ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Що буде, якщо носити лінзи довше дозволеного терміну

Що буде, якщо носити лінзи довше дозволеного терміну - linza.com.ua

Багато клінічних дослідженнь показують, що з часом поверхня лінз змінює свої властивості, покривається відкладеннями і дрібними подряпинами. Несвоєчасна заміна таких виробів призводить до подразнення і дискомфорту. І нерідко стає причиною небезпечних ускладнень.

Скільки можна носити контактні лінзи

В ході експлуатації на лінзах накопичуються білкові, ліпідні та кальцієві відкладення. Вони роблять поверхню МКЛ нерівною, тому вона починає травмувати рогівку і кон'юнктиву. А самі відкладення створюють ідеальні умови для розмноження патогенних мікроорганізмів. Все це може призвести до розвитку інфекційних ускладнень.

Стійкість до відкладень у різних МКЛ відрізняється. Одні залишаються чистими протягом кількох місяців, а інші псуються вже через пару тижнів.

Стійкість до різних відкладень — один з головних факторів, що визначають термін носіння контактних лінз.

Існують МКЛ з різними термінами заміни:

Відповідно, щоденні лінзи потрібно міняти кожен день, двотижневі — раз в два тижні, щомісячні — 1 раз на місяць. В іншому випадку МКЛ покриються відкладеннями, помутніють, стануть гірше пропускати повітря і почнуть викликати дискомфорт.

Всі МКЛ мають певні режими носіння:

  • денний;
  • гнучкий;
  • подовжений;
  • або безперервний.

Режим носіння залежить від характеристик матеріалу, з якого зроблені МКЛ. Він визначає, скільки годин чи днів можна ходити в виробах, не знімаючи і не очищаючи їх. Його порушення також небезпечне, як і несвоєчасна заміна.

Як довго можна носити кольорові лінзи

Терміни носіння відрізняються у різних кольорових МКЛ. У продажу є одноденки, лінзи на місяць і навіть на три місяці.

Відзначимо, що найбільш безпечними серед кольорових лінз є щомісячні Air Optix Colors. Вони зроблені з силікон-гідрогелю та відмінно пропускають повітря, що зводить до мінімуму ризик ускладнень. Але і Air Optix Colors можуть нашкодити, якщо користуватися ними неправильно.

Чи можна переношувати контактні лінзи

Носити МКЛ довше встановленого терміну категорично заборонено. Навіть якщо дуже хочеться заощадити і походити в щомісячних лінзах півтора-два місяці. Робити цього не можна через високий ризик ускладнень.

Що буде, якщо носити лінзи довше

В ході експлуатації на поверхні МКЛ утворюються незмочувані ділянки, що викликає відчуття сухості та чужорідного тіла в оці. В результаті у людини з'являється дискомфорт і подразнення очей.

Але це ще не все. Косметика, відкладення, пил і бруд забивають дрібні пори матеріалу, з якого виготовлені МКЛ. Киснепроникність виробів погіршується, а рогівка починає страждати від гіпоксії. Це істотно підвищує ризик ускладнень.

Переношування МКЛ може стати причиною:

  • кератитів;
  • ерозій і виразок рогівки;
  • кон'юнктивіту;
  • алергічних реакцій.

Запальні захворювання рогівки можуть призвести до утворення більм — білих плям на її поверхні. А це загрожує безповоротним зниженням гостроти зору і навіть сліпотою.

Від чого ще залежить термін експлуатації

Контактні лінзи можуть зіпсуватися раніше встановленого терміну. При необережному поводженні вони можуть порватися або подряпатися. Звичайно, носити такі МКЛ стає неможливо. Їх потрібно відразу ж викидати.

На термін носіння впливає і ретельність догляду за лінзами:

  • миття рук перед їх зняттям і надяганням;
  • використання відповідних розчинів для догляду;
  • глибоке очищення пероксидними системами.

Якщо з рук не змити шкірний жир, він буде відкладатися на поверхні лінз і забивати їх пори. Через це МКЛ можуть зіпсуватися набагато швидше. Особливо якщо користувач буде нехтувати глибоким чищенням або використовувати багатоцільовий розчин, що не підходить.

Слід знати, що силікон-гідрогелеві лінзи найменш стійкі до жирових відкладень. Тому для догляду за ними потрібно використовувати розчини, які розщеплюють та видаляють жири.

Чому важлива своєчасна заміна МКЛ

Чим новіші лінзи, тим вони зручніші в носінні та більш безпечні. Користувачі, які частіше замінюють МКЛ, рідше стикаються з ускладненнями. Найменше ризикують ті люди, котрі використовують одноденки.

Більшість сучасних лінз рекомендовані до заміни раз на місяць або частіше. Квартальні та традиційні МКЛ, які можна носити до року, поступово відходять у минуле. Люди відмовляються від них через їх низьку киснепроникність і обмежений режим носіння (8-12 годин на день).

Які лінзи підходять для тривалого носіння

Для тривалого використання слід вибирати МКЛ з терміном носіння не більше 1 місяця. Віддавати перевагу краще виробам з силікон-гідрогелю, оскільки вони добре пропускають повітря. При правильному догляді такі лінзи абсолютно безпечні і дарують приголомшливий комфорт протягом всього терміну експлуатації.

Схожі статті

Більше новин