ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Що таке торичні лінзи

Що таке торичні лінзи - linza.com.ua

Торичні контактні лінзи — це зручна альтернатива окулярам з циліндричним склом. Вони були створені спеціально для людей з астигматизмом.

Чим відрізняються торичні лінзи від звичайних

Торичні МКЛ відрізняються сфероцилінжричною формою і наявністю циліндричного компонента. Останній являє собою мінусовій циліндр з віссю в межах 10-180 градусів. Саме завдяки йому ці м'які контактні лінзи здатні коригувати астигматизм.

Окрім цього торичні МКЛ мають особливий дизайн. Вони оснащені спеціальними системами стабілізації, які дозволяють їм залишатися в потрібному положенні. Завдяки цьому лінзи не обертаються, а надійно фіксуються на рогівці протягом усього дня. При цьому вісь циліндра весь час знаходиться там, де вона і повинна бути, що гарантує якісну корекцію астигматизму.

Види систем стабілізації:

  • традиційний призматичний баласт;

  • непризматичний баласт.

Контактні лінзи з непризматичним баластом більш сучасні і краще стабілізуються на оці. Після найменших зсувів вони за лічені секунди повертаються в правильне положення. В таких торичних МКЛ людина з астигматизмом бачить чіткіше і ясніше.

До лінз з поліпшеними системами стабілізації відносяться:

Як виглядають торичні лінзи

МКЛ з вдосконаленим дизайном зовні можуть виглядати трохи товстішими, ніж звичайні. Це пояснюється тим, що вони мають стабілізуючі точки і потовщені зони по краях. Відмінності зовсім незначні, а помітити різницю можна лише при уважному розгляданні.

Що стосується торичних лінз з призматичним баластом, вони мають потовщення тільки з одного боку. При надяганні на рогівку потовщена зона розташовується знизу. За рахунок сили тяжіння баласт завжди прямує вниз і тим самим забезпечує правильну орієнтацію МКЛ.

Як підібрати торичні контактні лінзи

Підбором засобів контактної корекції повинен займатися лікар офтальмолог. Для цього йому необхідно перевірити вашу гостроту зору, зробити рефрактокератометрію та інші діагностичні дослідження.

Спеціаліст повинен визначити потрібну оптичну силу лінз, а також силу і вісь циліндра. Разом з цим він має вказати в рецепті необхідний діаметр і радіус кривизни МКЛ. Знаючи ці параметри, ви зможете з легкістю вибрати лінзи в оптиці або інтернет-магазині.

 

 

Види торичних МКЛ по режиму заміни:

  • Одноденні (Dailies Aqua Toric). Розраховані на 1 день. Вранці ви одягаєте нову пару лінз, а ввечері знімаєте і викидаєте її. Щоденні МКЛ вважаються найбільш комфортними і безпечними у використанні.

  • Двотижневі (Acuvue Oasys for Astigmatism). Їх ви можете носити протягом 2 тижнів. Для догляду за ними потрібен багатофункціональний розчин з контейнером, пінцет, зволожуючі краплі і т.д. Такі МКЛ потрібно знімати на ніч і поміщати в розчин для очищення.

  • Щомісячні. Призначені для носіння протягом 1 місяця. Користуються найбільшим попитом завдяки зручному режиму заміни.

Види торичних лінз по матеріалу:

  • Гідрогелеві (Soflens Toric). Добре утримують вологу, але мають низьку кисневу проникність. Розраховані на носіння не більше 8-12 годин в день.

  • Силікон-гідрогелеві (більшість сучасних МКЛ). Добре пропускають повітря, завдяки чому не викликають гіпоксії рогівки. У деяких лінзах з силікон-гідрогелю дозволяється спати і навіть ходити по кілька днів поспіль.

При виборі МКЛ лікарі радять віддавати перевагу виробам з силікон-гідрогелю. Що стосується режиму заміни, найбільш гігієнічними вважаються одноденні МКЛ. За ними йдуть двотижневі і щомісячні.

Схожі статті

Більше новин