ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Що робити, якщо лінзи засохли?

Що робити, якщо лінзи засохли? - linza.com.ua

Середньостатистична м'яка контактна лінза більш ніж наполовину складається з води. Волога, що міститься в ній, необхідна для захисту рогівки від пересихання і кисневого голодування (гіпоксії). Засохша лінза втрачає здатність зволожувати очі і пропускати повітря. Отже, її носіння може призвести до подразнення, сльозотечі, почервоніння очей і розвитку небезпечних ускладнень.

МКЛ можуть пересихати в таких ситуаціях:

  • Під час носіння. Деякі пацієнти скаржаться на відчуття сухості в очах протягом дня. Причина неприємного симптому криється в нестачі слізної рідини, яка повинна змочувати контактну лінзу. Подібне трапляється при так званому «синдромі сухого ока». Ним найчастіше страждають люди, змушені довго працювати за комп'ютером. Ця хвороба досить небезпечна і потребує лікування.

  • При зберіганні в контейнері. На ранок людина може виявити, що лінза пересохла, затверділа і втратила форму. Причиною цього швидше за все є недостатня кількість розчину в контейнері. Якщо він повністю не покриває МКЛ – та швидко псується. Відзначимо, що при тривалому зберіганні в нещільно закритому контейнері рідина може випаровуватися, що також призводить до пересихання лінзи.

  • У разі втрати. Трапляється, що пацієнт втрачає МКЛ і знаходить її лише через кілька годин або днів. Така лінза пересихає, деформується, покривається тріщинами і стає брудною. Допускати її торкання до поверхні ока категорично заборонено.

Чи можна врятувати постраждалі лінзи або ж їх необхідно викинути? Чи допоможуть спеціальні розчини і краплі досягти бажаної мети? Давайте подивимося, що краще за все робити в кожній з наведених ситуацій.

Що робити, якщо МКЛ загубилася і зіпсувалася

Лінза, що лежить на килимі або брудній підлозі, неминуче покривається ворсом і пилом. На її поверхні починають розмножуватися патогенні мікроорганізми, які незабаром проникають в її товщу. Через відсутність зволожуючою середовища МКЛ швидко пересихає, в ній з'являються мікротріщини і різні дефекти. При надяганні така МКЛ може спровокувати розвиток інфекційних або гіпоксичних ускладнень.

Лінзу, яка довгий час пролежала на підлозі, категорично заборонено використовувати в подальшому. Будьте впевнені, що ніякі зволожуючі і антибактеріальні розчини не зможуть відновити пошкодження і очистити її від бактерій. Якщо ви не хочете здобути кератит (запалення рогівки) і нашкодити своєму зору – викидайте таку МКЛ без жалю.

Що робити, якщо лінза засохла в контейнері

Навіть якщо МКЛ зберігається в контейнері без розчину, вона знаходиться в відносно сприятливих умовах. Завдяки цьому лінза не забруднюється і не покривається пилом. Якщо вона не потріскалася – її можна спробувати врятувати. Для цього достатньо помістити її в ємність з багатофункціональним розчином і потримати там протягом 6-8 годин.

Відзначимо, що повністю відновити структуру засохлої лінзи неможливо. Навіть після тривалого «відмочування» в якісному розчині в ній все одно залишаться дрібні тріщини і дефекти. Якщо така МКЛ викликає дискомфорт при носінні – її краще викинути. Погодьтеся, дешевше купити нові лінзи, ніж лікувати ускладнення, що розвинуться.

Наслідки носіння зіпсованих лінз:

  • механічне пошкодження рогівки з подальшим розвитком кератиту;

  • гіпоксія і набряк рогівки, викликані недостатньою зволоженістю поверхні ока;

  • периферична виразка рогівки, бактеріальний або акантамебний кератит.

Контакт пошкодженої лінзи з рогівкою призводить до мікротравматизації поверхневого епітелію. Це створює ідеальні умови для інфікування і розвитку кератиту. Якщо ж з лінзою людина занесла в око шкідливі мікроби – у неї з'являються великі шанси захворіти. Відзначимо, що важкі кератити можуть призводити до помутніння рогівки і безповоротного зниження гостроти зору.

Так що з гігієнічних міркувань засохлу МКЛ все-таки краще викинути. Таким чином ви захистите себе від небезпечних ускладнень і збережете здоров'я своїх очей.

Що робити, якщо лінза засохла в оці

Пересихання очей найчастіше викликають гідрогелеві МКЛ і кольорові лінзи з поганою кисневої проникністю. При тривалому носінні цих виробів у пацієнта може з'являтися відчуття сухості, печіння і дискомфорту в очах. У деяких випадках людина може помічати, що лінза ніби «прилипла» до поверхні рогівки.

У подібних ситуаціях для «відмочування» МКЛ підійде багатофункціональний розчин. Щоб позбавитись від неприємних симптомів або вільно зняти лінзу достатньо всього лише капнути в око 1-2 краплі засобу. Однак подібна дія допоможе лише тимчасово позбутися дискомфорту. Швидше за все за кілька годин неприємні симптоми знову дадуть про себе знати.

Так що ж робити в таких випадках? Якщо ви носите гідрогелеві або кольорові МКЛ – обов'язково використовуйте для догляду за ними спеціальні зволожуючі краплі. Їх застосування забезпечить достатню зволоженість лінз і попередить розвиток синдрому сухого ока. Якщо ж хвороба вже встигла з'явитися – ліки дозволять носити лінзи без ризику для здоров'я і зору.

Краплі для профілактики і лікування синдрому сухого ока:

  • Biotrue Drops

  • Sensitive Eyes

  • Maxima Revital Drops

  • Aquify

  • Systane Gel Drops

  • Systane Balance

  • Renu Lubricating&Rewetting Drops.

Наведені вище краплі відмінно підходять для профілактики та лікування легкого ступеня синдрому сухого ока. При більш важкому перебігу хвороби даних препаратів може бути недостатньо. Так що якщо вас протягом тривалого часу турбує сухість очей і ви ніяк не можете від неї позбавитися – обов'язково відвідайте лікаря, щоб той підібрав вам потрібні препарати. Швидше за все в цьому випадку вам знадобляться зволожуючі краплі із середнім або високим ступенем в'язкості.

Схожі статті

Більше новин