ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Як надіти контактні лінзи дитині

Як надіти контактні лінзи дитині - linza.com.ua

У лікувальних цілях контактні лінзи можуть призначати дітям будь-якого віку. Навіть тим, котрі не можуть самостійно за ними доглядати. Що ж робити батькам у таких ситуаціях? Правильно, допомагати своєму малюкові в надяганні, зняття і догляді за МКЛ. А якщо потрібно — робити це замість нього.

Як одягати лінзи дітям

 

Коли офтальмолог призначає маленькій дитині МКЛ, він обов'язково навчає батьків користуватися ними. Як правило, фахівець розповідає всі необхідні нюанси, а також показує техніки надягання і зняття лінз. Перші 2-3 рази він може навіть допомогти їм з маніпуляціями. Надалі батьки одягають і знімають лінзи самостійно.

Щоб дитина не боялася, в процесі з нею потрібно розмовляти. Найкраще говорити спокійним голосом і пояснювати їй кожну дію. Якщо це не допомагає — малюка можна підбадьорювати або відволікати.

Покрокова інструкція з надягання МКЛ:

  1. Простежте за тим, щоб дитина заспокоїлася і їй було зручно.

  2. Ретельно вимийте руки з милом і витріть їх чистою серветкою або рушником.

  3. Візьміть лінзу і помістіть її вказівний палець робочої руки.

  4. Розмовляючи з малюком, розведіть його повіки великим і вказівним пальцями другої руки.

  5. Як можна акуратніше прикладіть МКЛ до поверхні ока і повільно приберіть палець.

  6. Притримайте повіки малюка ще 1-2 секунди, а потім відпустіть їх.

  7. Уважно прослідкуйте за тим, щоб лінза зайняла правильне положення на рогівці.

  8. Якщо потрібно — надіньте МКЛ і на друге око.

Щоб зняти лінзу, притримайте повіки дитини і акуратно притисніть вказівний палець до МКЛ. Потім попросіть малюка подивитися вгору. Відразу після цього лінза з'їде на білок, а ви зможете захопити її двома пальцями і витягнути з кон'юнктивальної порожнини.

Як діти надягають лінзи

Якщо дитина може і хоче доглядати за МКЛ — дозвольте їй робити це самостійно. Однак на початку стежте за тим, щоб вона вчасно знімала лінзи і ретельно мила руки перед усіма маніпуляціями. Адже діти, котрі не роблять цього, ризикують захворіти кон'юнктивітом, кератитом, виразкою рогівки і іншими небезпечними захворюваннями.

Малюкам, яким важко надягати і знімати МКЛ, можна купити спеціальні знімачі-присоски. Ці пристрої помітно полегшують маніпуляції з контактними лінзами. З ними ваша дитина зможе легко справлятися з МКЛ.

Схожі статті

Більше новин