ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Як обробити контактну лінзу після кон'юнктивіту

Як обробити контактну лінзу після кон'юнктивіту - linza.com.ua

Викинути новеньку пару контактних лінз шкода. Особливо в тому випадку, якщо ви її тільки купили і зовсім недавно почали носити. Навіть при кон'юнктивіті хочеться знехтувати всіма рекомендаціями лікаря, чимось обробити контактні лінзи і продовжити їх носити.

Чи можна це робити і до чого це може привести?

Давайте розбиратися!

Як продезинфікувати контактні лінзи після кон'юнктивіту

Теоретично для обробки МКЛ після бактеріальної інфекції можна було б використовувати очні краплі на основі потужних антибіотиків (Вігамокс, Зімар), а для боротьби з вірусною інфекцією підійшли б противірусні засоби на зразок Ацикловіру.

Однак існує величезне "АЛЕ"!

Кон'юнктивіт – це дуже контагіозне захворювання. Заразитися ним можна навіть під час контакту з хворою людиною або при використанні її рушника. А що тоді говорити про контактні лінзи, які перебували в самому джерелі інфекції – кон'юнктивальній порожнині? Швидше за все врятувати їх не допоможе ніяка дезінфекція. Навіть після обробки сильнодіючими лікарськими препаратами в їх товщі залишаться шкідливі мікроорганізми, які викличуть повторний розвиток кон'юнктивіту.

Так що якщо не бажаєте захворіти повторно – викиньте заражені контактні лінзи. Замість них вам краще за все купити одноденні МКЛ. Саме їх фахівці радять носити протягом перших 1-2 місяців після одужання.

Як обробляти лінзи під час кон'юнктивіту

Задавши таке запитання лікарю-офтальмологу ви неминуче побачите похмурий погляд і почуєте гнівний вигук. Справа в тому, що під час кон'юнктивіту категорично заборонено надягати контактні лінзи. По-перше, в ході лікування ви будете використовувати краплі, які не повинні взаємодіяти з МКЛ. По-друге, навіть якісний дезінфікуючий розчин не може повністю очистити лінзи від бактерій і вірусів.

Тому фахівці радять викидати заражені МКЛ відразу після того, як вам поставили діагноз "кон'юнктивіт". Разом з ними в сміттєву корзину необхідно відправляти і всю декоративну косметику для очей.

Який розчин для лінз краще підібрати при кон'юнктивіті

Якщо ви перехворіли кон'юнктивітом – в подальшому почніть більш відповідально підходити до вибору МКЛ і засобів з догляду за ними. Віддавайте перевагу щоденним або щомісячним лінзам з силікон-гідрогелю з хорошими гігієнічними характеристиками.

Що стосується розчинів, намагайтеся вибирати варіанти з хорошими дезінфікуючими властивостями. Краще всього вам підійде Sauflon One Step, Aosept Plus HydraGlyde або Henson Multison. Якщо кон'юнктивіт мав алергічну природу або ви страждаєте від підвищеної чутливості очей – купуйте гіпоалергенні розчини на кшталт Opti-Free Express i ReNu MultiPlus.

Схожі статті

Більше новин