ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Що корисно для очей

Що корисно для очей - linza.com.ua

Очі кожного з нас - це унікальне природне явище. Це, в якійсь мірі, дар природи. Адже очі дають нам можливість жити повноцінно.

Очима ми дивимося, ми милуємося, ми закохуємося, ми висловлюємо емоції, ми можемо розповісти багато подій, ми можемо передати настрій.

Знайомлячись з новими людьми, перша думка про них складаються завдяки очам. Як людина одягнена, якої вона фактури, які у неї руки, якого кольору в неї волосся, яка усмішка, і звичайно ж, які у неї очі.

Погодьтеся, це унікальний орган, без якого неможливо уявити життя кожного з нас. Звичайно ж, люди пристосовуються до чого, і без зору, не бачачи нічого, намагаються жити повноцінно, відкриваючи для себе інші можливості, крім зорового контакту.

Але сьогодні нам хочеться поговорити саме про те, чому нам слід берегти свої очі, зберігати і підтримувати їхнє здоров'я.

Значення очей в житті кожної людини незмірно. Чим краще стан очей, тим життя буде більш повноцінним. А ось якщо з очима трапляються якісь захворювання, це відразу ж позначається не кращим чином на звичному способі життя.

Короткозорість, далекозорість, астигматизм, дальтонізм, косоокість і т.д., все це погіршує стан зорових органів, і як наслідок, людина починає комплексувати, обмежувати себе в звичних справах. Діти з поганим зором соромляться, стають замкнутими, не хочуть спілкуватися з однолітками. У більш дорослому віці погіршення стану очей і зору віщує використання спеціальних корекційних засобів, таких, як:

Ці засоби допомагають, покращують зір, але часто викликають дискомфорт, особливо при заняттях спортом, при плаванні, частих перельотах, відрядженнях. Незручності будуть виникати в залежності від пори року, від виду діяльності, від способу життя.

Всі ці фактори говорять про те, що підтримувати здоров'я очей - це важлива складова в нашому з вами житті. Завжди слід стежити, в якому стані знаходяться наші зорові органи, і всіляко їх підживлювати для активної і довговічною діяльності.

Які продукти корисні для здоров'я очей

Не секрет, що від того, як ми харчуємося, наскільки правильні чи неправильні продукти ми вживаємо, настільки буде залежати наше здоров'я, наш зовнішній вигляд, здоров'я внутрішніх органів, і, звичайно ж, здоров'я наших зорових органів.

Сьогодні мати здорові очі - це не дар, це серйозна робота, яка багато в чому залежить від продуктів, які вживаються в раціоні щодня. При проблемах із зором, лікар може призначити лікування, виписати рецепт на корекцію, краплі, але збереження зору і навіть його відновлення залежить від того, що ми їмо.

На ряду з медичним лікуванням не зайвими будуть народні рецепти підтримки здоров'я очей. Вирішити, що краще їсти саме вам, щоб очі були здоровими, можна, проаналізувавши свої проблемні точки:

  • щоб зняти очну напругу, яка виникає після щоденної роботи, пов'язаної з комп'ютером і дрібними деталями, радять пити морквяний сік з соком петрушки;
  • щоб уповільнити старіння сітківки, вживайте жирні кислоти, які містять горіхи, жирна морська риба, оливкова олія;
  • щоб зробити судини очей більш міцними і еластичними, їжте більше абрикос і пийте узвар з шипшини;
  • людям, які страждають від короткозорості, рекомендується вживати частіше гарбуз і пити настоянку глоду;
  • одна столова ложка соку петрушки в день неймовірним чином лікує глаукому, катаракту, хвороби зорового нерва.

Дуже цікаве спостереження в останні роки вчені висловили в сторону чорниці. Всі ми знаємо, всім нам розповідали, що чорниця має здатності відновлювати втрачений зір, покращувати загальний стан очей і т.д. Але ось зовсім недавно з'явилася думка, що чорниця з усім своїм безмежним кількістю вітамінів все ж поступається органічним продуктам зеленого і жовтого кольорів. Справа в тому, що в останніх спостерігається більша кількість пігментів зеаксантина і лютеїну, які добре впливають на здоров'я очей.

Здорова їжа — здорові очі. Найбільш правильними і корисними продуктами для підтримки і поліпшення зору вважають:

  • чорниця. У ній містяться вітаміни В1 і С, лютенін. Систематичне вживання даної ягоди гарантує зниження втоми очей і збільшення гостроти зору. Чорницю можна вживати як в свіжому вигляді, так і після розморожування, перетерту з цукром. При цьому її корисні властивості не зникають;
  • морква. Найбагатший на вітамін А продукт. А її бета-каротин підтримує гостроту зору. Щоб збільшити активність корисних елементів моркви і поліпшити їх засвоєння, рекомендується робити салат морква-сметана, або вживати її з вершками;
  • чорний шоколад. Ці ласощі може бути не тільки смачним, але як виявилося, дуже корисним для очей. Флавоноїди, які є в шоколаді, захищають від руйнувань кровоносні судини і зміцнюють рогову оболонку;
  • шпинат. Допомагає впоратися з катарактою, завдяки рясному наявності лютеїну;
  • сир. У ньому міститься вітамін В2, які сприяє активному обміну речовин в рогівці і кришталику; В12 - підсилює кровопостачання очного яблука;
  • гарбуз. У ньому більше зеаксантина і лютеїну, ніж у чорниці. Він багатий на вітаміни А, В1, В2, С, цинк. Тому часте вживання цього продукту призведе до довгого збереження здоров'я очей і відмінного зору;
  • риба. У ній міститься величезна кількість жирних кислот омега-3, яке стимулює хороший зір. Наші рекомендації: червона риба, сардини, скумбрія, оселедець;
  • фрукти. Побільше їжте фруктів, вони підтримують загальний вітамінний баланс в організмі, покращують імунну систему, позитивно впливають на очі і зір;
  • горіхи - містять вітамін Е, уповільнюють вікову дегенерацію сітківки, живлять її. Регулярно їжте в сирому вигляді, без термообробки: арахіс, фісташки, мигдаль, насіння соняшнику, волоські, лісові горіхи.

Кольори, корисні очам

Виявляється, поліпшити стан органів зору можна дуже просто, не вдаючись до медичних препаратів. Звичайна гімнастика для очей здорово загартовує їх і допомагає зберегти очну активність протягом тривалого часу.

Очна гімнастика з кольоровим папером - ще один унікальний спосіб підтримати хороший стан зору:

  • червоний колір. Пильний погляд на цей колір покращує обмін речовин, кровообіг, збільшує загальну енергію організму.
  • жовтий колір. Активізує зір, заспокоює нервову систему, підвищує інтелект, уважність, сприятливо впливає на пам'ять і настрій.
  • зелений колір. Це колір заспокоєння. Він стимулює ритмічну роботу серця, прибирає запаморочення, покращує роботу нирок, розслаблює очні м'язи.

Техніка роботи з кольорами така: дивитесь на папір 5 секунд., потім різко зажмурюєте очі знову на 5 секунд. Таку зарядку рекомендують робити щодня, і вже через тиждень ви відчуєте себе набагато краще і активніше.

Немаловажне питання - підбір правильних сонцезахисних окулярів. Про важливість захисту очей від ультрафіолету написано багато, і всі ми прекрасно розуміємо, що не залежно від пори року, світло корисне лише в міру: сонце може не кращим чином діяти на зорові органи, погіршуючи їх стану, руйнуючи сітківку і рогівку. Саме тому офтальмологи в обов'язковому порядку рекомендують носити якісні сонцезахисні окуляри з максимальним захистом від ультрафіолету і достатнім ступенем затемнення.

Щоб підібрати сонцезахисні окуляри, звертайте увагу на колір лінз. Від цього буде залежати комфортність бачення і якість сприйняття картинки.

Дослідження показали, що найбільш зручним і безпечним сонцезахисної лінзою буде та, яка має сірий, коричневий і зелений колір. Вони найточнішим чином передають навколишню дійсність без зайвих спотворень і колірних перетворень.

Корисні поради для здоров'я очей

Замислюватися про збереження здоров'я слід з раннього віку. Чим раніше ми будемо стежити за своїм харчуванням, за своєчасною перевіркою зору і відвідування офтальмолога, тим швидше ми зможемо розібратися з існуючими проблемами і на довше продовжити бездоганну роботу зорових органів.

Найголовніше, про що ми повинні пам'ятати в питанні здоров'я очей:

  • варто користуватися тільки якісною косметикою з хорошими термінами придатності;
  • не проводьте багато часу за монітором, якщо ж ваша робота пов'язана з постійним контактом з комп'ютером, щогодини на 5-10 хвилин робіть перерви;
  • частіше гуляйте на свіжому повітрі. Кисень дуже корисний очам. Він прибирає синдром сухого ока, запобігає запальним процесам і розвиток захворювань;
  • харчуйтеся правильно. Включайте в свій раціон корисні овочі, фрукти і ягоди;
  • носите сонцезахисну оптику, особливо в сезон літніх відпусток;
  • вчасно і систематично проходите перевірку зору в спеціалізованих установах;
  • не займайтеся самолікуванням!

Схожі статті

Більше новин