ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Як відрізнити праву лінзу від лівої ?

Як відрізнити праву лінзу від лівої ? - linza.com.ua

Припустимо, ви маєте різну гостроту зору на правому і лівому очах. Тому ви повинні носити контактні лінзи з різною оптичною силою. Або у вас астигматизм і вам потрібні різні циліндри. Або пресбіопія, при якій потрібні різні дизайни мультифокальних лінз (D і N).

У подібних ситуаціях ви не можете плутати праву лінзу з лівою, адже це призведе до неправильної корекції ваших вад зору. В результаті ви отримаєте нечітке зображення, перенапруження очей, головні болі і багато інших проблем. А якщо ви одягнете МКЛ навпаки і будете ходити так постійно — ваш зір з часом почне погіршуватися.

Якщо ви носите лінзи планової заміни (двотижневі, щомісячні, квартальні, традиційні) — ви не повинні міняти їх місцями під час всього періоду експлуатації. Це особливо актуально, якщо ви періодично хворієте очними інфекціями. Адже переодягаючи МКЛ з одного ока на інше, ви ризикуєте перенести в нього шкідливі мікроорганізми — віруси, бактерії, грибки.

Тому офтальмологи радять ретельно стежити за тим, щоб права лінза завжди одягалась на праве око, а ліва — на ліве.

Як визначити, на яке око лінза

Одягаючи МКЛ вперше, обов'язково перечитайте написи на блістерах. Простежте за тим, щоб оптична сила кожної лінзи збігалася з тією, яка вказана в рецепті. Якщо все в порядку — можете спокійно одягати вироби. Ні — вам доведеться їх обміняти або купити нові лінзи.

Якщо ви носите однакові МКЛ — можете одягнути кожну з них те око, на яке вам захочеться. Але тільки перший раз!

Чому так?

Ви напевно чули, що людське тіло асиметричне. Причому це стосується всіх його частин. А недавні дослідження біологів і офтальмологів показали, що рогова оболонка очей у багатьох людей розрізняється за формою і кривизною. Відмінності невеликі, але вони існують.

Коли ви одягаєте лінзу на око, вона приймає його форму. Переплутавши МКЛ, ви можете відчути легкий дискомфорт. Він викликаний тим, що виріб встиг адаптуватися до іншої рогівки.

Разом з тим мікрофлора очей може відрізнятися, і занесення в кон'юнктивальну порожнину чужорідних для неї мікроорганізмів здатне викликати розвиток запального процесу. Тому змінювати МКЛ місцями в ході їх носіння вкрай небажано.

Відзначимо, що багато виробників наносять на свої вироби маркування у вигляді букв. Воно допомагає розрізняти лицьову і виворітну боку лінз. Завдяки маркуванню вам буде вкрай складно одягнути їх навиворіт.

Як відрізнити праву лінзу від лівої

Щоб лінзи не переплуталися в ході експлуатації, їх потрібно зберігати в спеціальному контейнері. Той має два відділення з кришками різного кольору. На деяких кришечках є ще і розпізнавальні знаки у вигляді букв R (Right) і L (Left). Праве відділення призначене для зберігання правої лінзи, ліве — лівої.

Якщо МКЛ все ж переплуталися — ви можете розрізнити їх за зовнішнім виглядом. На жаль, це можливо тільки з лінзами різної оптичної сили. При згинанні вироби з більшими діоптріями завжди виявляються товщими і гнуться важче. А ось МКЛ з меншими діоптріями — згинаються легше і виявляються більш тонкими.

Коли різниця між лінзами становить менше 2-3 діоптрій — вони мають практично однакову товщину і гнучкість. В такому випадку вам вдасться розрізнити їх тільки експериментальним шляхом. Для цього візьміть одну з МКЛ і одягніть її на око, що бачить краще. Якщо при цьому з'явилося напруження і дискомфорт при розгляданні предметів — значить ви одягли не ту лінзу.

Схожі статті

Більше новин