ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Що потрібно знати про контактні лінзи для водіїв

Що потрібно знати про контактні лінзи для водіїв - linza.com.ua

Водіння автомобіля в окулярах – це складно і навіть може бути небезпечно. Лінзи схильні забруднюватися, запотівати і створювати відблиски, що заважають людині добре бачити дорогу. Вони не впливають на периферичний зір, через що водій погано розрізняє все те, що знаходиться праворуч і ліворуч від машини. Звичайно, що це незручно і небезпечно.

Через сильний дискомфорт і страх потрапити в аварію багато водіїв відмовляються від окулярів на користь контактних лінз. Це допомагає їм вирішити одразу кілька проблем: поліпшити зір, розширити огляд, прибрати відблиски і позбавити себе від догляду за незручними скляними лінзами. Практично всі люди, які спробували водити в МКЛ, більше не хочуть повертатися до носіння окулярів.

Переваги використання контактних лінз при водінні автомобіля

Деякі водії вагаються, чи переходити на лінзи через необхідність навчатися догляду за ними. Так, їх потрібно щодня надягати, знімати і дезінфікувати. Однак з цими незручностями можна змиритися заради багатьох плюсів, які має носіння МКЛ.

Переваги використання лінз при водінні:

  • Зручність. На відміну від окулярів МКЛ не можуть в відповідальний момент запотіти або з'їхати з носа. Вони не чіпляються за одяг і волосся, не падають і не б'ються, що позбавляє водія від безлічі неприємностей.

  • Безпека. При спрацьовуванні подушки безпеки лінзи не можуть розлетітися на осколки і нанести непоправної шкоди очам. Отже, при ДТП людина не ризикує втратити зір.

  • Якісна корекція зору. За рахунок щільного прилягання до поверхні рогівки лінзи набагато краще виправляють наявні у людини аномалії рефракції. МКЛ просто незамінні при астигматизмі і високих ступенях короткозорості, які неможливо повністю скорегувати окулярами.

  • Хороший огляд. Контактні лінзи покращують не тільки центральний, але і периферичний зір. Це дозволяє водієві з легкістю дивитися в дзеркала бокового та заднього виду, а також розуміти, що відбувається з боків від автомобіля.

  • Відсутність відблисків. У сніжну і сонячну погоду окуляри схильні створювати світлові відблиски, що доставляють водієві багато дискомфорту. М'які контактні лінзи позбавлені цього недоліку.

  • Захист очей від ультрафіолету. Подібною здатністю володіють лише МКЛ з вбудованими UV-блокаторами. Вони перешкоджають проникненню в око шкідливих ультрафіолетових променів, що трапляється при тривалому перебуванні за кермом в сонячний день.

Відзначимо, що лікарі дозволяють водити лише тим, у кого гострота зору з корекцією становить понад 0,5. Домогтися цього за допомогою окулярів вдається далеко не завжди. Тому для людей з високими ступенями короткозорості та астигматизму носіння лінз є єдиним виходом. Лише завдяки МКЛ вони отримують можливість сісти за кермо.

Які контактні лінзи підійдуть для водіння авто

В першу чергу уточнимо важливий факт: на сьогодні не існує контактних лінз, призначених спеціально для водіїв. Однак в оптиках та інтернет-магазинах можна знайти безліч МКЛ, які відмінно впораються з цим завданням. По суті, за кермо можна сідати в будь-яких лінзах від будь-якого виробника. Єдина умова – вони повинні ідеально підходити конкретній людині і підвищувати гостроту зору до 100% (якщо це можливо).

Пацієнтам з короткозорістю для водіння автомобіля потрібні мінусові контактні лінзи. Вони покращують дальню видимість і дозволяють людині розрізняти вдалині машини, дорожні знаки, світлофори. При астигматизмі водіям необхідні циліндричні МКЛ, які мають різну оптичну силу в різних меридіанах. Вони підвищують чіткість зорового сприйняття, прибирають зайву розмитість і розпливчастість.

Що стосується людей з пресбіопією (віковою далекозорістю), їм найкраще підійдуть мультифокальні контактні лінзи. Вони мають одразу кілька оптичних зон, кожна з яких забезпечує хорошу видимість на певну відстань. Завдяки цьому людина отримує здатність однаково добре бачити як вдалину, так і поблизу.

Чому слід вибирати HD-оптику

Зоровий орган людини недосконалий і має свої недоліки. Одним з них є асферична форма кришталика, що заважає рівномірно заломлювати світлові промені. В результаті цього хвилі злегка розсіюються, а падаюче на сітківку зображення виходить трохи розмитим. Таким чином з'являються аберації, тобто спотворення видимих ​​предметів.

Види зорових аберації:

  • Нижчого порядку. Викликані зміною форми рогівки, помутнінням оптичних середовищ, подовженням очного яблука і т.д. До таких аберації належать відомі всім короткозорість, далекозорість та астигматизм. Виправити їх можна за допомогою звичайних очкових або контактних лінз.

  • Вищого порядку. Обумовлені асферичною формою заломлюючих середовищ ока. Є абсолютно фізіологічними. Аберації вищого порядку різного ступеня є у всіх здорових людей.

Якщо спотворення нижчого порядку люди навчилися виправляти дуже давно, то з корекцією аберацій вищого порядку у вчених було багато труднощів. І лише нещодавно їм вдалося створити контактні лінзи з асферичною поверхнею і високою чіткістю (HD – Hight Definition). Піонером у цій справі стала компанія Bausch+Lomb, яка прославилася на весь світ завдяки виробництву високоточної оптики.

Контактні лінзи з асферичною поверхнею (PureVision 2, PureVision 2 for Astigmatism, SofLens daily disposable) забезпечують кращий огляд і більш чітке зорове сприйняття. Їх перевагою є відсутність відблисків і нечіткості, які з'являються при носінні звичайних окулярів та МКЛ. Будь-який водій буде відчувати себе в таких лінзах набагато комфортніше і впевненіше.

Схожі статті

Більше новин