ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Історія виникнення контактних лінз

По всьому світові велика кількість людей користуються засобами контактної корекції, щоб добре бачити, не обмежувати свої можливості для нормальної активної життєдіяльності. Контактні лінзи - це приголомшливий засіб для того, щоб поліпшити зір, а також, щоб виглядати завжди ідеально, займатися улюбленими видами спорту.

Велика популярність м'яких контактних лінз в останні роки виникла тому, що з кожним роком виробники намагаються випустити на ринок нові, вдосконалені, поліпшені за всіма показниками засоби для максимально комфортного носіння та хорошою чіткості зору. Якщо порівнювати лінзи, які виробляються зараз і ще 6 років тому, різниця колосальна. Цікаво, а якими ж тоді були найперші контактні лінзи ...

Винахід перших в світі контактних лінз

Слід зазначити, що перші згадки про контактну корекції зору йдуть в далекий 1508 рік. У той час геніальний художник, винахідник і вчений Леонардо да Вінчі створив креслення оптичного приладу для збільшення зображення. Прилад виглядав приблизно так: прозору скляну кулю заповнювали водою, через яку людина з поганим зором бачила предмети навколишнього середовища в покращеній збільшеній якості. Це відкриття стало початком довгих спостережень і експериментів перед тим, як світ дізнався про м'які контактні лінзи.

Через 150 років після відкриття Леонардо да Вінчі, французький філософ і математик Рене Декарт створив свій унікальний прилад для поліпшення зору. Його лінза являла собою довгу трубку, заповнену водою, а на одному кінці трубки прикріплялося збільшувальне скло.

Еволюція контактних лінз

У 1888 році з'явилися лінзи, які могли самостійно кріпитися на очному яблуці і покращувати якість зору. Відкриття належить швейцарському офтальмологу Адольфу Фіку. Він створив скляний прилад, який надягав на всю поверхню ока і самостійно тримався на ньому. Винахід швейцарця спонукав багатьох європейських вчених зайнятися цим питанням.

Уже в 1938 році офтальмолог з Венгріі - Іштван Дьерфі вперше в європейській практиці став створювати контактні прилади з пластмаси. Наступний етап у розвитку контактної корекції пов'язаний з Кевіном Тауке, він в кінці сорокових років минулого століття значно зменшив розмір лінз. Але залишалася ще одна важлива проблема - пластмасові прилади досить сильно дратували очне яблуко, тому їх носіння було вкрай дискомфортним.

50 років тому відбулося дуже важливе наукове відкриття. Двом вченим Отто Віхтерле і Драгославу Ліму вдалося синтезувати матеріал, який зміг вбирати в себе воду (приблизно до 40% від своєї власної маси). Насичуючись водою, матеріал ставав м'яким і еластичним. Саме цей полімер і став матеріалом, з якого була створена перша в світі м'яка контактна лінза.

В кінці 70-х років 20 століття американські експериментатори створили гідрогелевий матеріал, а ще через 20 років, в 1999 році світ почув про суперкомфортних дихаючих лінзах з силікон-гідрогелю.

Сьогодні контактні лінзи - це невеликі прозорі прилади, виготовлені з надтонких матеріалів, які містяться на очне яблуко, забезпечують максимально чітке зір і комфорт під час носіння.

 

Поліпшити зір за допомогою контактної корекції можуть люди з різними захворюваннями:

В історії розвитку контактної корекції особливо важливою подією вважають створення лінз частої планової заміни. Відкриття належить компанії Johnson & Johnson в 1988 році. А через пару років, з огляду на необхідність підвищення безпеки носіння м'яких приладів, були створені одноденні контактні лінзи.

Сьогодні все офтальмологи світу сходяться на думці, що чим коротше термін експлуатації, тим ефективніше їх дія і безпечніше сам процес носіння.

А щоб правильно підібрати для себе лінзи, слід обов'язково звернутися за консультацією до досвідченого офтальмолога, а також систематично перевіряти зір, щоб вчасно запобігти або виявити можливу проблему з очима!

Схожі статті

Більше новин