ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Як знайти лінзу, що впала, і підготувати її до повторного надягання

Як знайти лінзу, що впала, і підготувати її до повторного надягання - linza.com.ua

У фільмах ви могли бачити, як головний герой йде по вулиці або веде невимушену бесіду і раптом розуміє, що у нього з ока випала контактна лінза. Чи трапляється таке в реальному житті? Ні, адже за рахунок продуманого дизайну МКЛ щільно прилягає до поверхні рогівки. Для її випадання потрібні певні умови.

Випадки, при яких МКЛ може випадати:

  • необережне поводження з лінзою при складанні в контейнер або діставанні її звідти;

  • моргання очима або погано скоординовані рухи пальців під час надягання МКЛ;

  • активне тертя очей руками при відчутті дискомфорту або потраплянні в око сторонніх тіл.

Як знайти лінзу, яка впала на килим

Всі МКЛ (за винятком кольорових) абсолютно прозорі або мають ледве помітне забарвлення, через що їх вкрай важко виявити на килимі. Більше того, вони дуже легкі і можуть парити в повітрі на зразок «літаючих тарілочок». Такі лінзи здатні падати в найнесподіваніше місце, не видаючи при цьому жодного звуку. Шукати їх буває дуже складно.

Знайти лінзу, що впала на килим або на підлогу, можна за допомогою пилососа. Перед початком пошуку на його сопло необхідно надіти тонку капронову панчоху. Це дозволить вам «просканувати» ділянку підлоги, на яку могла впасти МКЛ. Щоб випадково не пошкодити лінзу, під час пошуків потрібно обережно водити пилососом на відстані 2-3 см від підлоги. Коли «пропажа» з’явиться на поверхні панчохи, ви зможете вимкнути пилосос і забрати її звідти. Після промивання або повторної дезінфекції лінзу можна буде знову носити.

Як знайти лінзу, яка впала в раковину

Якщо МКЛ впала в раковину – спочатку подбайте про те, щоб вона не «сповзла» в стік. Для цього потрібно якомога швидше закрити отвір спеціальним ситом. Після цього ви спокійно продовжите пошуки. При необхідності ви можете використати слабкий струмінь води і «змити» лінзу в сито.

Як правильно очистити лінзу, що впала

Підняту з підлоги або раковини МКЛ необхідно промити засобом для догляду за лінзами. Для цього можна використовувати практично всі багатофункціональні розчини (за винятком тих, які не підходять для ополіскування). Якщо МКЛ дуже сильно забруднилася – її краще повторно продезінфікувати.

Відзначимо, що далеко не всі МКЛ, що впали, залишаються придатними до використання. Деякі з них покриваються подряпинами, висихають і навіть деформуються. Носити такі лінзи категорично заборонено, адже це може призвести до розвитку ускладнень. Якщо МКЛ порвалася, подряпалася або довго пролежала на підлозі – її краще відразу ж викинути.

Схожі статті

Більше новин