ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Що робити, якщо контактні лінзи рвуться

Що робити, якщо контактні лінзи рвуться - linza.com.ua

Порвану контактну лінзу потрібно одразу ж викидати. Навіть якщо відірвався маленький шматочок збоку, лінза виглядає цілком пристойно, і вам здається, що в ній ще можна походити. Надягати її небезпечно! Немає ніякої різниці: розірвалася МКЛ навпіл або у неї всього лише злегка порвався край – викидайте її без жодних сумнівів.

Чому не можна носити пошкоджену лінзу

В місці розриву лінза має нерівні краї, які "чіпляються" за повіки і травмують рогівку. Носіння такої МКЛ приносить чимало страждань.

Більше того, надірвана лінза пошкоджує епітеліальні клітини рогівки, що тягне за собою появу виразок і навіть розвиток кератиту. Все це може закінчитися формуванням більма і безповоротним падінням гостроти зору.

Тож якщо вам дороге ваше здоров'я – не намагайтеся заощадити. Повірте, придбання нових лінз обійдеться дешевше, ніж лікування небезпечних ускладнень.

Чи можна склеїти пошкоджену лінзу

Зіпсовану контактну лінзу склеїти неможливо! Адже матеріал, з якого зроблені сучасні МКЛ, має унікальну структуру. Не існує такого клею, який міг би якісно відновлювати її! Якщо ви використаєте "Момент" або "Суперклей", то остаточно знищите лінзу. Вона деформується, в її товщі з'являться дефекти, а на поверхні – відкладення. В результаті виріб стане категорично непридатним до носіння.

Порвані МКЛ врятувати неможливо. Це ще раз доводить, що їх необхідно викидати.

Чому рвуться лінзи: причини та поради

Сучасні МКЛ виготовляють з м'яких, еластичних, "дихаючих" матеріалів. Такі вироби комфортні в носінні і зберігають здоров'я очей. Однак вони мають низьку стійкість до пошкоджень. Тому деякі з них з легкістю дряпаються, надриваються або зовсім рвуться на частини.

У яких випадках і чому це відбувається? Давайте розглянемо основні причини.

  • Використання неякісних лінз і засобів для догляду за ними

Якщо у вас постійно рветься край лінзи, задумайтеся, наскільки якісні вироби ви купуєте. Адже погана якість і заводський брак – основні причини пошкодження МКЛ. Якщо вам набридло постійно викидати розірвані лінзи, перестаньте заощаджувати та ризикувати здоров'ям. Перейдіть на продукцію відомих, перевірених брендів.

  • Неакуратне поводження з лінзами

Розриви можуть виникати як наслідок неправильного одягання або зняття МКЛ. Запам'ятайте: лінзи не можна "підколупувати", згинати та м'яти. Знімати їх потрібно щипковим рухом, акуратно захопивши подушечками пальців.

  • Пошкодження довгими нігтями

З цією проблемою стикаються дівчата і жінки. Дістаючи лінзу з контейнера, вони зачіпають її нігтем, через що та з легкістю рветься. Щоб вирішити цю проблему, достатньо купити спеціальну присоску або пінцет.  

  • Носіння МКЛ з невідповідною базовою кривизною

Неправильно підібрана лінза погано "сідає" на рогівку та ссувається при рухах ока. Через це вона легко пошкоджується і рветься. Щоб цього не сталося, МКЛ потрібно підбирати разом з офтальмологом. Адже тільки лікар зможе визначити потрібний для конкретної людини радіус кривизни лінзи.

  • Порушення режиму носіння і заміни МКЛ

Якщо ви користуєтесь МКЛ довше зазначеного теміну, засинаєте в них і не викидаєте вчасно – будьте готові до неприємних наслідків. В кращому випадку зношений виріб порветься, в гіршому – спровокує розвиток кон'юнктивіту, кератиту або інших небезпечних ускладнень. Щоб уникнути цього – навчіться вчасно знімати та міняти МКЛ.

Схожі статті

Більше новин