчини для лінз із зволожуючим компонентом, або, якщо цього не достатньо, спеціальні зволожуючі краплі для лінз.

Пам'ятайте, що на перших порах під час звикання очей до лінз можливий невеликий дискомфорт, який в наслідок зникне. Схему звикання до лінз Вам розповість Ваш доктор, як правило, в перший день рекомендують надіти лінзи на пару годин, з кожним днем ​​збільшуючи час носіння.

 Отже, беручи до уваги всі перераховані рекомендації, ви зможете вибрати спільно з Вашим лікарем саме ті контактні лінзи, в яких навколишній світ заграє зовсім іншими, більш яскравими фарбами.

Схожі статті

Більше новин